Shares
Share with your friends


Submit

Pohjois-Italiassa sijaitseva Bologna on tunnettu ruosteenpunaisina hehkuvista rakennuksistaan ja maineikkaasta historiastaan Euroopan vanhimpana yliopistokaupunkina. Hyvän ruoan ystäville Bolognassa riittää yllin kyllin valinnanvaraa, ja kaupunki tunnetaankin myös lempinimellä la grassa (”paksukainen”). Kulttuurista kiinnostuneet arvostavat Bolognan monipuolista museotarjontaa. Jo yksi tässä viehättävässä kaupungissa vietetty vuorokausi riittää tekemään vaikutuksen kokeneempaankin matkailijaan.

Aamupäivä: 9 a.m. – 12 p.m.

Liity trenditietoisten paikallisten seuraan ja nauti aamukahvisi cornetto-voisarven kera Piazza Galvanilla sijaitsevassa Caffè Zanarinissa. Jos sinulla on kiire, siirry suoraan baaritiskille ja hörppää espressosi yhdellä kulauksella. Mikäli haluat nautiskella rauhassa, istu pöytään ja tilaa cappuccino. Paikka on mitä parhain paikallisen elämänmenon seuraamiseen.

Suuntaa kulkusi kaupungin sykkivään sydämeen, elämää kuhisevalle Piazza Maggiorelle, jonka keskellä sijaitsee Neptunuksen suihkulähde. Aukiolla tapahtuu lähes aina jotakin: kesäiltaisin siellä järjestetään ilmaisia elokuvanäytöksiä ja ympäri vuoden erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Kuunneltuasi riittävästi katumuusikkojen soittoa, astu sisään Biblioteca Salaborsaan, joka on entisessä pörssirakennuksessa sijaitseva suuri kirjasto. Rakennuksen lasilattian läpi voit tutkia arkeologisissa kaivauksissa löytyneitä antiikin ajan raunioita. Aamun kävelykierros kannattaa päättää Cattedrale di San Pietroon, joka on valtava Pyhälle Pietarille omistettu katedraali.

Iltapäivä: 12 p.m. – 5 p.m.

Mielenkiintoinen vaihtoehto lounaspaikaksi on Osteria dell’Orsa – se on vilkas ruokapaikka, joka on erityisesti paikallisten opiskelijoiden suosiossa edullisten annostensa ja jäljittelemättömän tunnelmansa ansiosta. Istu alas johonkin yhteispöydistä, tilaa panini ja aloita mielenkiintoinen keskustelu pöytänaapureidesi kanssa.

Bolognan tunnetut maamerkit, Asinellin ja Garisendan tornit, kohoavat historiallisen keskustan ylle. Torre Asinellin huipulle päästäkseen on kavuttava 498 askelmaa, mutta ylhäältä avautuvat maisemat kaupungin punaisten kattojen ylitse ovat vaivannäön arvoiset.

Matkusta ajassa taaksepäin modernisti toteutetussa Museo della Storia di Bolognassa, joka esittelee kaupungin historiaa mielenkiintoisella tavalla. Museo sijaitsee kunnostetussa palatsirakennuksessa. Interaktiiviset näyttelyt kiinnostavat varmasti kaikenikäisiä vierailijoita.

Kun makeannälkä yllättää, poikkea johonkin kaupungin lukuisista jäätelöbaareista. Kaupungin viehättäviin pikkuputiikkeihin kannattaa tutustua ainakin näyteikkunoita ihailemalla. Pysähdy matkan varrella Cremeria Funiviaan ja tilaa jäätelötötterö vaikkapa paahdetuilla pinjansiemenillä tai vaahterasiirapilla ja pekaanipähkinöillä. Myös tunnelmallinen Piazza Santo Stefano on vierailun arvoinen paikka. Aukio on tunnettu historiallisesta Santo Stefanon basilikasta. Pistäydy myös jonkin matkan päässä sijaitsevassa Cremeria Santo Stefanossa maistelemassa paikan jäätelötarjontaa.

Ilta: 12 p.m. – 5 p.m.

Illalliselle kannattaa suunnata esimerkiksi Caminetto d’Oroon, joka on paikallisten herkkusuiden arvostama ravintola. Se tarjoaa niin perinteisiä bolognalaisia ruokalajeja, kuten tagliatelle al ragùa, kuin modernimmalla otteella valmistettuja annoksia, kuten paahdettua ankanrintaa punaviinikastikkeella, karamellisoiduilla viinirypäleillä ja tattarilla.

Ruokailun jälkeen on mukava kuljeskella pitkin Via Castiglionea ja poiketa yömyssylle Emporio 1920 -baariin. Paikka on tunnettu mielenkiintoisista juomistaan, kuten Negroni-cocktailista, johon lisätään hieman tummaa suklaata ja ripaus vaniljan tuoksua.

Matkavinkkejä

ÄLÄ laske kaloreita. Olisi suorastaan rikollista jättää maistamatta lukuisia käsintehtyjä pastalajeja, leikkeleitä ja juustoja. Bolognassa ei todellakaan kannata miettiä ruokavaliotaan, vaan nauttia jokaisesta suupalasta.
MAISTA paikallisia erikoisuuksia, kuten bolognalaista lasagnea ja tortelliineja.
ÄLÄ tilaa spagetti bolognesea.
TILAA sen sijaan perinteistä tagliatelle al ragùa, joka ei muistuta pätkääkään kouluruokalan mautonta spagettiannosta.
ÄLÄ hyppää auton rattiin. Pysäköintipaikan löytäminen Bolognan historiallisesta keskustasta ja sen mukulakivikujilta on yhtä painajaista.
VUOKRAA polkupyörä. Voit liikkua helposti myös jalkaisin, mutta pyörällä pääset siirtymään paikasta toiseen nopeammin.
ÄLÄ tilaa cappuccinoa iltapäivällä. Paikalliset juovat cappuccinoa vain aamuisin, joten älä erehdy tilaamaan sitä lounaan jälkeen, ellet halua erottua joukosta turistina.
PYSÄHDY sen sijaan nopeasti espressolle. Paikalliset nauttivat pitkin päivää näitä pikaisia kofeiiniannoksia. Tilaaminen käy helposti – riittää kun sanot: ”Prendo un caffè”.

Comments

comments

tagged: Kaupungit, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET