Shares
Share with your friends


Submit

Jouluateriasta nauttimiseen kuuluu oleellisena osana jo varhain aloitetut valmistelut, kuten uunin lämmittäminen, ainesten pilkkominen ja pöydän kattaminen kauniisti. Piristä joulupöytää tänä vuonna jollakin hieman kauempaa kotoisin olevalla ruokalajilla. Miltä kuulostaisivat täytetyt chilipaprikat, uppopaistetut leivonnaiset tai grillatut katkaravut? Ei muuta kuin kokeilemaan!

  1. Uppopaistettu kana – Japani

Uppopaistettua kanaa Kentucky Fried Chickeniltä jouluksi? Miksipä ei! Suosittu perinne alkoi 1970-luvulla markkinointitempauksesta, jonka oli tarkoitus piristää alamaissa ollutta myyntiä. Japanin ensimmäinen KFC-ravintola ei ollut aluksi menestys, joten omistaja sai idean asettaa ravintolan ulkopuolelle ketjun perustajan Harland Sandersin patsaan joulupukin asuun puettuna ja mainostaa jouluaiheisia kanakulhoja kalkkunan sijaan. Nykyisin myös muut ravintolat myyvät jouluna uppopaistettua kanaa, mutta Kentucky Fried Chicken on silti useimpien ehdoton suosikkipaikka.

  1. Kūčios – Liettua

Kūčios on liettualainen jouluaaton illallinen, joka koostuu 12 ruokalajista 12 apostolin mukaan. Ruoissa ei perinteisesti käytetä liha- tai maitotuotteita. Tunnetuin kūčiosiin kuuluva ruokalaji ovat kūčiukai-pallerot, jotka ovat nostatetusta taikinasta ja unikonsiemenistä valmistettuja pieniä makeita leivonnaisia. Muihin tyypillisiin ruokiin kuuluvat kūčia, jossa on keitettyä viljaa, hunajaa ja kuivattuja hedelmiä, sekä sillisalaatti ja unikonsiemenmaito.

  1. Tamalet – Costa Rica

Tamale on banaaninlehteen käärittyä maissitaikinaa, jonka sisällä on lihaa ja kasviksia. Ruokalajin uskotaan olevan peräisin jo esihistoriallisilta ajoilta ja säilyneen mayojen ja asteekkien aikakausien läpi aina nykypäivään asti, mikä kertoo osaltaan sen herkullisuudesta. Costa Ricassa tamalet ovat perinteinen joulunajan ruoka. Joka perheellä on käytössään hieman omanlaisensa resepti, mutta tyypillisiä aineksia ovat jauhettu maissi, sianliha, riisi, paprika ja porkkana, jotka kääritään myös lautasena toimivaan banaaninlehteen.

  1. Chiles en nogada – Meksiko

Chiles en nogada sopii juhlavan ulkonäkönsä puolesta hyvin jouluun – täytetyt vihreät chilipaprikat tarjoillaan valkoisen saksanpähkinäkastikkeen kera ja koristellaan granaattiomenan siemenillä ja persiljalla. Chilipaprikoiden täytteenä on panochera-omenaa, makeaa maitopäärynää, mausteita, pähkinöitä ja lihaa. Kerrotaan, että ruokalaji on nunnien 1800-luvulla kehittämä. Nykyisin se on suosittu kansallisruoka, jota syödään niin itsenäisyyspäivänä kuin joulunakin, sillä punainen, vihreä ja valkoinen kuvastavat Meksikon lipun värejä.

  1. Hojuelat – Kolumbia

Nämä neliönmalliset uppopaistetut leivonnaiset todistavat, että pelkkä jälkiruoka riittää koko ateriaksi. Kolumbiassa jouluvalmistelut alkavat yhdeksän päivää ennen joulua. Tänä aikana perheet kokoontuvat yhteen laulamaan, rukoilemaan ja syömään juhlaherkkuja. Hojuela-leivonnaiset kuuluvat oleellisena osana jouluaaton ateriaan. Taikina valmistetaan yleensä kananmunasta, vehnäjauhosta, vedestä ja appelsiinimehusta, ja paistamiseen käytetään kasviöljyä. Valmiiden leivonnaisten pinnalle ripotellaan runsaasti sokeria.

  1. Hallaca – Venezuela

Hallaca-kääröt ovat banaaninlehteen käärittyjä maissitaikinanyyttejä, jotka täytetään lihalla. Ruokalaji saattaa näyttää yksinkertaiselta, mutta sen valmistaminen kestää koko päivän ja työhön osallistuu koko perhe. Banaaninlehdet huuhdellaan ja leikataan, makean ja pähkinäisen maun antava annattoöljy sekä kanasta, porsaasta ja kasviksista koostuva täyte valmistetaan, maissitaikina sekoitetaan ja sekaan lisätään rusinoita, oliiveja, kapriksia, sipulia ja paprikaa. Lopuksi koko komeus kääritään banaaninlehteen.

  1. Bûche de Noël – Ranska

Bûche de Noël eli jouluhalko on upea joulupöydän koristus. Kääretorttumaiseen leivonnaiseen käytetään runsaasti suklaata tai kastanjaa, karamellia tai muita mausteaineita sekä kermavaahtoa, ja pinnalle ripotellaan kahvijauhetta ja tomusokeria. Hauskin osuus seuraa lopuksi, kun leivonnainen koristellaan muistuttamaan puunhalkoa. Koristeina käytetään marengista valmistettuja sieniä sekä syötäviä pikkuruisia joulukuusia, mökkejä, lumiukkoja, poronsarvia ja männynkäpyjä. Vain mielikuvitus on rajana.

  1. Hristopsomo – Kreikka

Hristopsomo on makea, kuohkea ja täyteläinen leivonnainen, jonka nimi tarkoittaa Kristuksen leipää. Se valmistetaankin uhriksi Kristukselle. Leivän päällä on tätä kuvastava risti tai X-kirjain, joka palmikoidaan taikinasta. Reseptejä on erilaisia, mutta taikinaan käytetään yleensä jauhoja, kanelia ja oliiviöljyä. Neilikat, saksanpähkinät ja anikset tuovat koristeellisuutta.

  1. Grillatut katkaravut – Australia

Australialaiset rakastavat grillaamista, ja joulupäivän grillijuhlat ovat täysin omaa luokkaansa. Perheet kokoontuvat grillaamaan rannoille ja puistoihin tai omalle takapihalle uima-altaan äärelle. Auringonpaisteesta kelpaa nauttia, sillä onhan kesä. Suosikkiruokiin kuuluvat sitruunalla maustetut grillatut katkaravut, joita tunnettu australialaisnäyttelijä Paul Hogan keksi 1980-luvulla alkaa kutsua nimellä ”shrimp on the barbie”. Katkarapujen lisäksi grillissä tirisee joulun kunniaksi makkaraa, possua ja nautaa, joskus jopa kengurua.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET