Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Kattava opas business-luokkaan ja sinne pääsyyn

By Antti Laine on 26/09/2018 in Yleistä

Jos et ole koskaan lentänyt business-luokassa kaukolennolla, on mielessäsi ehkä muutama kysymys – tai ainakin pari myyttiä, jotka kaipaavat selventämistä. Millaista verhon toisella puolella oikeasti on? Miten business eroaa ensimmäisestä luokasta? Mitkä lentoyhtiöt tarjoavat ylellisimmän kokemuksen? Ja mikä tärkeintä: voiko korotuksen business-luokkaan saada maksamatta senttiäkään? (Paljastus: luultavasti ei.)
Alta löydät vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin sekä vinkkejä siihen, miten voit tehdä business-luokkaunelmastasi totta.
Ilmainen korotus business-luokkaan, miten sen saa?
Jos haaveilet korotuksesta business-luokkaan, meillä on hyviä ja huonoja uutisia. Huono uutinen on, etteivät lentoyhtiöt lähes koskaan korota kansainvälisillä lennoilla matkustajia business-luokkaan ilmaiseksi. Ei edes, vaikka noudattaisit kaikkia netistä löytyviä vinkkejä ilmaisen korotuksen saamiseksi.
Väliä ei ole sillä, miten hienosti olet pukeutunut, miten taitavasti lirkuttelet lähtöselvityksessä tai mikä on statuksesi kanta-asiakasohjelmassa. Suurin osa lentoyhtiöistä jättää pitkillä lennoilla business-luokan istuimet ennemmin tyhjiksi kuin antaa jonkun istua luokassa ilman, että yhtiö on saanut ainakin osan sadoista (tai tuhansista) euroista, joita se tavallisesti paikasta ansaitsisi. (Poikkeuksena on tilanne, jolloin economy-luokka on täynnä ja lentoyhtiöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtää asiakkaita toiseen luokkaan.)
Entä ne hyvät uutiset? Vaikket olisikaan alun perin ostanut lippua business-luokkaan, korotuksen hankkimiseen on nykyään enemmän keinoja kuin koskaan aiemmin.
Jos on valmis maksamaan, keinoja on lukuisia. Malaysia Airlines ja Air New Zealand esimerkiksi avaavat korotushuutokaupan, ja Delta ja United tarjoavat kanta-asiakkaille mahdollisuuden yhdistää ansaittuja kanta-asiakasetuja ja rahaa luokan korottamiseksi.
Parhaat (ja huonoimmat) business-luokat
Kaikki haluavat istua business-luokassa, mutta tiedätkö, mitä lennolla on odotettavissa? Business-luokan tuotteet ja palvelut vaihtelevat lentoyhtiöstä ja lentokoneen tyypistä riippuen.
Aloitetaan business-luokan istuimista... tai sängyistä. Leveärunkoisissa koneissa, kuten Boeing 777 tai Airbus A380, sekä uuden sukupolven lentokoneissa, kuten Boeing 787 Dreamliner ja Airbus A350, voi parhailla lentoyhtiöillä saada business-luokassa istuimen, joka muuntuu tasaiseksi sängyksi (”lie-flat”). (Joissain koneissa on tosin edelleen vanhempia ”angled-flat”-istuimia, joiden makuuasento on päädystä hieman koholla.)
Nykyään trendinä on myös niin sanottu ”1-2-1”-istumajärjestys, jonka ansiosta kaikilta paikoilta on pääsy käytävälle. Jos tämä on sinulle tärkeää, tutustu lentosi istuinpaikkakarttaan ennen business-luokan lipun tai korotuksen varaamista. Useimpien lentoyhtiöiden, kuten japanilaisen ANAn, taiwanilaisen EVA Airin, Suomen oman Finnairin ja American Airlinesin business-luokan istuimet ovat ensiluokkaisia ja niiden ominaisuudet yllä kuvaillun kaltaisia.
Myös lennolla tarjottavien ruokien ja juomien laatu vaihtelee. Lähes poikkeuksetta business-luokassa voi nauttia kuitenkin lämpimistä pyyhkeistä ja usean ruokalajin aterioista, jotka tarjoillaan posliiniastioilta. Myös samppanja ja muut juomat kuuluvat hintaan. Lähi-idän lentoyhtiöt, kuten Emirates, Etihad ja Qatar, tunnetaan siitä, että niiden lennolla tarjoilema ruoka on ravintolatasoista. Singapore Airlines taas hurmaa cocktailvalikoimallaan, johon sisältyy ikoninen Singapore Sling.
Kun pohdit business-luokkaan korottamista, huomaathan, että lyhyemmillä reiteillä kokemus on usein rajatumpi lennon lyhyydestä ja pienemmistä lentokoneista johtuen. Tiettyjä lentoyhtiöitä on arvosteltu siitä, että niiden business-luokasta puuttuu hohde. Tällaisia yhtiöitä ovat mm. yhdysvaltalainen United (jonka Polaris-palvelu on saanut ristiriitaisen vastaanoton), israelilainen El Al ja venäläinen Aeroflot.
Business-luokan palvelut kentällä
Toinen syy korottaa business-luokkaan tai jo alun perin hankkia business-luokan lippu? Kokemus alkaa jo ennen koneeseen nousua – ja joissain tapauksissa jatkuu vielä laskeutumisen jälkeen.
Ellei lentosi ole alueellinen tai lähtölentokenttä pieni, nautit etuoikeutetusta lähtöselvityksestä ja matkatavarapalveluista. Niiden aikana lentoyhtiön työntekijä esittää sinulle kutsun lentokentän loungeen. Loungessa palvelut vaihtelevat: joskus voi päästä herkuttelemaan tuoreella ruualla ja cocktaileilla, toisinaan tarjolla on taas vain naposteltavaa ja virvoitusjuomia. Oma rauha on joka tapauksessa taattu, ja tunnelma on kaukana pääterminaalin hulinasta.
Saapuessa eduissa on enemmän vaihtelua. Vain maailman ylellisimmät lentoyhtiöt, kuten hongkongilainen Cathay Pacific, ovat luoneet erityisiä saapumisloungeja. Joillain lentokentillä ensimmäisen ja business-luokan matkustajat taas saavat etuoikeutetun maahantuloprosessin – näin esimerkiksi Thaimaan Bangkokissa Suvarnabhumin kentällä. Vähintään poistut koneesta ensimmäisten joukossa ja economy-luokan matkustajia rentoutuneempana ja virkeämpänä.
Miten säästää business-luokan lennoista?
Business-luokassa voi matkustaa joutumatta vararikkoon siitäkin huolimatta, että etenkin arvostetuimmat lentoyhtiöt harvoin alentavat parempien lippujensa hintoja. Yksi keino välttää korkeita hintoja on varata lento yhdessä hotellin ja/tai vuokra-auton kanssa sivustoilta kuten ebookers.
Toinen keino lentää business-luokassa edullisemmin on ryhtyä maili- ja pistepeliin. Keräätpä maileja sitten yksittäiseltä lentoyhtiöltä tai niiden allianssilta tai kerrytät lentopisteitä luottokorttia vinguttamalla, kanta-asiakaspisteiden käyttäminen lippujen varaamiseen ja korottamiseen saattaa säästää puhdasta rahaa.
Korotukseen liittyvät säännöt ovat lentoyhtiökohtaisia, mutta muutaman yleisen käytännön muistaminen voi auttaa. Huomaa ainakin, että monesti edullisimpia economy-lippuja ei voi korottaa. Ennen economy-luokan lipun varaamista kannattaakin varmistaa, että katselemasi lippu on oikeutettu korotukseen. Korotettava lippu saattaa maksaa vähän enemmän, mutta jos haluat välttää economy-luokkaan juuttumisen ilman mahdollisuutta korotukseen, on lisämaksu sen arvoinen.
Yhteenveto
Business-luokka on maineensa arvoinen, mutta lippujen hankkiminen ja lentoyhtiön valitseminen riippuvat budjetistasi, mieltymyksistäsi ja strategisista kyvyistäsi. Vaikka ilmaisen korotuksen saaminen kaukolennolla on lähes mahdotonta, voi business-luokassa lentää maksamatta täyttä hintaa. Voit korottaa economy-lippusi pulittamalla lisämaksun, käyttää keräämiäsi kanta-asiakaspisteitä, bongata huikean tarjouksen tai ostaa business-luokan lipun jo varatessa.
Ja sitten: mitä saisi olla tervetuliaisdrinkiksi?

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0