Shares
Share with your friends


Submit

Roomaa voi sanoa todelliseksi herkkusuiden paratiisiksi, sillä tarjolla on lukemattomia laadukkaista raaka-aineista valmistettuja makuhermoja hiveleviä ruokalajeja. Ainakin seuraavia ruokia kannattaa maistaa, kun olet seuraavan kerran Roomassa.

Carbonara

Carbonara on yleensä tunnettu tuhtina ruokalajina, jossa ei ole säästelty kermaa, mutta roomalainen versio tästä kuuluisasta pastaruoasta on yksinkertaisista raaka-aineista luotu herkullinen kokonaisuus. Rapea guanciale, eli suolattu sian poski, tuo siihen sopivasti suolaisuutta, jota täydentää kananmunasta ja keltuaisesta valmistettu samettinen kastike. Perinteistä carbonaraa voi maistaa esimerkiksi Ristorante Rosciolissa.

Cacio e pepe 

Mitä yksinkertaisempaa, sitä parempaa –tämä tuntuu pätevän italialaiseen ruokaan.Tämän klassisen pastaruoan ainekset voi laskea yhden käden sormilla, mutta kokonaisuus on puolestaan paljon enemmän kuin osiensa summa. Salaisuus on siinä, että tärkkelyspitoista pastan keitinvettä sekoitetaan voimakkaasti runsaaseen juusto- ja voimäärään, jolloin seos emulgoituu ja lopputuloksena on herkullinen kastike.Anthony Bourdain ylisti Rooman-vierailunsa jälkeen vuonna 2011 erityisesti Roma Sparitaa, jossa kokit vuolevat cacio e pepeen runsaalla kädellä juustoa suoraan Parmigiano-Reggiano-kiekosta.

Bucatini all’amatriciana

Tätä pastaruokaa voisi kuvata pykälän verran paremmaksi versioksi klassisesta spagetista tomaattikastikkeella. Guanciale-suolaliha tuo kastikkeeseen sitä jotakin, ja tuore chili antaa ripauksen tulisuutta. Juuri täydellisen kypsyinen bucatini-pasta imee itseensä sopivasti ihanan makuista kastiketta. Keittiömestari Maurizio tarjoilee täydellisen version tästä kuuluisasta pastasta I Porchettoni a San Lorenzo -ravintolassaan.

Supplì

Niukkaan elämään tottuneet roomalaiset ovat kautta aikojen keksineet nerokkaita tapoja hyödyntää edelliseltä aterialta jääneitä tähteitä. Supplìin on saatettu alun perin käyttää risoton tähteitä, mutta näistä uppopaistetuista palleroista tuli nopeasti suosittuja myös sellaisenaan. Kuten jo nimestä voi päätellä, La Casa del Supplì on omistautunut näille juustotäytteisille herkkupaloille.

Fiori di zucca

Kun kesä saapuu, Campo de’ Fiorille ja muille toreille ilmestyy kasoittain keltaisena hehkuvia kesäkurpitsan kukkia.Tätä harvinaista herkkua on saatavilla vain rajoitetun ajan.Useimmat roomalaiset syövät kesäkurpitsan kukat kevyesti leivitettyinä, mutta Testacciossa sijaitseva Pizzeria da Remo ripottelee niitä pizzojen päälle.

Coda alla vaccinara

Maut vain paranevat hitaasti haudutettaessa – sen voi todeta, kun lautasella on tuntikausia muhinutta häränhäntää, joka on niin mureaa, että se hajoaa haarukan kosketuksesta.Reseptit vaihtelevat kokin mukaan, ja jotkut lisäävät ruokaan jopa tummaa suklaata ja neilikkaa.Tätä ja muita perinteisiä liharuokia kannattaa suunnata maistelemaan Testacciossa sijaitsevaan Checchino dal 1887 -ravintolaan.

Trippa alla romana 

Roomalaiset ovat kautta aikojen osanneet hyödyntää ruoanlaitossa mestarillisesti kaikki ruhonosat.Mahalaukku ei nykyisin ole suosikkiraaka-aineiden joukossa, mutta hitaasti kypsennettynä se on herkullista ja kokeilemisen arvoista.Tuoreiden, valkoisten viipaleiden annetaan muhia tuntikausia maukkaassa tomaattikastikkeessa. Perinteisen La Tavernaccia da Bruno -trattorian valmistama herkullinen versio tästä ruokalajista saa epäilijätkin vakuuttuneiksi.

Carciofi alla giudia

Carciofi alla giudian eli ”juutalaisten artisokkien” alkuperän sanotaan olevan historiallisessa juutalaisghetossa.Artisokat valmistetaan upottamalla ne kiehuvaan oliiviöljyyn, jolloin ne saavat herkullisen rapean pinnan ja vastustamattoman maun.Giggetto on tarjoillut tätä maistuvaa ruokalajia jo vuodesta 1923.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET