Shares
Share with your friends


Submit

Yksi automatkan kiehtovimmista puolista on matkustamisen keveys. Se, että mukana on vain kaikki autoon mahtuva, opettaa selviämään vähemmällä ja arvostamaan hetkellisiä nautintoja. Automatkalla voi myös harjoitella itsenäistymistä. On virkistävää laatia suunnitelmia ja aikatauluja, ja matkustaa ilman odotuksia. Ympäri maailmaa sijaitsevat ällistyttävät paikat vain lisäävät tunnetta siitä, että on todellakin elossa.

Tien päällä voit avata auton ikkunat, tuntea tuulen hiuksissasi ja soittaa musiikkia täysillä auton radiosta. Voit syödä mitä haluat ja milloin haluat. Ja kun siltä tuntuu, voit ajaa tien sivuun hengittämään syvään kirkkaan tähtitaivaan alle tai katsemaan eläimiä turvallisen etäisyyden päästä. Muistatko vielä sen pienen tönäisyn, kun aloit harjoitella pyörällä ajamista? Kohdeoppaat ovat samaa tarkoitusta varten, mutta nyt olet lähdössä retkelle uuteen maailmaan.

Etelä-Afrikan Garden Route

Kapkaupunki > Plettenberg Bay > Port Elizabeth > Knysnan norsupuisto

Jos erämaa kutsuu, suuntaa autoretkelle Etelä-Afrikkaan, maan eteläisellä rannikolla sijaitsevaan Garden Route National Parkiin. Tämän vuonna 2009 perustetun puiston pinta-ala on yli 1 200 neliökilometriä. Puiston sisäpuolella voit kulkea seuraillen Intian valtameren kallioista rantaviivaa ja pysähtyä 180 metriä korkean kallion jyrkänteelle ihastelemaan maisemaa. Puiston alueella on niin vuoristoisia metsiä kuin rantaviivaa ja tämä heijastuu sen kasvi- ja eläinlajien monipuolisuudessa. Eläinkunnan edustajista saatat nähdä valkoposkisaukon ja pääsi yli lentäviä harvinaisia, uhanalaisia lintulajeja. Läheisiä tutkimusretkikohteita: Kapkaupunki, Plettenbergin lahti, Port Elizabeth ja Knysna Elephant Park.

Argentiinan Ruta 40

Cabo Virgenes > Estancia Lagos Del Furioso > De Bariloche > La Payunia > Laguna Diamante > Cuesta De Miranda > Belén > Salinas Grandes

Legendaarisia seikkailuja etsivän on suunnattava automatkalle Argentiinan suurimmaksi osaksi päällystämättömälle Ruta 40 -tielle (Ruta Nacional 40 tai RN40). Yksi maailman pisimmistä – ja maailman legendaarisimmista – teistä alkaa Bolivian rajalta ja jatkuu sieltä yli 5 000 kilometriä kohti etelää. Tie kulkee yhdensuuntaisesti Andien vuoriston kanssa läpi pohjoisen Patagonian järviseudun ylittäen suurimpia jokia ja yli 20 luonnonpuistoa. Vuonna 1977 matkakirjailija Bruce Chatwin kuvaili Patagoniaa tuntien mielikuvituksessaan saapuneensa kuuhun. Tunnet olevasi kaukana sivistyksen parista, joten ota mukaan paljon lämmintä. Hyppää alas autosta ja venyttele kunnolla näissä pysähdyspaikoissa: Cabo Virgenes, Estancia Lagos Del Furioso, San Carlos de Bariloche, Reserva Provincial La Payunia, Laguna Diamante, Cuesta De Miranda, Belén ja Salinas Grandes.

Kultainen kierros

Tulivuoria, jäätiköitä, vesiputouksia, poneja, merenalaista elämää: Nämä uskomattomat nähtävyydet odottavat sinua, kun lähdet autoretkelle Islantiin, kulkien myös Hringvegurina tai kehätienä tunnettua Islannin 1-tietä pitkin. Tämä 1 400 kilometriä pitkä, arktisen Islannin ympärille kehän muodostava maantie on Islannissa matkustavien turistien – ja myös pyöräilijöiden – suosiossa. Jos olet liikkeellä autolla, ole varovainen erityisesti ylänköalueiden sorateillä. Maan viimevuosien matkailubuumin vuoksi kannattaa välttää keskikesän ihmisjoukkoja ja tutustua tähän tiehen silloin, kun se on vähemmän liikennöity. Tämä pinta-alaltaan 103 000 neliökilometriä oleva saari on suurempi kuin moni osaa odottaa. Se on Portugalia suurempi ja vain vähän Kuubaa pienempi.  Jos aikaa on, voit tutustua myös näihin Islannin helmiin: Reykjavík, Selfoss, Höfn, Egilsstaðir, Akureyri, Blönduós ja Borgarnes.

Italian Amalfin rannikko

Castellammare di Stabia > Sorrento > Positano > Amalfi > Salerno

Joillekin romanttisten postikorttimaisemien näkeminen riittää. Meidän muiden puolestaan on lähdettävä autolla Amalfin rannikolle Lounais-Italiassa – ja jos mahdollista, avoautolla. Sen vehreä kasvisto, polttava aurinko ja näkymät turkoosina kimaltavalle Välimerelle ovat houkutelleet alueelle koko joukon taiteilijoita ja kirjailijoita. Amerikkalainen romaanikirjailija Gore Vidal asui viehättävässä Ravellon kaupungissa rantakallioilla, missä hänen huvilansa vieraat viettivät suurimman osan ajastaan expressojaan ja koktailejaan siemaillen – silloin kun eivät lepäilleet päiväunillaan suolaisessa meri-ilmassa. Ranskalainen kirjailija ja nobelisti Andrè Gide sanoi kerran, että ”Ravello on lähempänä taivasta kuin rantaa”. Käy ensin toteamassa väittämä oikeaksi ja lähde sitten kokemaan Castellammare di Stabia, Sorrento, Positano, Salerno ja itse Amalfin kaupunki.

Kanadan Icefields Parkway

Jasper > Louise-järvi > Saskatchewanjoki > Banff

Kaipaatko villieläintenkin rakastamaa rauhaa? Suuntaa Kanadan Icefields Parkwaylle, joka kulkee pohjois-eteläsuunnassa yli 200 kilometrin matkan Unescon maailmanperintökohteeksi luokiteltujen Kanadan Kalliovuorten puistojen läpi. Kun olet liikkeellä autolla, tulet kulkemaan ohi kirkkaiden vuoristojärvien, joiden takana kohoavat jäätiköiden peittämät suuret laaksot. Kun Parkway yhdistyy itä-länsisuuntaiselle Trans-Canada Highwaylle, suuntaa Banff National Parkissa sijaitsevaan Lake Louisen loma- ja virkistyskohteeseen. Jos harrastat patikointia, vuoristokiipeilyä tai hiihtoa, keuhkosi täyttävä raikas ilma lataa akut täyteen matkan seuraavalle etapille, johon voi kuulua läntisessä Albertassa sijaitseva Jasperin kaupunki tai maailmanluokan kalastusta Saskatchewanin joella.

Kalifornian State Route 1

Long Beach – Santa Monica – Malibu – Santa Barbaran viinitilat – Santa Cruz – Big Sur – San Francisco ja Point Reyes National Seashore

Kokeaksesi maailman klassisimman amerikkalaisen roadtripin, aloita vuokraamalla auto Kalifornian pohjoisrajalta Oregonista suunnaten sieltä etelään pitkin Route 1 -tietä, joka tunnetaan myös Pasific Coast Higwaynä tai lyhenteellä PCH. Kun saavut sen loppuun – ylittäen Golden Gate Bridgen San Franciscossa, pysähtyen kokemaan viinialueiden tarjonnan, Big Surin alueen kuumat lähteet, Los Angelesin kimalluksen ja San Diegon surffauskulttuurin – takanasi on 1 000 kilometriä ja suunnilleen yhtä monta merenrantakuvaa. Muita ihastuttavia kohteita matkan varrella ovat: Point Reyes National Seashore Marinin piirikunnassa Pohjois-Kaliforniassa, Santa Barbara, Santa Cruz, Santa Monica – ja tietenkin Malibu.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET