Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Drinkkitrendit tulevat ja menevät, mutta mikään ei lyö kunnon cocktail-klassikkoja. Tässä ovat maailman 10 suosituinta drinkkiä cocktaileihin erikoistuneen Drinks International -lehden listauksen mukaisesti. Miten juuri nämä drinkit nousivat maailmankuuluiksi? Ja mihin kannattaa suunnata, jos haluaa siemailla maailman parhaiten sekoitettuja cocktaileja?

  1. Mojito

Virkistävä tuulahdus limeä, reippaasti murskattua minttua, tujaus rommia ja makeutta ruskeasta tai raakasokerista – on helppo ymmärtää, miksi mojito on yksi maailman rakastetuimmista drinkeistä. Mojiton alkuperä on mysteeri: yhden teorian mukaan afrikkalaiset orjat sekoittivat drinkkiä merimiehille, toiset taas uskovat, että englantilainen laivakaappari ja merisankari Francis Drake joi juomaa lääkkeenä keripukkiin. Siitä kaikki kuitenkin ovat yhtä mieltä, että mojito kuuluu Havannaan. Kun siis seuraavan kerran olet Kuuban pääkaupungissa, vieraile vain kivenheiton päässä Parque Centralista sijaitsevassa legendaarisessa Bar Monserratessa ja tilaa baarista mojiton oppikirjaesimerkki.

  1. Espresso Martini

Vuonna 1983 eräässä tyylikkäässä lontoolaisessa baarissa asiakas vaati, että baarimikko Dick Bradsell tekisi hänelle drinkin, joka herättäisi hänet kunnolla. Muutaman minuutin kuluttua syntyi vodka martini, joka myöhemmin uudelleennimettiin espresso martiniksi. Höyryävä annos tuoretta espressoa antaa sekoitukselle sille tyypillisen kofeiinipotkun ja kermaisuuden. Nykyään paras paikka kahvikeitoksen siemailuun on The Blind Pig -niminen salakapakka Lontoon Sohossa. Cocktailbaari sijaitsee julkkiskokki Jason Athertonin omistaman Michelin-tähdellä palkitun ravintolan yläkerrassa.

  1. Moscow Mule

Kuparimukista tarjoiltava moscow mule on petollisen yksinkertainen sekoitus vodkaa, inkivääriolutta ja limemehua. Yhden alkuperätarinan mukaan newyorkilaiset kehittivät cocktailin, toiset taas kutsuvat drinkin synnyinpaikaksi Los Angelesissa sijaitsevaa Cock ’n Bull -ravintolaa. Oli moscow mule kotoisin kummalta Yhdysvaltojen rannikolta tahansa, nousi se joka tapauksessa Hollywoodin eliitin suosioon 1940-luvulla. Silmäätekevät tilaavat drinkkinsä edelleen Copa d’Orossa, Kalifornian Santa Monicassa sijaitsevassa ylellisessä cocktailbaarissa.

  1. Manhattan

Manhattan-cocktail on lähes yhtä ikoninen kuin sille nimensä antanut New Yorkin kaupunginosa. Viskin, makean vermutin ja katkeron sekoitus kruunataan cocktailkirsikalla, joista klassisin ja arvostetuin on Luxardo-merkin maraschinokirsikka. Drinkki ilmestyi cocktailpiireihin vuonna 1870, kun tohtori Iain Marshall ensimmäisenä esitteli juoman juhlamenussa. Manhattan Clubilla järjestetty tapahtuma onnistui yli odotusten, ja vieraat antoivat osan ylistyksestä uudelle cocktailille. Alkuperäistä Manhattan Clubia ei enää ole, mutta voit edelleen tilata virheettömän manhattanin sille nimelle antaneella saarella, jos vierailet baarissa nimeltä The Dead Rabbit Grocery and Grog.

  1. Margarita

Noin neljä vuosikymmentä ennen kuin kantrimuusikko Jimmy Buffet riutui Margaritavillessä kuuluisan laulunsa sanojen mukaisesti, baarimikko Carlos ”Danny” Herrera dippasi jo laseja suolaan ja tarjoili suolaisen ja makean yhdistävää juomaa Meksikon luoteiskulmassa. Drinkin nimelle on kaksi kilpailevaa selitystä: niistä toisen mukaan keksijä nimesi juoman legendaarisen meksikolaisen showtytön Rita de la Rosan mukaan, kun taas toiset väittävät, että juoma on vain tequilalla vahvistettu versio kieltoajan aikaisesta drinkistä, joka Yhdysvalloissa tunnettiin nimellä päivänkakkara eli espanjaksi ”margarita”. Nykyään drinkin alkulähteille pääsee tilaamalla kierroksen El Museo Restaurantessa Meksikon Tijuanassa.

  1. Daiquiri

Kirjailija Ernest Hemingway joi innokkaasti kaikenlaisia alkoholijuomia, mutta erityisesti hän rakasti rommia. Legendan mukaan tuottelias kynäniekka kumosi jopa kuusi daiquiria yhdessä iltapäivässä. Hemingway kuuluikin niin sanottuun kadotettuun sukupolveen eli joukkoon 1920-luvulla tunnetuksi nousseita yhdysvaltalaisia kirjailijoita, joista monet asuivat Euroopassa. Hemingway, F. Scott Fitzgerald ja muut aikalaiset viihtyivät usein Pariisin Ritz-hotellin ylellisessä baarissa. Baari on kauttaaltaan kunnostettu, mutta edelleenkin Bar Hemingwayssa voi tuntea tuulahduksen menneestä.

  1. Dry Martini

Jo kauan ennen kuin James Bond ilmoitti haluavansa vesper martininsa ravistettuna, ei sekoitettuna, kieltoajan trendiväki nautti dry martineja hipauksella sitruunaa. Upea Zam Zam -baari San Franciscossa huokuu 20-luvun hedonismia ja tarjoilee erinomaisen version tästä kuuluisasta cocktailista.

  1. Whiskey Sour

Amerikkalaisen bourbon-viskin, sokerin ja sitruunan sekoitus on yksi maailman yksinkertaisimmista – ja suosituimmista – cocktaileista. Juomasta on liikkeellä erilaisia versioita: New York souriin lisätään tilkka punaviiniä, Boston souriin taas vatkataan munanvalkuaista. Monet kuitenkin nauttivat whiskey sourinsa alkuperäisenä ja yksinkertaisena. Drinkin uskotaan saaneen alkunsa 1870-luvulla, mutta juoman synnyn yksityiskohdat ovat mysteerin peitossa. Nykyään ei tarvitse olla kummoinenkaan kuppila, että siellä tarjoiltaisiin whiskey souria. Jos haluat kuitenkin jotain erityistä, vieraile Bar The Clinic Iquiquessa Chilessä.

  1. Negroni

Jos kysyt baarimikolta heidän omaa vakiotilaustaan, saatat hyvinkin saada vastaukseksi tämän granaatinpunaisen klassikon. Negroni valmistetaan sekoittamalla yhtä paljon giniä, makeaa vermuttia ja Camparia. Juoma on kunnianosoitus drinkinteon kemialle ja osoittaa, miten parhaat cocktailit ovat enemmän kuin osiensa summa. Juoman kerrotaan nähneen päivänvalon ensimmäistä kertaa Firenzessä vuonna 1919, kun kreivi Camillo Negroni pyysi baarimikko Fosco Scarsellia tarjoilemaan hänelle vahvemman version americano-cocktailista. Suuntaa siis juoman alkulähteille tyylikkään firenzeläisen Four Seasons -hotellin Atrium Bariin ja tilaa ensiluokkaisista ainesosista valmistettu vintage negroni.

  1. Old Fashioned

Ytimekkäästä ainesosalistastaan huolimatta yksi maailman vanhimmista tiedetyistä cocktaileista on kuitenkin yllättävän monimutkainen valmistaa. Bourbonista potkua saavan drinkin keksiminen ajoitetaan yleensä vuoteen 1881 Pendennis Clubille, joka sijaitsee bourbon-alueen sydämessä Kentuckyn Louisvillessä. Old fashioned -drinkkejä sekoitellaan edelleen klubilla, jonka sisustus on yhtä retro kuin itse juomakin.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET