Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

9 vähemmän vierailtua unelmakohdetta vuodelle 2022

By Paula Hotti on 14/12/2021 in Yleistä

Tarkista kunkin kohdemaan matkasuositukset maan viranomaisten ohjeistuksista. Suosittelemme myös varaamaan lennot ja hotellit joustavin peruutus- tai vaihto-oikeuksin.

Unelmoitko arktisesta luontolomasta, rennosta rantaelämästä tai yllättävistä ruokalöydöistä vähemmän vierailluissa kohteissa? Vuosi 2022 voi tuoda tullessaan upeita matkamuistoja niitä etsiville! Listasimme 9 vähemmän vierailtua unelmien matkakohdetta Costa Rican rantaparatiiseista Färsaarten patikkapoluille ja Georgian viiniviljelmille.

1. Bosnia ja Hertsegovina: seikkailuita luonnossa

Kroatian, Montenegron, Serbian ja Välimeren ympäröimästä Bosnia ja Hertsegovinasta löytyy vauhdikkaita seikkailuita niitä etsiville. Maan tunnetuimmat vierailukohteet ovat pääkaupunki Sarajevo ja keskiaikainen Mostarin kaupunki kuvauksellisine kivisiltoineen, mutta Bosnia ja Hertsegovinasta löytyy myös seikkailullisia luontokohteita. Tarajoen kanjoni on Euroopan pisin ja syvin kanjoni, ja se ulottuu Montenegrosta Bosnia ja Hertsegovinaan. Kanjoniin voikin tutustua niin viilettäen Tarajoen koskien kuohuilla kumiveneellä, mönkijän tai jeepin kyydissä tai rauhallisemmin patikoiden.

2. Uzbekistan: hehkeää historiaa

Muinaisen Silkkitien kauppareitin varteen sijoittuvalla Uzbekistanilla on komea historia, jossa riittää ihmeteltävää myös moderneille matkalaisille. Yksi Uzbekistanin lumoavimmista kaupungeista on Samarkand. Tätä niin Aleksanteri Suuren kuin Tšingis-kaanin valtaamaa kaupunkia pidetään Silkkitien jalokivenä, ja Samarkandissa kannattaakin viipyä ainakin muutama päivä. Kaupungin sydän on Registanin aukio, jota ympäröi kolme 1400- ja 1600-luvuilla rakennettua madrasaa, eli oppilaitosta. Erityisen vaikuttava aukio on auringonnousun ja -laskun aikaan. Vieraile myös Keski-Aasian pelätyimmän valloittajan, Tamerlanin, haudalla ja Siyobin eloisan värikkäässä basaarissa. Käy myös vajaan 300 kilometrin päässä Samarkandissa sijaitsevassa Bukharassa. Täällä ei kannata jättää väliin vanhan kaupunginosan teehuoneita ja rakennusten katoilla sijaitsevia ravintoloita.

3. Georgia: viinin ystäville

Jos etsit viinimaata, jonka tuotteet eivät vielä ole kaikkien kielillä, suuntaa Georgiaan! Georgialla on syynsä houkutella viinimatkaajia, sillä maata pidetään viinin synnyinsijana – täällä nimittäin päästiin rypäleiden makuun jo 6000-luvulla eaa. Nyky-Goeorgian viinintuotannon kehto on Kakheti, mistä löytyy moderneja viinitiloja ja paikallisia perinteitä jatkavia tuottajia. Alueelle on helppo tehdä viinikierros maan pääkaupungista Tiblisistä, tai viettää viiniviljelmien keskellä muutama päivä, sillä täältä löytyy myös kosolti majataloja. Käy ihailemassa Napareulin kylässä sijaitsevaa maailman suurinta kvevriä, eli muinaista viinin käyttämiseen käytettyä saviruukkua, ja vieraile yli 1000 vuotta viinejä valmistaneessa Alaverdin luostarin viinimuseossa, missä voi tutustua yli sataan erilaiseen georgialaiseen viiniin.

4. Pohjois-Makedonia: ruokaa rakastaville

Slow food, eli lähiruokaan ja kiireettömään ruoasta nauttimiseen pohjaava ruokakulttuuri on maailmalla trendi, mutta Makedoniassa se on elämäntapa. Pohjois-Makedonian tasavallan, eli tuttavallisesti Makedonian, ruokakulttuuri onkin maukas sekoitus balkanilaista, välimerellistä ja Lähi-idän ruokakulttuuria, ja ruokalöytöjä on täällä helppo tehdä niin pääkaupungissa Skopjessa kuin maaseudun pikkukylissä. Nauti ainakin kala-aterioista Ohrid-järven rannalla, maistele juustoja Galičnikissä ja nappaa katukojusta matkaan mukaan koko kansan rakastama juusto- tai lihatäytteinen piiras, burek.

5. Albania: rantoja joka lähtöön

Kreikan ja Montenegron väliin jäävällä ja Adrianmeren äärellä sijaitsevalla Albanialla on vain 450 kilometriä rantaviivaa, mutta millaisia rantalöytöjä noihin kilometreihin mahtuukaan! Suosittu Ksamilin ranta-alue käsittää useita pieniä rantoja, joissa kaikissa vallitsee pehmeän rantahiekan ja kirkkaan turkoosin meriveden ansiosta paratiisimainen tuntu. Täällä on myös useita rantaravintoloita, joiden päivänvarjojen ja viherkasvien katveessa on mukava nauttia raikkaista ruoista ja juomista. Golem on kätevä rantakohde laajan hotellivalikoimansa ansiosta ja suosittu etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Seikkailullisempi rantalomailija suuntaa puolestaan Gjipen rannalle, sillä tänne pääsee vain patikoimalla tai vesiteitse – kirkasvetinen rantapoukama on kuitenkin vaivan arvoinen!

6. Färsaaret: patikkaretkiä ja söpöjä lunneja

Jylhiä merenrantakallioita, vuoria, vesiputouksia ja söpöjä lunneja: Färsaaret eivät turhaan ole patikoijan unelmakohde. Arktisen meri-ilman sääalueseen kuuluvat kahdeksantoista saarta tarjoavat dramaattisia maisemia, minne tahansa menitkin. Suosituin patikkaretki on varmastikin Miðvágurin kylältä Bøsdalafossurin vesiputoukselle johtava hyvin merkitty reitti. Noin 8 kilometrin mittainen kävelyreitti alkaa läheltä saarten pääkaupunkia Torshavnia. Reitti on helpohko, ja sen vaikein osuus on Traelnipa-kukkulan huipulle kiipeäminen: täältä avautuu näkymät valokuvaukselliselle Sørvágsvatn-järvelle. Jatka matkaa Bøsdalafossurin vesiputoukselle, joka syöksyy 30 metrin korkeudesta suoraan Atlanttin. Mykinesin saarella patikoija voi puolestaan nähdä sekä huikeita majakkamaisemia että söpöjä lunneja. Suosituin reitti on Mykinesholmurista Mykinesin majakalle kulkeva polku. Huomioi kuitenkin, että saarelle pääsee vain hyvän sään aikaan helikopterilla tai veneellä.

7. Grönlanti: hyisiä luonnonihmeitä

Unelmoitko jäävuorista ja jäätiköistä vai kenties lumoavasta tundrasta ja arktisista rannikkomaisemista? Grönlannista löytyy tätä kaikkea ja paljon muuta. Suuntaa läntiseen Grönlantiin, mikäli haluat tuntea jäätikön lumon. Täällä Sermeq Kujalleq -jäätikkö luo noin 10% Grönlannin jäävuorista, joista osa on jopa kilometrin korkuisia. Jäätikkö sijaitsee lähellä Ilulissatia, jonne on vastikään avattu jäätiköistä kertova keskus, Ilulissat Icefjord Centre. Täällä voi tutustua jään historiaan ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomaan tulevaisuuteen. Grönlannissa järjestetään myös paljon opastettuja luontoretkiä aina revontulien katselusta patikka- tai kajakkiretkiin jäävuorien katveessa.

8. Costa Rica: surffausta ja joogaa

Costa Rican lähes 1300 kilometrin mittaisen rantaviivan lomasta löytyy paikkansa niin rauhaa rakastaville joogeille kuin aaltoja metsästäville surffareille. Costa Rica onkin surffaajan paratiisi, sillä aallot kohoilevat täällä ympäri vuoden. Parhaat laineet lyövät Tyynen valtameren puoleisilla rannoilla. Esimerkiksi Jaco on sopiva myös aloittelijoille, ja täällä voi surffauspäivän päätteeksi nauttia myös paikallisesta baarielämästä. Läheinen Hermosan ranta sopii puolestaan jo edistyneille surffareille, ja ranta on Costa Rican varmin paikka aallokkoisen loman viettoon. Hermosasta löytyy myös erilaisia joogatunteja. Rauhallisia joogahetkiä tarjoavat myös esimerkiksi Guionesin ja Nosaran rannat Costa Rican länsirannalla.

9. Lofootit: eeppinen automatka

Lofootit ovat suomalaismatkalaisille jo melko tunnettu kohde, mutta syrjäisen sijaintinsa vuoksi samalla monelle vielä saavuttamaton unelma. Vuonna 2022 kannattaakin ottaa maitse matkailusta kaikki ilo irti, ja toteuttaa eeppinen automatka näille arktisille paratiisisaarille. Lofooteilta löytyy nimittäin niin upeita hiekkarantoja, valassafareita, söpöjä kalastajakyliä kuin mahtavia patikkapolkuja. Saarta halkova E10-tie johdattaa aina saarten eteläisimpään Ån kalastajakylään saakka. Poikkea matkan varrella ainakin saarten muinaisten asukkaiden historiaa taustoittavassa Lofotrin viikinkimuseossa ja Henningsværin merenrantakylässä, mistä löytyy söpöjen kahviloiden lisäksi putiikkeja matkamuistoja varten.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

Matkusta intohimosi perässä: Veera & valokuvaaminen

Matkusta intohimosi perässä: Enni & osterit

Matkusta intohimosi perässä: Eetu & surffaaminen

EHDOT JA RAJOITUKSET: LOMA10

10 tulivuorta, joille voi kiivetä

Osta uniikkia: Maailman parhaat vintagekaupat

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

0