Shares
Share with your friends


Submit

Samalla kun matkustaminen on helpottunut ja tullut edullisemmaksi, yhä useampi vierailee uusissa maissa joka vuosi. Monet haluavat käydä niin monessa kohteessa kuin mahdollista, mutta onko silloin kyse vain kohdelistan rastittamisesta vai tutustutaanko näillä matkoilla oikeasti vieraisiin kulttuureihin?
Hidas matkustaminen ei tarkoita vain hitaasti matkustamista, vaan ajattelutapaa, joka voi mullistaa sen, miten koet uuden kohteen. Sen sijaan, että kiirehtisit nähtävyydestä toiseen ja napsisit helposti unohdettavia selfieitä, mikset matkustaisi tavalla, joka voi muuttaa elämäsi?

Näillä vinkeillä pääset alkuun hitaassa matkustamisessa:
Pysy yhdessä kohteessa pidempään

Kun viivyt kauemmin tietyssä kaupungissa, saatat löytää itsesi tyypillisimpien turistikohteiden ulkopuolelta paikoista, joissa on enemmän paikallisia. Jos sinulla on mahdollisuus viettää kohteessa oikeasti pitkään, esimerkiksi parista viikosta muutamaan kuukauteen, voit alkaa elää enemmän paikallisten tavoin, oppia ymmärtämään kulttuurin vivahteita ja mahdollisesti jopa tulla osaksi yhteisöä.

Tutustu paikallisiin

Museot, patsaat ja ikoniset nähtävyydet voivat kertoa sinulle kaupungin historiasta, mutta täyden ymmärryksen saat vasta paikallisten kautta. Etsiydy siis tilanteisiin, jossa tapaat tavallisia ihmisiä ja saatat päästä heidän juttusilleen. Unohda tutut kansainväliset brändit ja keskity paikalliseen – vieraile vilkkailla ruokamarkkinoilla, hyppää paikallisbussin kyytiin ja ruokaile ainutlaatuisissa paikoissa, joissa saatat huomata olevasi se ainoa ulkomaalainen.

Panostaa laatuun, ei määrään

Reppureissaajat saattavat hyvinkin vierailla viidessä tai jopa useammassa Euroopan maassa kahdessa viikossa. Päivittäin he kohtaavat lukuisia nähtävyyksiä, joista puolet unohtuvat jo ennen kotiinpaluuta. Hidas matkailija sen sijaan valitsee yhden maan ja varaa kunnolla aikaa sen kaupunkien tutkimiseen. Hän vierailee korkeintaan parissa nähtävyydessä päivittäin ja yrittää saada niistä kaiken irti.

Keskity kokemuksiin

Kun mietit menneitä matkojasi, huomaatko muistavasi paremmin asiat, jotka olet tehnyt, kuin ne, jotka olet nähnyt? Sopiva aktiviteetti saattaa jättää sinuun pysyvän vaikutuksen, joten niiden etsimiseen kannattaa panostaa. Mukaansatempaava tangotunti Argentiinassa voi herättää henkiin uinuvan intohimosi tanssia, ja kokkauskurssi Osakassa opettaa sinulle, miten kokata herkullinen ateria ystäville kotiinpaluun jälkeen.

Opiskele paikallista kieltä

Kun näet vaivaa paikallisen kielen opettelemiseksi, sinulle saattaa aueta kokonaan uusi maailma täynnä mahdollisuuksia. Englannilla pärjää pitkälle, mutta sen käyttäminen saattaa rajoittaa vuorovaikutusta, jos kukaan ei puhu sitä äidinkielenään. Jo perus- tai keskitasolla pystyt keskustelemaan ihmisten kanssa heidän kiinnostuksenkohteistaan, huolistaan ja intohimoistaan paikallisella kielellä, mikä taas auttaa ymmärtämään heidän tapojensa koukeroita ja hienovaraisia vivahteita.

Ime kulttuuria kirjoista ja leffoista

Matkaoppaat ovat kyllä höydyllisiä, mutta ne eivät pysty saavuttamaan sitä taiteen syvyyttä, joka tempaisee mukaan matkalle ja opettaa jotain syvällisempää kohteesta. Esimerkiksi Intiaan matkustava on paremmin valmistautunut katsottuaan kolmetuntisen Gandhi-elokuvan ja luettuaan 900-sivuisen Shantaram-kirjan. Sanovathan jotkut, että matka alkaa jo ennen kuin on jalallakaan astunut uuteen kohteeseen ja että suunnittelu voi olla yhtä miellyttävää kuin matka itse.

Comments

comments

tagged: Seikkailu, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET