Shares
Share with your friends


Submit

Suomen talvikuukausien aikana ehtii kokeilla jos jonkinlaista aktiviteettia, ja kirpeistä pakkaspäivistä ja tunnelmallisista illoista kannattaa nauttia niin vauhdikkaiden talvilajien muodossa kuin varaamalla aikaa rauhalliseen tunnelmointiin ja itsensä hemmotteluun. 

Kylpylät ja saunat hemmottelevat talven pakkasilla 

Talvon ihanteellinen aika hyödyntää Suomen lukuisten kylpylöiden tarjonta. Lyhyet päivät ja kirpeän kylmät kelit houkuttelevat siirtymään sisätiloihin, ja mikä olisi parempi paikka hemmotella itseä ja läheisiä kuin kotimaan tasokkaat ja monipuoliset kylpylät. Niistä löytyy takuulla sopiva sekä lapsiperheille että omasta rauhasta ja tunnelmallisista puitteista nauttiville aikuisille. Täydellisen rentoutumisen takaavat erilaiset saunat, joissa kylmä talvipäivä viimeistään unohtuu ja jäsenistä sulaa pois arjen kiireEsimerkiksi Naantalin kylpylässä sinua odottavat tunnelmallinen allasosasto, jonka tarjontaan kuuluu ympäri vuoden auki oleva ulkoallas. Kylpylän useista ravintoloista erityisesti Thai Garden on saanut jopa kansainvälistä tunnustusta. Täysin erilaista kylpylätunnelmaa löydät Hotel & Spa Resort Järvisydämestä, jonka kylpyläosasto on louhittu kallioon ja sisustuksessa käytetty luonnonkiven lisäksi uppotukkeja. 

 Meillä on huipputason hiihtokeskukset  

Suomen hiihtokeskuksissa saat talvesta eniten irti! Sopivia laskuja ja reittejä löytyy takuulla jokaiselle, olipa sinun juttusi laskettelu, lautailu, hiihto tai vaikka lumikenkäily. Useimmista keskuksista löytyy myös lapsille erityisesti suunniteltuja mäkiä ja hauskoja aktiviteetteja, joiden tiimellyksessä jokainen lomapäivä on takuulla erilainen ja innostava. Eri tasoisia reittejä löytyy aloittelijoille sopivista laskuista jyrkkiin profiileihin, ja hurjapäisimmille tarjolla on usein myös freestyle-mäkiä tai koskemattomia puuterilumia metsän siimeksessä. Maastohiihdosta nauttiville Suomi on oikea luvattu maa, sillä hyvinhoidettuja latuja löytyy useiden hiihtokeskusten läheisyydestä satojen kilometrien pituudelta. Niistä monet ovat myös valaistuja, joten voit lähteä pidemmälle reitille myös auringon laskettua. 

Upea luonto kutsuu talviselle patikkaretkelle 

Talven kirpakoista päivistä kannattaa nauttia niin usein kuin mahdollista, ja sitä varten loistavia ulkoilureittejä on tarjolla lukemattomia ympäri maan. Mikä olisi tehokkaampi tapa ladata akkuja kuin pieni patikkaretki talven hiljaisessa luonnossa nauttien päivän valoisista tunneista tai sinisestä hetkestä juuri ennen pimeää? Talvisin kävelyretkissä on erityistä tunnelmaa, ja jos onni lykästää, saatat nähdä matkan varrella myös taianomaisia revontulia. Kotimaan lomakohteissa erilaisia kävely- ja patikointireittejä on tarjolla loputtomasti, joten kysy rohkeasti paikallisesta tarjonnasta majapaikassasi. Eripituisista reiteistä löytyy jokaiselle sopiva vaatimustaso, jolla pääset nauttimaan upeista talvimaisemista ja virkistäytymään kaukana arjen kiireistä.

 

 Revontulien loimua öisellä taivaalla 

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista bongata revontulia, ja tätä taianomaista luonnonilmiötä saapuu meille vuosittain metsästämään suuri joukko matkailijoita maailman eri kolkista. Monien unelma toteutuukin Lapissa, jossa revontulia voi nähdä talvikauden aikana aina syksyn pimeistä öistä lähtien. Upeiden revontulien bongaamiseen on erityisesti Lapissa tarjolla lukuisia opastettuja retkiä, mutta jos pysyt mieluummin mukavasti sisätiloissa, voit tarkkailla tähtitaivasta ja odottaa revontulia esimerkiksi lasi-iglussa mukavasti omalta vuoteeltkäsin. Ympärillä hiljaa talvehtiva erämaaluonto ja yllä kaartuva ääretön taivas luovat takuulla ikimuistoisen tunnelman, joka on koettava ainakin kerran elämässä. 

 Lumikenkäilyä verkkaisemmasta menosta nauttiville 

Suomi on tunnetusti talviurheilun paratiisi, ja lukuisat hiihtokeskukset tarjoavat loistavat puitteet niin laskettelijoille kuin maastohiihtäjillekin. Mutta oletko kokeillut vielä lumikenkäilyä? Vauhti ei tässä lajissa päätä huimaa, mutta lumikenkäily sopiikin parhaiten verkkaisemmasta menosta nauttiville, jotka haluavat adrenaliiniryöpyn sijaan ihailla ympärillä aukeavia talvimaisemia ja tarkkailla Suomessa talvehtivia eläinlajeja. Monissa hiihtokeskuksissa ja majoitusliikkeissä voit vuokrata lumikengät ja lähteä samoilemaan porukalla kokeneen oppaan johdolla, ja opetella yhdessä hauskan uuden lajin niksit. Lumikenkäily on jokaisen helppo aloittaa, mutta laji voi olla myös fyysisesti haastavaa ja loistava tapa pitää kuntoa yllä vuoden pimeimpään aikaan. 

 Meillä asuu Joulupukki!  

Suomen talvikauden supertähti on takuulla kukas muukaan kuin itse Joulupukki. Hänet tunnetaan Suomen lisäksi ympäri maailman, ja Suomen Lapissa asustavaa hyväntahtoista valkopartaa saapuvat vuosittain katsomaan niin lapset kuin aikuisetkin eri puolilta maailmaa. Joulupukin pajakylä Rovaniemellä on auki vuoden jokaisena päivänä, joten vierailemalla pukin ja tonttujen luona talvilomaan voi lisätä ripauksen taikaa milloin tahansaJoulupukin pajakylässä riittää pukin lisäksi paljon muutakin näkemistä ja kokemista vauhdikkaista poroajeluista ja huskysafareista tallitontun kotieläinpihaan lukuisine asukkeineen. 

Voit retkiluistella upeiden talvimaisemien halki 

Oletko vielä kokeillut retkiluistelua? Suomessa on tälle lajille erinomaiset olosuhteet, sillä järvet ovat matalia ja jäätyvät nopeasti, ja laajat, sokkeloiset järvimuodostelmat tarjoavat luistelijalle alati vaihtuvia maisemia. Valinnanvaraa on tietenkin loputtomasti lyhyistä luisteluista jopa useiden päivien retkiin. Pidempää reittiä suunnittelevien kannattaa kokeilla esimerkiksi kahden päivän reittiä Jyväskylästä Lahteen. Mikä voisi olla upeampi tapa viettää lomapäiviä kuin kiitää sileällä luonnonjäällä ja ihailla samalla suomalaista luontoa ja ympärillä siintävää talvista järvimaisemaa? Muistathan kuitenkin lähteä matkaan aina ryhmän kanssa ja asianmukaisesti varustettuna! 

Pakkaspäivät kutsuvat pilkkimään 

Suomen tuhannet järvet ja laajat merenrannat ovat loistava kohde pienelle talviselle päiväretkelle, jossa huvin ja hyödyn voi yhdistää pilkkimisen merkeissä. Pilkkiminen on Suomessa jokamiehenoikeus, joten sen harjoittamiseen ei yleensä tarvita erillistä kalastuslupaa. Monet matkailupalveluja järjestävät yritykset tarjoavat asiakkaille pilkkiretkiä, jotka voivat olla loistava vaihtoehto aloittelevalle pilkkijälle. Asiantunteva opas tuntee usein pilkkimisen salat läpikotaisin ja osaa lisäksi kertoa alueen luonnosta ja erityispiirteistä. Pilkkiretki aurinkoisena pakkaspäivänä on hauska ulkoilutapa koko perheelle, ja lisäksi kirpeässä pakkassäässä eväsleivät ja höyryävän kuuma mehu tai kaakao maistuu erityisen hyvältä!  

 Huikaisevaa menoa koiravaljakon kyydissä 

Yksi Lapin matkailun ehdottomista suosikeista on nykyään huskysafarit, eli rekiretket koiravaljakon vetäminä. Koiravaljakkoyrityksiä toimii alueella lukuisia, ja eripituisia rekiretkiä on parin tunnin mittaisista useiden päivien huskysafareihin. Alun perin grönlantilaisten kehittämä koiravaljakolla ajaminen sopii Suomen Lapin luontoon täydellisesti, ja ajamista pääsee halutessaan kokeilemaan myös itse! Ohjastaminen on helppoa, ja tehtävästään nauttivien huskykoirien yhteistyötä on ilo seurata samalla kun ihailet ohi kiitäviä lumoavia talvimaisemia. 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET