Shares
Share with your friends


Submit

Bali on kiistatta täynnä vastustamattomia lumoja: kauniita rantoja, idyllisiä maisemia, rentouttavia kylpylöitä, tyylikkäitä ravintoloita ja trendikkäitä baareja. Maailman suosituimpiin kuuluvassa matkakohteessa voi kuitenkin tuntua siltä, että aito paikallinen kokemus jää haaveeksi. Kun tärkeimmät nähtävyydet on koettu, voit kokeilla näitä seitsemää sisäpiirin vinkkiä, joiden avulla voit astua sivuun kaikkein tallatuimmilta poluilta ja kokea Bali paikallisten silmin.

1. Vältä bilealueita

Kuta, Legian ja Seminyak ovat Balin viihde-elämän keskukset, jotka vetävät turisteja puoleensa vilkkaalla yöelämällään. Vain 15 minuutin matkan päässä sijaitsee kuitenkin myös Canggu. Tästä aiemmin uneliaasta merenrantakylästä on kovaa vauhtia tulossa ehdoton vierailukohde loistavien surffausmahdollisuuksiensa ja rennon tunnelmansa lisäksi myös trendikkäiden ja superterveellisten kahviloidensa sekä rantabaariensa ansiosta. Ei siis ole mikään yllätys, että niin Balilla asuvat ulkomaalaiset kuin diginomaditkin ovat ottaneet Balin cooleimman naapuruston omakseen.

2. Käytä paikallisia kulkuvälineitä

Balin julkinen liikenne on vielä lapsenkengissään, joten päästäkseen paikasta toiseen matkailijoilla on joko oltava autonkuljettaja tai heidän on otettava taksi (varmista, että kyseessä on Blue Bird Groupin taksi). Ei ole kuitenkaan parempaa, mukavampaa ja hauskempaa tapaa tutustua Baliin kuin ajella ympäri saarta skootterin selässä. Kaupunkien keskustat ovat ruuhkaisia, mutta niiden ulkopuolella tiet ovat enimmäkseen hiljaisia ja maisemat henkeäsalpaavia. Ajathan varoen ja muista käyttää aina kypärää. Mikäli epäröit kivuta skootterin puikkoihin itse, voit ladata GO-JEK- tai Grab-sovelluksen tilataksesi itsellesi (Uberin tapaan) kyydin moottoripyörätaksilla. Se on helppoa ja edullista.

3. Maista katuruokaa

Jos haluat syödä kuten paikalliset, suuntaa tiesi kohti katukojuja eli warungeja. Warungit tarjoavat paitsi edullista myös erittäin herkullista paikallista ruokaa, joka on höystetty chilillä ja eksoottisilla maustetahnoilla. Paikallisten ehdottomiin suosikkeihin kuuluvat nasi goreng (paistettua riisiä kasviksilla), nasi campur (riisiä tarjoiltuna lihan, merenelävien ja kasvisten kera) tai sate ayam (grillattuja kanavartaita maapähkinäkastikkeella). Muista myös kokeilla Balin tunnetuinta ruokalajia, babi guglingia eli kokonaisena paistettua possua.

4. Lähde päiväretkelle

Nusa Penidan saari on Balin varjelluin salaisuus. Saari sijaitsee vain puolen tunnin venematkan päässä Sanurin kaupungista, ja siellä vierailijoita odottavat Atuhin rannan turkoosinsiniset vedet, Crystal Bayn ensiluokkaiset sukellus- ja snorklausmahdollisuudet (hyvällä onnella saatat päästä uintiretkelle paholaisrauskujen kanssa), Kelingkingin rannan upeat maisemat sekä Angel’s Billabongin luonnon muovaama uima-allas.

5. Ota osaa seremoniaan

Balin seremonioista kenties kaikkein vaikuttavin järjestetään Nyepiä, eli hiljaisuuden päivää ja balilaisen kalenterin uutta vuotta, edeltävänä iltana. Tällöin katujen halki marssii lauma jättimäisiä paperimassasta tehtyjä demoneja, Ogoh-ogoheja. Marssin jälkeen Ogoh-ogohit poltetaan, jotta pahat henget pysyisivät poissa tulevana vuonna. Viikkoa ennen Nyepiä balilaiset järjestävät Ogoh-ogoheille Balin pääkaupungissa Denpasarissa jopa kilpailuja, joissa parhaat luomukset palkitaan. Tätä näkyä et halua jättää väliin!

6. Hemmottele itseäsi perinteisillä kauneusrituaaleilla

Indonesialaisten naiset vannovat kermakylvyn nimeen, kun he haluavat saada mahdollisimman kiiltävät ja terveet hiukset. Ensin hiuksiin ja hiuspohjaan levitetään kosteuttavaa voidetta, minkä jälkeen seuraa nautinnollinen pään, niskan ja hartioiden hieronta. Lopuksi hiukset kuivataan, ja sitten voitkin astua ulos hoitolasta täydellisen rentoutuneena hyvätuoksuisia, pehmeitä ja eloisia kutrejasi heilutellen.

7. Tee ostoksia perinteisellä torilla

Pääset osallistumaan paikallisten balilaisten arkeen ja teet samalla edullisia ostoksia! Denpasarissa sijaitseva Pasar Badungin tori on Balin suurin ja vanhin tori, jolla myydään tuoreita hedelmiä, lihaa, mausteita ja elintarvikkeita. Aivan sen vierestä löytyvät Pasar Kumbasarin markkinat, jotka pursuavat sarongeja, batiikkia, puukaiverruksia, maalauksia ja koruja.

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET