Shares
Share with your friends


Submit

Lukutoukkien ja kirjallisuuden rakastajien polvet notkuvat näissä majesteettisissa tiloissa, jotka kätkevät sisäänsä maailman tärkeimpiin kuuluvia kirjoitettuja sanoja. Julkkisarkkitehtien lippulaivoja ja historiallisia helmiä – nämä kirjastot ovat täydellisiä paikkoja uppoutua hyvään kirjaan.

Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro, Brasilia

Astuminen Real Gabinete Português de Leituran kolmikerroksiseen päähalliin saa leuat loksahtamaan. Rakennuksen yli 350 000 portugalinkielisen teoksen kokoelma on maailman suurin Portugalin ulkopuolella. Rönsyilevä kirjasto toivotti ensimmäiset bibliofiilit tervetulleiksi vuonna 1887, ja siitä lähtien se on säilyttänyt asemansa kaupungin kulttuuri-ikonina.

Ranskan kansalliskirjasto, Pariisi, Ranska

Ranskalaiset ovat ylpeitä roolistaan valistuksen aatevirtauksen syntymaana, eikä vaikuttava Bibliothèque nationale de France eli Ranskan kansalliskirjasto ole sen vähempää kuin maallinen tiedon temppeli. Sen halleista löytyy yli 15 miljoonaa kirjaa, nuotteja, karttoja, valokuvia, julisteita, äänitallenteita, multimediateoksia ja videoita.

Trinity College Library, Dublin, Ireland

Yksi Trinity College Libraryn osa on osuvasti nimetty Old Library eli vanha kirjasto, jonka lähes 65 metriä pitkä päähalli pitää sisällään 200 000 teosta, joista monet ovat historiallisesti merkittäviä. Vuosina 1712–1732 rakennettu tila on koristeltu vaikuttavilla marmoripatsailla, jotka esittävät länsimaisia ajattelijoita ja irlantilaisia kuuluisuuksia, kuten satiirikko Jonathan Swiftiä.

Tama-taideyliopiston kirjasto, Tokio, Japani

Tama-taideyliopiston kirjaston on suunnitellut Toyo Ito, yksi Japanin vaikutusvaltaisimmista nykyarkkitehdeista. Hachiojin kampuksella sijaitseva rakennus on muodon ja toimivuuden saumaton yhdistelmä. Alabasterin sävyinen rakennus on koti noin 47 000 kansainväliselle kirjalle ja 77 000 japanilaiselle teokselle.

Biblioteca Vasconcelos, México, Meksiko

Vuonna 2007 ovensa avannut Biblioteca Vasconcelos on kuuluisan arkkitehti Alberto Kalachin suunnittelema. Sen 38 000 neliömetriä heittävät hyvästit kaikille kirjastostereotypioille. Ummehtuneiden kirjapinojen sijaan kirjastosta löytyy läpinäkyviä seiniä ja labyrinttimaisia parvekkeita, jotka kutsuvat tunteja kestävälle tutkimusseikkailulle.

Tianjinin Binhai-kirjasto, Tianjin, Kiina

Hollantilaisen arkkitehtuuritoimisto MVRDV:n suunnittelema valkoinen ja aaltoileva sisustus keräsi ylistystä ympäri maailmaa, kun Tianjinin Binhai-kirjasto avautui vuonna 2017. Valitettavasti sisustus on esimerkki siitä, miten ulkokuori voi pettää. Lattiasta kattoon jatkuvat kuvaukselliset hyllyt tuovat ehkä mieleen Kaunottaren ja hirviön taianomaisen kirjaston modernin version, mutta todellisuudessa suurin osa kirjoista on pelkkiä kuoria. Siitäkin huolimatta kirjastoon mahtuu yli 1,2 miljoonaa teosta, eikä sen esteettistä kiehtovuutta voi kieltää.

George Peabody Library, Baltimore, Maryland, Yhdysvallat

John Hopkinsin yliopiston kuvankauniilla Mount Vernonin kampuksella sijaitseva valtava kirjasto sisältää yli 300 000 teosta. Upean rakennuksen on suunnitellut baltimorelainen arkkitehti Edmund G. Lind, ja ovensa se avasi ensimmäisen kerran vuonna 1878. Nykyään George Peabody Library on avoinna sekä opiskelijoille että muille kävijöille.

Aleksandrian kirjasto, Egypti

Aleksandrian kirjastoa ei ehkä ole enää olemassa, mutta visuaalisesti vaikuttavimpien kirjastojen lista ei olisi täydellinen ilman tätä antiikin maailman ihmettä. Ptolemaiosten hallitessa perustettu kirjasto on omistettu yhdeksälle muusalle, kreikkalaisen mytologian taiteen jumalille. Aikoinaan Aleksandrian kirjasto oli yksi oppimisen keskuksista. Jotkut asiantuntijat arvioivat, että siellä säilöttiin jopa 400 000 papyrusrullaa, mikä tekee kirjaston tuhonneesta tulipalosta entistä traagisemman.

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET