Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Näin matkustat lasten kanssa helposti – Tunnetut matkabloggaajat jakavat parhaat vinkkinsä

By Antti Laine on 07/02/2019 in PERHE

Käsimatkatavarat painavat hartioita ja lentokentän rentouttavan taustamusiikin sijasta korvissa soi lasten huuto. Ja mikä pahinta: lapset ovat sinun! Yrität parhaasi mukaan istuttaa pienokaiset lähtöportin läheisyyteen, mutta tehtävä on mahdoton. Nuorimmainen ryntää jo pahaenteisesti kohti lentokenttämyymälän hajuvesihyllyjä. Tunnet hermoromahduksen hiipivän ajatuksiisi, eikä matka ole vielä edes päässyt kunnolla alkuun. Mikä neuvoksi? Olisiko parasta unohtaa lennot ja palata takaisin kotiin?

Ehdottomasti ei!

Ensimmäinen matka lasten kanssa huolestuttaa kaikkia vanhempia. Huoli on luonnollista, vaikka tuskin koskaan tilanne karkaa niin pahaksi kuin yllä. Pyysimme kolmea kokenutta matkustajaa ja suomalaista perhematkabloggaajaa jakamaan parhaat vinkkinsä lasten kanssa matkustamiseen.

  1. Ensimmäinen kerta on aina pahin – sitten helpottaa

Gia Forsman-Härkönen ja puoliso Miika perustivat Matkakuume-blogin vuonna 2014 maailmanympärimatkansa kynnyksellä. Heidän tyttärensä Bella oli tuolloin 4-vuotias. Matka kesti 342 päivää, joiden aikana perhe vieraili 11 maassa ja lensi 18 kertaa. Reissu ei ollut Bellan ensimmäinen, sillä kolmikko reissasi kuukauden Thaimaassa ja Indonesiassa tytön ollessa vain 5 kuukauden ikäinen. Tällä hetkellä he piilottelevat Suomen talvelta aurinkoisessa Espanjassa, jonne perhe muutti Bellan pikkusiskon Biancan ehdittyä 9 kuukauden ikään.

”Ensimmäinen kerta on aina pelottava, mutta muista, että maailma on täynnä lapsia. Niiden kanssa matkustamisessa ei ole mitään outoa. Lapset oppivat teiltä, mikä on normaalia: jos he matkustavat pienestä lähtien, oppivat he, että matkustaminen on normaalia”, Gia sanoo.

Gian perhe pakeni Suomen talvea Espanjaan Kuva: Gia Forsman-Härkönen / www.matkakuume.net

Hellan ja viinilasin välissä -blogissa ruuasta ja matkailusta kirjoittava Johanna Koskiranta jakaa kullan arvoisen terveysvinkin ensi kertaa lentäville. Hän tietää, mistä puhuu, sillä kokemusta kahden lapsen kanssa matkustamisesta on kertynyt jo 10 vuoden ajalta. Johannan lapsista toisella on vakava pähkinä- ja manteliallergia, toinen taas pelkää lentämistä.

”Varmista, että lapsi on terve ennen ensimmäistä lentoa. Pienikin ongelma, etenkin jos se liittyy korviin, voi pilata matkustamisen loppuelämäksi. Jos ensimmäinen matkamuisto taas on myönteinen, seuraava matka tuntuu helpommalta.”

  1. Tunne lapsesi (ja itsesi)

Mistä lapsesi pitävät eniten? Mitä he pelkäävät? Miten he nukkuvat ja mitä he syövät? Lasten kanssa matkustaessa tieto on valttia. Gia suosittelee pitkien lentojen ja junamatkojen ajoittamista päivä- ja yöunien ajaksi. Ainakin yleensä.

”Jos taaperosi nukkuu vain pilkkopimeässä ja hiljaisessa huoneessa, älä unelmoi yöjunasta Indonesiassa.”

Perussääntönä toimii, että kannattaa välttää ruuhka-aikoja ja suosia suoria yhteyksiä. Ja aina kannattaa varata aikaa.

”Valmistaudu yllätyksiin. Lapsilla on tapana kakata ja oksentaa juuri silloin, kun ei pitäisi”, Gia naurahtaa.

Entä milloin itse pääsee tarpeilleen, kun matkustaa yksin pienten lasten kanssa? Periaatteen Nainen -blogin Milla Palkoaho lentää säännöllisesti yksin kolmen pojan kanssa perheen Suomessa ja Espanjassa sijaitsevien kotien välillä.

”Omia vessataukoja ei yleensä ole. Ja jos on ihan pakko, etsin portilta luotettavan oloisen perheen ja pyydän heitä katsomaan lasten ja matkatavaroiden perään. Myös lentokentän ja lentojen henkilökunta on olemassa sinua varten, älä epäröi pyytää apua”, Milla suosittelee.

Milla ja pojat reissussa. Kuva: Milla Palkoaho / www.periaatteennainen.com

  1. Pakkaa huolella

Joitakin asioita ei kannata unohtaa laukusta, kun pakkaa perhematkaa varten. Pidä ensinnäkin huolta, että lapsilla on riittävästi kiinnostavaa tekemistä: leluja, kirjoja, valmiiksi ladattuja lastenohjelmia, kuulokkeet ja tarpeeksi akkua ja pattereita, jotta laitteet eivät sammahda pahimmalla hetkellä. Pakkaa mukaan myös naposteltavaa (terveelliset vaihtoehdot toimivat, sokeria kannattaa välttää!), vettä ja purkkaa sekä tikkareita tai minttupastilleja nousun ja laskeutumisen ajaksi. Ja kosteuspyyhkeitä. Älä koskaan unohda kosteuspyyhkeitä.

Johannalla on hyödyllinen vinkki lasten reppujen pakkaamiseen.

”Pyydä lapsiasi laskemaan kaikki heidän omissa repuissaan olevat tavarat, jotta tiedät aina, että kaikki pakattu on mukana. Temppu on pelastanut monilta tuskallisilta konttaushetkiltä lentokoneiden ja hotellihuoneiden lattioilla.”

Kaikkea ei tarvitse ottaa mukaan kotoa. Voit säästää rahaa ja vaivaa vuokraamalla tarpeelliset vauvatavarat kohteesta. Pitkille lennoille voi pyytää lentoyhtiöltä vauvakaukaloa, mutta toiveen kanssa kannattaa olla ajoissa, sillä niitä ei yleensä riitä kaikille halukkaille.

  1. Vältä matkapahoinvointia (tai ainakin varustaudu)

Älylaite täynnä kiehtovia pelejä viihdyttää lapsia, mutta ruuduilla on myös kääntöpuoli: niiden tuijottaminen on yleinen syy matkapahoinvoinnille. Sen sijaan äänikirjat toimivat missä tahansa kulkuneuvossa. Jos matkustat raiteita pitkin, varaa istuinpaikat alakerrasta katse menosuuntaan. Vältä nopeimpia junia, sillä ne aiheuttavat herkille lapsille helpommin pahoinvointia. Jos taas suunnittelet autoreissua, pysy poissa mutkaisilta vuoristoteiltä.

Monet vanhemmat vieroksuvat lääkkeen antamista lapselle, etenkään vain varmuuden vuoksi. Millalla on tähänkin niksi.

”Anna lapselle xylitol-pastilli lumelääkkeeksi. Joskus riittää, että lapsi kuvittelee matkapahoinvoinnin hoidetuksi.”

Matkapahoinvointiin kannattaa koota ensiapupaukkaus ja pitää se sitten matkustaessa lähellä. Kerää pakkaukseen ainakin lumelääke sekä oikeaa lääkettä, suolaista naposteltavaa, oksennuspusseja, desinfiointipyyhkeitä, puhtaita vaatteita, purkkaa, hammastahnaa ja hammasharja.

  1. Kukista lentopelko (äläkä koskaan näytä omaa pelkoasi lapsillesi)

Ennen ensimmäistä lentoa on mahdotonta tietää, miten lapsi suhtautuu lennon nousuun ja laskeutumiseen. Johannan vinkit lentopelkoisen lapsen kanssa matkustamiseen ovatkin kultaakin kalliimpia ensikertalaisille.

”Vanhempien rauhallinen esimerkki on ehdoton. Varmista, että matka kotoa koneeseen ja perille kohteeseen sujuu ilman hälinää ja häsläystä. Ja jos lentäminen jännittää sinua, älä koskaan näytä sitä lapsillesi – pelotonkin lapsi aistii ja kopioi vanhempien hermostuksen.”

Apuun rientävät taas äänikirjat ja lastenohjelmat. Vastamelukuulokkeet ovat valtava apu, tosin niissä on yksi ongelma.

”Matkustajat eivät saa käyttää kuulokkeita nousun ja laskeutumisen aikana. Joskus lentohenkilökunta tekee poikkeuksen, jos selität tilanteen ja lupaat ottaa kuulokkeet pois hätätilanteessa. Tähänkin on tosin vinkki: nappikuulokkeet. Yksi kuuloke korvassa on parempi kuin täysin ilman.”

Jännittävä peli kiinnittää huomion nousun ja laskeutumisen aikana, jotka yleensä ovat lennon pelottavimmat kohdat.

”Kun lapsesi on tarpeeksi vanha, voit turvautua tilastotietoihin. Numeroiden ja faktojen avulla voit todistaa, että lentäminen on todella turvallinen matkustustapa.”

Johanna ja perhe Kuva: Johanna Koskiranta / hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.com

  1. Valmistaudu aina pahimpaan

Neuvo saattaa kuulostaa ylireagoimiselta, mutta lasten kanssa matkustaessa pelissä on paljon. Gia neuvoo varautumaan pahimpaan.

”Ota etukäteen selvää, miten terveydenhoito toimii kohteessa, ja selvitä, minne voi soittaa, jos jotain tapahtuu. Arvioi riskit ja pohdi, haluatko reissata maihin, joissa esimerkiksi kidnappausten riski on suuri. Mikään ei ole sen kauheampaa kuin pahojen asioiden tapahtuminen jälkeläisille.”

Yksi varokeino on panna lapsi kantamaan puhelinnumeroasi aina mukanaan. Kaunis numerohelmistä tehty rannekoru tai käsintehty henkilödokumentti taskussa voi osoittautua arvokkaaksi.

”Sanomattakin on selvää, että rokotteiden ja vakuutusten on oltava matkavalmistelulistan huipulla”, Gia muistuttaa.

  1. Loma ei ole ”loma kaikesta”

Kun matkustat lasten kanssa, vastuusi matkustavat kanssasi. Rutiinit ovat tärkeitä lomallakin, vaikka joitakin niistä on kenties vaikea noudattaa. Johannan lapsella on vakava pähkinä- ja manteliallergia, ja yksikin väärä puraisu voi olla kohtalokas.

”Lentoyhtiöt eivät voi koskaan taata pähkinätöntä ruokaa siitä huolimatta, että kerrot allergioista hyvissä ajoin. Jos matkustamme koko perheen kanssa, tilaamme kaikille erikoisateriat. Yksi ottaa laktoosittoman, toinen gluteenittoman, kolmas kasvisaterian ja niin edelleen. Silloin on suurempi mahdollisuus, että edes yksi vaihtoehto on pähkinätön.”

Varminta on ottaa mukaan omat ruuat ja juomat. Olipa sairaus tai allergia mikä tahansa, pakkaa mukaan myös englanniksi ja paikalliselle kielelle käännetyt lääkärintodistukset ja lääkereseptit. Niiden avulla saat luvan viedä tarvitsemasi asiat lentokentän turvatarkastuksen läpi.

”Ulkona syöminen voi olla hankalaa, jos lapsi pelkää syömistä. Pidä allergiat selittävät käännökset aina mukanasi. Ja jos löydät hyvän ja turvallisen ravintolan, kannattaa siellä käydä useamminkin.”

  1. Kaikki riippuu SINUN asenteestasi – joten korjaa se!

Gia, Johanna ja Milla muistuttavat, että lasten kanssa matkustaminen on mahdotonta vain ajatuksissasi. Perhereissu alkaa asenteesta, ja sinulla on valta vaikuttaa siihen.

”Lapset eivät rajoita matkaunelmiasi, teet sen ihan itse”, Gia sanoo.

”Lapset ovat matkustamisesta yhtä innoissaan kuin sinäkin. He jopa tekevät kohteeseen ja paikalliseen kulttuuriin sulautumisesta helpompaa. Suurin osa ihmisistä rakastaa lapsia ja olemme huomanneet, että lapsilla on yhteinen kieli ympäri maailmaa.”

Paras matkavinkki lasten kanssa matkustamiseen on pitää mieli avoinna ja pyrkiä joustavuuteen. Niin kauan kuin lapset ovat iloisia ja tyytyväisiä, on helppo olla itsekin iloinen ja tyytyväinen.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Euroopan parhaat joulumarkkinat vuonna 2021

Vuoden 2022 upeimmat matkakohteet

10 parasta pyöräilykaupunkia

10 matkavinkkiä marraskuulle

8 upeaa hotellia Baleaarien maaseudulla

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

10 uniikkia baaria Suomessa

10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä

0