Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

By Antti Laine on 05/09/2021 in Lähiloma

Kotimaasta eivät outoudet hevillä lopu. Artikkelimme edellisessä osassa pääsit tutustumaan muun muassa Luontoäidin kohduksi kutsuttuun luolaan, adoptoitaviin halipuihin sekä kummalliseen tasapainoilevaan kiveen. Tällä kertaa matkasuunnitelmasta löytyy esimerkiksi muinainen kivilabyrintti, aito hylätty autiokylä sekä vaikuttavat sodanaikaiset bunkkerit. Jätä perinteiset turistinähtävyydet taakse ja lähde tutkimaan kotimaan erikoisuuksia! 

1) Hiljainen kansa – puisevaa seuraa Suomussalmella 

Vuonna 1988 alkunsa saanut Hiljainen kansa on taiteilija Reijo Kelan ympäristötaideteos, joka oli alun perin osa Kelan tanssiesitystä. Vuodesta 1994 lähtien Hiljaisesta kansasta tuli kuitenkin pysyvä osa suomussalmelaista peltomaisemaa. Lähde ajamaan valtatie 5:tä pitkin Suomussalmesta Kuusamoon päin, niin noin 30 kilometrin jälkeen sinua tervehtii melkein kuin yllättäen lähes tuhat jähmeää hahmoa, joiden vaatteet ja pitkät turpeiset hiukset liehuvat hieman aavemaisesti tuulessa. Talvella hahmot ovat sonnustautuneet lämpimiin talvipukimiin, kun taas kesällä niiden yllä liehuvat kevyet suvivetimet. Kesäisin Hiljaisen kansan yhteydessä toimii myös Niittykahvila, josta voi hankkia kahvia ja evästä nautittavaksi samalla, kun tutustuu tähän erikoislaatuiseen vaiteliaaseen seurueeseen. 

Yön saavuttua voit valita majapaikaksesi Suomussalmen lähistöllä sijaitsevan edullisen Kurimon majatalon. 

2) Varjakansaari – unohtunut autiokylä Oulun edustalla 

Jos kuvittelit, ettei Suomesta löydy autiokyliä, niin käy vierailulla Oulun edustalla sijaitsevalla Varjakansaarella. Saarella toimi vuosina 1900–1929 Varjakan saha, jonka vuoksi saarelle rakennettiin vilkas kyläyhteisö paloasemineen ja elokuvateattereineen kaikkineen. Kun sahan pääakseli vuonna 1929 meni kuitenkin rikki, ei sahaa enää lähdetty korjaamaan samoihin aikoihin alkaneen maailmanlaajuisen laman vuoksi. Niinpä Varjakansaaren yhteisö hylättiin, ja saarelle rakennetut talot jäivät seisomaan unohdettuina yksikseen. Nykyään saarella järjestetään silloin tällöin erilaisia taideprojekteja, mutta muuten sinne ei juuri edelleenkään eksy kovin monia ihmisiä. Matkusta saarelle käsikäyttöisellä kapulalossilla Varjakan kylän satamasta ja talsi pitkin polkua, jonka paikalla kulki aikoinaan kapea rautatie. Tutustu sahan entisten rakennusten lisäksi myös 1800-luvulta peräisin olevan entisen purjevenetelakan raunioihin. 

Tutkittuasi saaren voit vetäytyä yöpuulle Varjakan kylän ja Oulun välissä sijaitsevaan mukavaan Finlandia Hotel Airport Ouluun. 

3) Hvitsin jatulintarha – kivinen labyrintti Nauvossa 

Suotuisien kalastusilmojen takaamiseen, hedelmällisyysonnen suomiseen vaiko leikkimieliseen kisailuun? Kukaan ei tiedä, mitä varten ja milloin Hvitsin jatulintarha – tai muut Suomen rannikkoa koristavat lukuisat jatulintarhat – on alun perin oikein kyhätty. Oli tarkoitus sitten mikä tahansa, tämä Turun saaristossa Iso-Nauvon saarella sijaitseva kivilabyrintti on menneiden aikojen mystiikkaa uhkuva kävelyretkikohde. Sana ”jatuli” on peräisin Kemin seudulta ja tarkoittaa jättiläistä. Hvitsin jatulintarhalle johtaa noin 4 kilometrin mittainen, Nauvon vierasvenesatamasta lähtevä kävelyreitti, joka muuttuu loppuvaiheilla kapeaksi metsäpoluksi. Perillä sinua odottaa 8 metrin läpimittainen, munuaisen muotoa muistuttava sokkelo, jonka keskikohtaa merkitsee suuri kivi. Astele jatulintarhan kivien reunustamaa käytävää pitkin ja kuvittele, millaisia muinaisia menoja täällä on saatettu aikoinaan viettää.  

Saaristossa upean yöpymiskokemuksen tarjoaa viehko Hotel Stalbacken Nagu. 

4) Pielpajärven erämaakirkko – patikoi inarilaiselle metsäpyhäkölle 

Jos olet vaeltamassa erämaassa noin 10 kilometrin päässä Inarin kylästä, älä hämmästy, mikäli eteesi ilmestyy kirjaimellisesti puun takaa vanha punertava kirkkorakennus. Kyseessä on vuonna 1760 rakennettu puinen Pielpajärven erämaakirkko, joka on yksi Inarin seurakunnan kirkoista. Nykyään kirkkoa ympäröi pelkkä kaunis niitty- ja metsämaisema, mutta aikoinaan täällä sijaitsi myös inarilaisten talvikylä, jossa järjestettiin markkinoita ja toimitettiin erilaisia kirkollisia asioita. Kirkon edustalla on edelleen nähtävissä kylän vanhojen rakennusten perustukset. Kylä katosi ja kirkko jäi pois käytöstä vuosikymmeniksi, kunnes se sai uuden elämän suosittuna kesä- ja vihkikirkkona sotavuosien jälkeen. Ympäri vuoden avoinna olevalle kirkolle pääsee kesäisin patikoimalla Sarviniementiellä sijaitsevalta parkkipaikalta ja talvisin hiihtämällä Inarinjärvellä kulkevaa latua pitkin. 

Voit varata itsellesi oivan huoneen Inarin kylässä sijaitsevasta Tradition Hotel Kultahovista. 

5) Sompasauna – sauno sekalaisessa sakissa Helsingissä 

Sompasauna taitaa olla yksi koko Suomen kuuluisimmista yleisistä saunoista. Tämä vuonna 2011 alun perin Sompasaaressa alkunsa saanut sauna syntyi, kun muutama paikallinen mies kyhäsi hökkelisaunan löytämälleen hylätylle puukiukaalle. Sompasauna on purettu ja rakennettu uusiksi monta kertaa eri paikkoihin, ja tätä nykyä se löytyy Hermanninrannasta. Koska Sompasaunalla ei ole virallista henkilökuntaa, on saunominen todellinen itsepalvelukokemus. Tuo mukanasi pyyhe ja saunajuomat, sillä saunasta ei löydy pukuhuonetta tai suihkuja eikä siellä myydä mitään. Vaatteet ja muu omaisuus jätetään omalla riippulukolla suljettavaan kaappiin. Kyseessä on sekasauna, eli miehet ja naiset saunovat yhdessä joko alasti tai uima-asussa. Sompasauna on monen paikallisen ja turistin suosiossa, joten lauteilla pääsee varmasti tutustumaan jos jonkinlaiseen kanssakulkijaan. Juuri siitä syystä Sompasauna tarjoaa mielettömän saunomiskokemuksen! 

Rentouttavan saunaillan jälkeen majapaikka löytyy tyylikkäästä Noli Studios Sörnäisestä. 

6) Matti Lepistön veistospuisto – mielikuvituksellisia patsaita Raahessa 

Elämänsä aikana satoja betoniveistoksia luoneen raahelaisen Matti Lepistön yksityisestä veistospuistosta löytyy ihmeteltävää vaikka millä mitalla. Koneistajana vuosia työskennelleen mutta koko ikänsä kuvanveistäjän urasta haaveilleen Lepistön mielikuvituksen tuotteina syntyi valtava joukko kiehtovia patsaita, joiden aiheet vaihtelevat eläin- ja ihmishahmoista mytologiaan, surrealismiin sekä valtauskontojen kritiikkiin. Kierrä katsomassa upeita kotkapäisiä hahmoja, maaseutukuvauksia tai elämän syntyä symboloivia munateoksia. Veistospuisto sijaitsee Raahen pohjoispuolella Lepistön entisen kotitalon pihamaalla, ja siellä voi esimerkiksi käydä taiteellisella piknikillä. 

Raahessa voi majoittua veistosten katselun jälkeen keskustassa sijaitsevaan Hotel Raahen Hoviin. 

7) Pekka Kauhasen veistokset – kuusi hauskaa veistosta Kuopion torilla 

Jos innostuit Lepistön patsaista, lisää veistoksia löytyy myös Itä-Suomen puolelta. Kuopion torille ja lähistölle on sijoiteltu kuusi hupaisaa teosta, jotka ovat peräisin taiteilija Pekka Kauhasen verstaasta. Niistä suurin on nimeltään Oksapoika, joka on miltei kaksimetrinen, nuorta oksallista poikaa esittävä veistos. Kauhasen mukaan Oksapoika on Kuopion kauppahallin itäpäädyn suihkulähdettä koristavan Veljmiehen sekä kauppahallin länsipäädyn edustalla seisovan Siskotytön yhteinen luomus. Muut Kauhasen teokset on ripoteltu erikoisiin paikkoihin Oksapojan lähistölle, eikä niitä välttämättä ole aivan helppo paikantaa. Löydätkö pienen kolmijalkaisen ja -kätisen Nalliaisen, helmojaan hulmuttavat Kuuttaren ja Päivättären, yksinäisen Reikäleivän, isännän jälkeensä jättämät Juhani Ahon virsut sekä kylmäverisen Siskon liskon? Kun kaikki kuusi teosta on bongattu, on aika istahtaa ansaitulle evästauolle johonkin Kuopion torin monista kahviloista. 

Kuopion majapaikoista erityisen maininnan on ansainnut mahtava Lapland Hotels Kuopio. 

8) Salpalinjan bunkkerit – hylättyjä sotalinnoitteita Itä-Suomessa 

Monet eivät sitä tiedä, mutta Suomen itärajan tuntumassa Virolahdelta Savukoskelle kulkevalta Salpalinjalta löytyy melkein tuhat hylättyä, sota-ajalla kallioon louhittua tai betonista valettua bunkkeria ja linnoitetta. Talvisodan jälkeen rakennettu Salpalinja on 1 200 kilometrin pituinen puolustuslinja, joka oli vuoteen 2003 asti Puolustusvoimien hallussa, mutta nyt se on avoinna kaikille uteliaille tutkimusmatkailijoille. Kaikkein helpoin tapa tutustua näihin vanhoihin linnoitteisiin on lähteä 50 kilometrin pituiselle Salpapolulle, joka kulkee Vironlahdella ja Miehikkälässä. Varustaudu kunnon kartalla, vaelluskengillä ja tehokkaalla taskulampulla sekä noudata erityistä varovaisuutta, sillä luonnon armoille jätettyjä linnoituksia ei ole kunnostettu millään tavalla ja osa niistä on edelleen keskeneräisiä. Siitä huolimatta Salpalinjan hylätyt bunkkerit ovat aivan mahtava kohde Suomen historiasta tai tutkimusmatkailusta kiinnostuneille retkeilijöille. 

Illan tullen on mahtavaa saada vetäytyä luonnon helmassa sijaitsevaan mutta miellyttävään Vaalimaa Camping - On the beachiin. 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0