Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

9 uutta kulttuurikohdetta Euroopassa vuonna 2022

By Paula Hotti on 28/01/2022 in Yleistä

Valokuvia, ranskalaisia chansoneita ja hehkeitä julisteita: Vuosi 2022 tuo mukaan upeita museoelämyksiä ympäri Euroopan. Katso vinkkimme 9 uuteen kulttuurikohteeseen Euroopassa!

1. Nasjonalmuseet, Oslo: Pohjoismaiden suurin

Osloon kesäkuussa 2022 avattava kansallismuseo Nasjonalmuseet tulee olemaan 54 600 neliömetrin koollaan Pohjoismaiden suurin museo. Nasjonalmuseetissa yhdistyy saman katon alle kolme museota: Kansallisgalleria, Nykytaiteen museo ja Design museo. Museon kahdesta alimmasta kerroksesta löytyy yli 5000 esinettä antiikista nykypäivään, kun taas yli kahden tuhannen neliömetrin valaistu kattokerros, Light Hall, on omistettu nykytaiteelle. Katolla on myös näköalaterassi, josta aukeavat näkymät esimerkiksi Oslonvuonolle.

Yövy kulman takana sijaitsevassa hehkeässä Grand Hotel Oslossa, tai viihdy pienemmällä budjetilla trendikkäästi sisustetussa Comfort Hotel Karl Johanissa.

2. Fotografiska Museum Berlin: Valokuvia vaiherikkaassa rakennuksessa

Suomalaisille Tallinnan ja Tukholman matkoilta tuttu valokuvataidetta esittelevä Fotografiska Museum avaa uudet tilat Berliiniin vuoden 2022 loppupuoliskolla. Museo avataan entisen Kunsthaus Tachelesin tiloihin. Kyseessä on keskustan Mitten alueella sijaitseva 1900-luvun alussa rakennettu tavaratalo, jota natsit käyttivät toisen maailmansodan aikaan vankilana. Myöhemmin rakennus rappeutui, mutta Berliinin muurin murtumisen jälkeen paikalliset taiteilijat valtasivat tilat ja täyttivät rakennuksen seinät värikkäin muraalein. Berliinin Fotografiska Museumista tulee löytymään valokuvia yli 5500 neliömetriä kattavan tilan verran.

Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä uudesta Fotografiska Museumista sijaitseva Hotel Zoe by Amano on budjettimatkaajan löytö aivan suositun Hackescher Marktin kupeessa. Saman hotelliketjun omistama, mutta hieman kalliimpi hotelli on puolestaan vain parin minuutin päässä museolta sijaitseva Hotel Amo.

3. Burrell Collection, Glasgow: taidetta Euroopan kauneimmassa puistossa

Skotlannin lomaan kannattaa aina yhdistää myös ripaus kulttuuria. Glasgow'ssa sijaitseva, laivanvarustaja William Burrellin mukaan nimetty kokoelma aukaisee jälleen ovensa yli viisi vuotta kestäneen remontin jälkeen. Burrell oli ahkera taiteen keräilijä, hamuten niin keskiaikaista pohjoiseurooppalaista taidetta kuin kiinalaista keramiikkaa ja 1800-luvun ranskalaista taidetta.

William Burrellin kokoelma sijoitettiin Pollok Country Parkin puistoon vuonna 1983, ja nyt taideaarteita pääsee ihailemaan uusissa tiloissa maaliskuusta 2022 lähtien. Britannian ja koko Euroopankin parhaana puistona palkittu Pollok Country Park on myös itsessään tutustumisen arvoinen kohde Glasgow'ssa.

Glasgow'sta löytyy lukuisia majoitusvaihtoehtoja. Yövy moneen budjettiin ja tyyliin sopivassa keskustan Native Glasgow'ssa. Lähijuna vie täältä Pollok Parkiin puolessa tunnissa, ja kulman takaa löytyy esimerkiksi Glasgow'n modernin taiteen museo.

4. Kaunas, Novi Sad ja Esch-sur-Alzette: Euroopan kolme kulttuuripääkaupunkia

Eurooppa on saanut vuodeksi 2022 kolme uutta kulttuuripääkaupunkia. Suomalaisille tutuin on kenties Kaunas Liettuassa. Kaunas aloitti kulttuuritarjontansa tammikuun lopulla massiivisella musiikkia, valoa ja videoita yhdistävällä näytöksellä. Seuraava näytös järjestetään toukokuun 20.–22. päivä ja viimeinen näytös marraskuun 25.–27. päivä. Kaupungista löytyy laaja valikoima upeita ja edullisia majoituskohteita.

Toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista on Serbian toiseksi suurin kaupunki Novi Sad, joka on hurmaava kohde kauniin arkkitehtuurin reunustamine aukioineen ja Tonavan varrella sijaitsevine uimarantoineen. Myös esimerkiksi Fruška Goran kansallispuisto on vain lyhyen pyörämatkan päässä keskustasta. Vuonna 2022 kaupungissa voi ihailla yli 1500:aa kulttuuriesitystä serbialaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijalta. Yövy upeassa Sheraton Novi Sadissa, missä pääsee nautiskelemaan kattonäkymistä – vaikkapa saunan lauteilta käsin!

35 000 asukkaan Esch-sur-Alzette on Luxemburgin toiseksi suurin kaupunki heti 20 kilometrin päässä sijaitsevan maan pääkaupungin jälkeen. Esch-sur-Alzette oli pitkään Luxemburgin rautateollisuuden keskus, mutta on jo vuosikymmenet pyrkinyt tuomaan raudan sijaan taidetta koko alueen ulottuville. Yksi esimerkki tästä on 1980-luvulla taidekeskukseksi muutettu entinen teurastamo, Kulturfabrik. Vuoden 2022 ajan kaupungissa pääsee ihailemaan Kulturfabrikin tarjonnan lisäksi esimerkiksi katutaidetta yli 50 tekijältä. Esch-sur-Alzettesta ja lähialueilta löytyy kosolti erilaisia majoitusvaihtoehtoja majataloista luksushotelleihin.

5. Kunsthalle Praha: Sähköistävää taidetta historiallisessa keskustassa

Jo ennestään kulttuuria pursuava Praha saa uuden taidemuseon, kun Kunsthalle Praha avataan helmikuun 2022 lopussa. Uusi taidemuseo sijaitsee Kunnon sotamies Švejkissäkin mainitussa rakennuksessa, joka toimi sittemmin sähkölaitoksena. Modernille taiteelle omistetussa museossa voi ihailla niin tšekkiläisten kuin kansainvälisten taiteilijoiden töitä. Vuonna 2022 Kunsthallessa pääsee tarkastelemaan esimerkiksi sitä, kuinka sähköä on käytetty taideteoksissa. Kunsthalle sijaitsee Prahan historiallisessa keskustassa, ja läheltä löytyy esimerkiksi söpö ja suosittu Hotel Klárovsisäpihan terasseineen.

6. Serge Gainsbourg Museum, Pariisi: tumpakantumppeja ja tunnelmaa

Serge Gainsbourg on yksi ranskalaisen musiikin merkittävimpiä hahmoja, joka tunnetaan pop-laulujensa ja ranskalaisten chansoniensa lisäksi kansainvälisten hittien, kuten Bonnie & Clyde -laulun luojana. Viimeisimmät laulunsa Gainsbourg sävelsi Pariisin seitsemännessä kaupunginosassa Rue de Verneuillla sijainneessa asunnossaan. Kun Gainsbourg kuoli vuonna 1991, kaikki talossa jätettiin niille sijoilleen tupakantumppeja myöten. Lokakuussa 2022 Serge Gainsbourgin tytär, näyttelijä Charlotte Gainsbourg, avaa kodin yleisölle. Nähtävillä on esimerkiksi olohuone, jota komistavat lukuisat patsaat, piano ja Art Deco -tyylinen baari. Melkein naapurissa sijaitsee tyylikäs Hotel Verneuil, joka on kävelymatkan päässä myös esimerkiksi Louvresta.

Vuonna 2022 Pariisissa avataan seitsemän vuotta kestäneen remontin jälkeen myös keskiajan taideaarteita esittelevä Musée de Cluny.

7. Museum of Modern Electronic Music, Frankfurt: musiikkimatkaajan uusi mekka

Musiikista kiinnostuneiden kannattaa Pariisin lisäksi käydä myös Frankfurtissa, minne avataan huhtikuussa 2022 uusi modernia elektronista musiikkia esittelevä Museum of Modern Electronic Music (MOMEM). Museo sijaitsee Frankfurtin keskustassa, ja sen luoja on paikallinen DJ Andreas Tomalla. MOMEM esittelee paitsi elektronisen musiikin historiaa, myös tyylin vaikutuksia taiteeseen, teknologiaan ja muotiin. Museon avajaisissa tullaan kuulemaan palkittua DJ:tä Sven Väthiä. AMERON Frankfurt Neckarvillen Boutique on sisustettu samettia, puuta ja marmoria suosien 1950-luvun tyyliä jäljitellen, ja sijaitsee vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä MOMEMista.

8. East End Women's Museum, Lontoo: naisten värikästä historiaa

Lontoon eletyn arjen historiasta kiinnostuneet pääsevät syksystä 2022 alkaen tarkastelemaan East Endin alueen naisten tarinoiden kautta suurkaupungin elämää lakkoineen, fasismin vastaisine mielenosoituksineen sekä tietysti myös pienempine iloineen ja suruineen. East End Women's Museum on Englannin ensimmäinen naisten historiaa taustoittava museo, ja esittelee laajan kavalkadin East Endin alueella asuneita henkilöhahmoja aina merirosvoista lentäjiin, jalkapalloilijoihin ja keksijöihin. East Endin alueelta löytyy tusinoittain hotellivaihtoehtoja aina design- ja boutique-hotelleista tornihotelleihin.

9. Malva, Lahti: visuaalista taidetta Lahdessa

Lahti saa keväällä 2022 uuden elämyksellisen museon, kun Lahden taidemuseo ja Lahden julistemuseo lyövät hynttyyt yhteen, ja museoiden kokoelmat avataan yhteisissä tiloissa Mallasjuoman vanhassa tehtaassa. Malvaksi ristityn museon ensimmäisessä kerroksessa on näytillä vaihtuvia kansainvälisiä näyttelyitä. Keskimmäisessä kerroksessa voi ihailla Lahden kansainvälisen julistetriennalen, eli graafisen alan kilpailun ja näyttelyn töitä. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat puolestaan museon säilyttämät helmet, kuten Viipurin taidemuseon kokoelmista Lahteen periytyneet taideaarteet. Lahdesta löytyy useita mielenkiintoisia hotellivaihtoehtoja aina ekologisesti suuntautuneista hotelleista majataloihin ja hulppeisiin historiallisiin hotelleihin.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Euroopan kahdeksan parasta rantaa surffaukseen 

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Euroopan nousevat ruokamatkailukohteet

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

EHDOT JA RAJOITUKSET: LOMA10

Osta uniikkia: Maailman parhaat vintagekaupat

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

0