Shares
Share with your friends


Submit

Toiset matkustavat rakkaudesta matkailuun, toiset rakkaudesta ruokaan. Gastronomisia elämyksiä etsivän matkaajan onneksi ruoka- ja juomafestivaaleja on tarjolla yllin kyllin eri puolilla maailmaa. Voit juhlistaa kevään tuloa hummerilla höystetyllä poutine-annoksella Ottawassa tai nauttia Bernin talvesta sipulipiirasta maistelemalla – tässä oppaasi maailman parhaille ruokafestivaaleille.

  1. Zibelemärit-sipulimarkkinat (Bern, Sveitsi)

Marraskuun neljäntenä maanantaina jo vuosisatoja vanhoilla sipulimarkkinoilla tuoksuvat sipulit, valkosipuli ja hehkuviini. Juhlallisuudet alkavat jo edellisenä päivänä siten, että hassuihin asuihin pukeutuneet uimarit hyppäävät hyiseen Aare-jokeen. Myyjät valmistavat sipulipiiraat ja -keitot jo ennen auringonnousua ja myyvät torilla niiden lisäksi kuivatuista sipuleista tehtyjä kransseja. Festivaalivieraat heittelevät ilmaan paperisilppua ja lapset kopauttelevat vastaantulijoita leluvasaroilla.

  1. Salón del Chocolate -suklaafestivaali (Quito, Ecuador)

Ecuadorilla on pitkä historia kaakaonkasvattajana, ja alueen hedelmäisen makuinen suklaa kuuluu maailman kysytyimpiin. Vuosittainen, kesäkuussa järjestettävä Salón del Chocolate -suklaafestivaali tuo yhteen kotikokkeja ja ammattilaiskeittiömestareita nauttimaan ohjelmasta, johon kuuluu mittelö parhaimmasta kotitekoisesta suklaasta, suklaanvalmistuksen oppitunteja sekä suklaaveistoskilpailu. Festivaaleilla tarjoillaan myös kuumaa kaakaota ja kahvia.

  1. Bacon Fest -pekonifestivaali (Sacramento, Kalifornia)

Pekonin ja oluen äärellä vapaahetkinään rupattelevien keittiömestareiden innoittama helmikuinen festivaali on pysynyt uskollisena sen alkuperäiselle ajatukselle: juhlistaa yhtä maailman ”sofistikoitumattomimmista” ruoista. Kuuluisia sacramentolaisia pekonifestivaaliin osallistuvia ravintoloita ja panimoita ovat Magpie Café ja Two Rivers Cider Company. Erilaiset ruokien ja juomien yhdistelmät ovat sittemmin moninaistuneet – säilyen silti maittavina. Ajattele vaikka pekonia ja dim sumia.

  1. PoutineFest (Ottawa, Kanada)

Jos jokin ruokalaji herättää kansallista keskustelua, sen täytyy olla todella hyvää. Poutine on juuri tällainen: syntisen hyvä yhdistelmä ranskalaisia perunoita, juustoa ja ruskeaa kastiketta. Huolimatta siitä, että poutinen keksivät quebeciläiset, vuotuinen huhtikuun 26.–29. päivänä Ottawa City Hallissa järjestettävä PoutineFest osoittaa, että siitä on tullut Kanadan kansallisruoka. Kokit luovat poutinesta uusia tulkintoja hummerin ja paistettujen suolakurkkujen kera – tai jopa Pad Thai -versiona – ja festivaalikävijät saavat nauttia annoksensa ulkoilmassa vaikka nurmikolla istuen.

  1. Dumpling Festival (Hongkong)

Tahmeat riisidumplingit, tai zongzit, ovat keskeinen osa vuosituhansia vanhaa Dragon Boat Festival -juhlaa, jota vietetään Hongkongissa tänä vuonna kesäkuun 16.–18. päivänä. Lohikäärmeveneiden kilpailulla kunnioitetaan Chun keisarikunnan ministerinä toimineen Qu Yuanin muistoa ja kuolemaa; Qu Yuan hukuttautui Miluo-jokeen kuultuaan Qin-valtion tekemästä vallankaappauksesta. Kyläläiset käärivät tahmaista riisiä banaaninlehtiin ja heittivät ne jokeen uhrilahjana Qun hengelle. Tätä nykyä zongzeja myydään muun muassa munankeltuaisella ja sianlihalla täytettynä.

  1. Pizzafest (Napoli, Italia)

Kesäkuun puoliväli on ruokafestivaalien aikaa, ja etenkin juuston ja leivän ystäville matka pizzan kotikaupunkiin Napoliin on vuoden kohokohta. Pizzafest-festivaalilla pizzaiolit (pizzantekijät) kaikkialta Italiasta sekä Napolin vanhimmista pizzerioista mittelevät toisiaan vastaan maukkaimman napolilaisen pizzan valmistuksessa. Valmiit pizzat esitellään ylpeinä pitkillä pöydillä. Voit itsekin päästä vaivaamaan pizzataikinaa jossakin lukuisista työpajoista.

  1. Vegetarian Festival (Phuket, Thaimaa)

Phuketin kasvisruokafestivaalista, jota vietetään yhdeksän päivän ajan alkaen yhdeksännen kuunkierron aatosta (tänä vuonna lokakuun 8.–17. päivät), on tullut myös vartalolävistysten, veitsirituaalien ja tulella kävelyn juhlaa. Jos unohdetaan spektaakkelit, on tämä festivaali upea mahdollisuus maistaa Thaimaan maittavimpia ruokalajeja kasvisversioina – tom yum -keitot ja nuudeliateriat mukaan lukien.

  1. Galway Oyster and Seafood Festival

Mikään ei voita osterien syömistä meren äärellä. Tätä mieltä oli muuan galwaylainen hotellinpitäjä perustaessaan vuonna 1954 Galway Oyster and Seafood Festivalin, josta on sittemmin tullut yksi Euroopan pitkäikäisimmistä ruokafestivaaleista. Festivaali järjestetään syyskuun 28.–30. päivänä Spanish Archilla Corrib-joen varrella ja se pitää yllä perinteikästä osterinavauskilpailua. Festivaalivieraat voivat myös seurata Seafood Trail -polkua tuoretta, Atlantista pyydettyä kalaa ja mereneläviä tarjoavalta ravintolalta toiselle.

  1. Taste of London

Enempää Michelin-tähtiä et voi nähdä kuin Taste of London tarjoaa. Yksi maailman tavoitelluimmista ruoka- ja juomafestivaaleista, Taste of London, tuo niin Michelin-tähtikokit kuin uudet ravintoloitsijat Regent Parkiin kahdesti vuodessa, kesäkuussa ja marraskuussa, livekokkaamaan, esittelemään taitojaan ja ammentamaan oppia ruoista ja juomista kokkikouluissa. Menneiden vuosien osallistujien joukossa ovat olleet muun muassa The Cheese Bar sekä Duck & Waffle. Pienten tuottajien markkinoilla festivaalikävijät voivat ostaa kotitekoisia kastikkeita, leikkeleitä ja ruoanlaittovälineitä.

  1. Dutch Chili Festival (Eindhoven, Alankomaat)

Tulppaaneiden ja van Goghin lisäksi Alankomaat tunnetaan myös chilistä. Tänä vuonna 9. syyskuuta järjestettävä Dutch Chili Festival lupaa kyyneliä kirvoittavia kokemuksia – etenkin niille, jotka osallistuvat DIY hot sauce -työpajaan. Festivaalien ohjelmaan kuuluvat myös kilpailu tulisimmasta pippurista, tulisimman hampurilaisen haaste sekä Hot sauce and sambal show off -maistelutilaisuus.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET