Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Eräänä kauniina päivänä: 24 tuntia Budapestissa

By Frances Doherty on 25/08/2016 in Yleistä

Vertaamattoman kaunis ja historiallisesti kiehtova Budapest jakautuu Tonavajoen eri puolilla sijaitseviin Budan ja Pestin alueisiin. Buda ja Pest olivat vuoteen 1873 asti erillisiä kaupunkeja. Kaupunkien omat identiteetit ovat säilyneet tähän päivään saakka, ja niitä voidaan hyvällä syyllä kutsua "uudeksi" ja "vanhaksi" Budapestiksi.

Pidättyväisempään Budaan sijoittuvat kuninkaalliset palatsit, ottomaanien aikaiset kylpylät ja metsäiset kukkulat. Pest kuvastaa sitävastoin maan energisempää puolta. Tällä puolella jokea on runsaasti omaleimaisia baareja, upeita jugendtyylisiä rakennuksia ja kuuluisa juutalaiskortteli, josta löytyy myös Euroopan suurin synagoga.

Viimeaikoina Unkarin pääkaupunki on kasvattanut suosiotaan eurooppalaisten nuorten aikuisten keskuudessa, joita halpa olut ja tunnelmalliset rauniobaarit houkuttelevat. Tämä ei kuitenkaan ole saanut Budapestia menettämään siellä vallitsevaa vanhan maailman hurmaa. Kaupungissa on vino pino museoita ja monumentteja sekä ylenpalttisia rakennuksia, jotka tihkuvat männävuosien tunnelmaa – vanhanajan vaurautta nykyaikaisella silauksella. Hotellien lisäksi ruokailu hienoissa ravintoloissa ja viini ovat kohtuuhintaisia muihin Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna, kuten myös yksityiset kaupunkikierrokset.

9.00–13.00

a scene of Budapest from a cafes on Flashermen's bastion at Buda's side

Lähde liikkeelle heti aamusta ja varmista, että uimapukusi on matkassa ennen kuin suuntaat Budaan nauttimaan runsaasta aamiaisesta ikonisessa Déryné Bisztrón ravintolassa. Aikanaan perinteisenä unkarilaisena kahvilana toiminut bistro perustettiin samana vuonna, kun ensimmäinen maailmansota syttyi, ja se muistuttaa yhä 1900-luvun budapestilaisista kahviloista. Riippuen siitä, kuinka energiseksi olosi aamiaisen jälkeen tunnet, voit siirtyä Budan linnan alueelle joko köysiradan vaunussa tai apostolin kyydillä. Tältä 170 metriä Tonavan pinnan yläpuolelle kohoavalta kukkulalta löydät Budapestin tärkeimmät keskiaikaiset muistomerkit ja museot sekä koko kaupungin parhaat näköalat. Tutkittuasi koko aamun Budan linnan komeaa Unesco-aluetta on aika pistäytyä lounaalle mahtavaan Halászbástya Étterem -ravintolaan. Täällä voit ihastella Budapestin kuvankauniita maisemia ja maistella perinteisiä unkarilaisia makuja moderniin eurooppalaiseen tapaan tarjoiltuna.

14.30–17.00

Budapest, Hungary - October 27, 2013: Bathers at the Szechenyi Thermal Baths, Budapest, Hungary. Taken in October on a sunny day.

Suuntaa jalkaisin Pestiä kohti portaita pitkin joko Kalastajalinnakkeelta tai kuninkaalliselta palatsilta. Kävele Széchenyin ikonista ketjusiltaa pitkin suoraan Pyhän Tapanin kirkolle ja hyppää metron kyytiin. Ota suunnaksesi Sankarien aukio, jonka komea muistomerkki esittelee kaupungin historiaa aina vuodesta 896, kun ensimmäiset heimot asettuivat alueelle, ja Unkarin hallitsijoista 1900-luvun puoliväliin asti. Aivan Sankarien aukion kauniin kaupunkipuiston tuntumasta löydät myös viehättävän Vajdahunyadin linnan.

Sieltä voit kävellä Széchenyin kylpylälle, joka on yksi Euroopan suurimmista kylpyläkomplekseista. Kylpylässä vierähtää helposti parikin tuntia, kun rentoudut sen uusbarokkisen rakennuksen sisä- tai ulkouima-altaissa. Kesäkuukausien aikaan kaupungin kylpylät järjestävät SPArty-kylpyläjuhlia. Ne pidetään yleensä lauantai-iltaisin, ja ne jatkuvat alkuillasta myöhään yöhön.

17.00–20.00

Budapest, Hungary - September 17, 2015: Interior of the Great Synagogue in Dohany Street. The Dohany Street synagogue is the largest synagogue in Europe.

Hyppää takaisin metroon ja suuntaa juutalaiskorttelille (Budapestin seitsemännelle piirille), josta löytyy suuri Dohány-kadun synagoga ja Zsidó Múzeumin juutalaismuseo. Alue tunnetaan myös erinomaisesta ruokakulttuuristaan, joka tarjoaa herkkuja jokaiseen budjettiin ja makuun. Täältä löydät kaupungin kuuluisat rauniobaarit, nuhjuiset taidekahvilat ja Michelin-tasoiset ravintolat.

21.30–eteenpäin

Budapest, Hungary - Mars 31, 2016: Outdoor terrace of one of the most attractive and touristic ruin pubs, the Szimpla, at Kazinczy street. Ruin pubs, most in District VII, former Jewish quarter, are a trend of Budapest cultural and night life.

Ainoa oikea tapa kruunata päivä Budapestissa on lasillinen upeassa rauniobaarissa. Nämä hipsterien juottopaikat tunnetaan paikallisittain nimellä "kerts". Budapest käyttää hylätyt teollisuustilansa hienosti hyödyksi muuttamalla ne näiksi tunnelmallisiksi kuppiloiksi, joissa saa edelleen ison oluen noin kahdella eurolla.  Jos sinulla on yhtään energiaa jäljellä, on Buda kerrassaan henkeäsalpaava näky valojen syttyessä iltaisin. Innokkaiden kaupungille lähtijöiden kannattaa puolestaan suunnata takaisin kylpylöille, sillä SPArtyjen meno antaa taatusti kokemuksen, josta riittää tarinoita kerrottavaksi loman päätyttyäkin.

Löydä halvat lennot Budapestiin

Löydä halvat hotellit Budapestissa

 

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Pala aurinkoa sinulle

7 tapaa viettää ikimuistoinen juhannus Suomessa

10 kiehtovaa kävelykierrosta Suomessa

0