Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Georgia tuntuu olevan kuin luotu kahden viikon matkalle. Tämä muinainen ja kiehtova maa on sisukas ja Euroopan mittakaavassa pieni. Suurin osa sen nähtävyyksistä, joihin kuuluu luolakaupunkeja, muinaisia hengellisiä keskuksia ja jopa Stalinin elämästä kertova museo, sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä toisistaan.

Matkatunnelmat pysyvät taatusti korkealla kaikkialla saatavilla olevan georgialaisen viinin ansiosta, jota alueella on valmistettu läpi historian.

Päivät 1–3: Taiteellinen, riehakas ja eksoottinen Tbilisi

Suurin osa Georgiaan matkaavista lentävät maan pääkaupunkiin Tbilisiin. Perille pääsee nykyään suhteellisen vaivattomasti esimerkiksi Helsingistä, sillä useat lentoyhtiöt liikennöivät Georgian pääkaupunkiin yhdellä välilaskulla.

Vaihtoehtoisesti Helsingistä lentää Georgiaan yhdellä välilaskulla myös Mustanmeren rannikolla sijaitsevaan Batumin kaupunkiin.

Taiteellinen ja riehakas Tbilisi houkuttelee monia matkailijoita erikoisella charmillaan, jossa hienostuneisuus kohtaa ränsistyneisyyden ja perinteet elävät rinta rinnan modernimpien vivahteiden kanssa.

Jos yövyt vanhankaupungin alueella, kannattaa nähtävyyskierros aloittaa Orbelianin kylpylaitoksesta. Viimeaikaisten korjaustöiden ansiosta tässä 1600-luvulla rakennetussa, upein sinisin kaakelein koristellussa kylpylässä voi taas oikeasti kylpeä.

Pienelle aikamatkalle pääsee helposti suuntaamalla Kote Abkhazin lähellä sijaitseville kujille. Niitä reunustavat alkuperäisessä kunnossa olevat talot puisine parvekkeineen näyttävät Tbilisin sellaisena kuin se oli sata vuotta sitten.

Puutalot ovat tärkeä osa pääkaupungin arkkitehtuuria, ja niiden päivitettyjä versioita löytyy kauniista Betlemin kaupunginosasta. Siellä sijaitsee myös Baku Ateshgah -temppeli, joka on peräisin zarathustralaisen uskonnon ajalta, jolloin Georgia oli osa Persian valtakuntaa.

Palattuasi joen varrelle kannattaa vierailla myös niin kutsutulla Dry Bridgen kirpputorilla. Tästä suositusta Tbilisin kokoontumispaikasta voi tehdä erikoisia (enemmän tai vähemmän aitoja) löytöjä Neuvostoliiton aikaisista tavaroista muuhun rihkamaan. Kansallismuseossa on esillä upea kokoelma taidokkaita, esikristillisiä kultakoruja, ja museo tarjoaa lisäksi houkuttelevan suojan Georgian joskus paahtavan kuumalta auringolta.

Dezertirebi Bazroban tori tarjoaa nälkäisille matkailijoille runsaasti tuoreita pikniktarpeita ja samalla aidon annoksen paikallista tbilisiläistä elämänmenoa. Uudempiin keksintöihin kuuluu Fabrika. Tästä uusiokäyttöön otetusta entisestä tehtaasta löytyy nykyään taidegallerioita, kansainvälisiä ravintoloita ja vaatemyymälöitä, joista Flying Painter myy hauskoja neuvostoaikaisia vaatteita.

Tbilisissä on runsaasti nähtävää parille-kolmelle päivälle. Matkaohjelman saa pilkottua kätevästi osiin poikkeamalla ympäri kaupunkia versoneisiin niin kutsuttuihin taidekahviloihin. Nämä rennot ravintolan ja gallerian yhdistelmät on usein sisustettu hauskalla georgialaisella retrotyylillä – näistä Cafe Linville on erinomainen esimerkki.

Päivät 4–6: Hengellinen keskus eristystä kaipaaville

Aja seuraavaksi pohjoiseen kohti Stepantsmindan vuoristokylää. Matkalla kannattaa pysähtyä Tbilisin lähellä sijaitsevassa Mtskhetassa, joka on Georgian hengellinen sydän. Kaupungin merkittävin vetonaula on sen loistelias katedraali, joka on jopa huomiota herättävämpi kuin Tbilisin kirkko. Alueen hengellinen elämä ulottuu kuitenkin tätä koristeellista rakennusta syvemmälle.

Tämä kahden joen risteyskohdassa sijaitseva kohde oli tärkeä palvontapaikka aiemmin mainituille zarathustralaisille noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Jo sitä ennen paikalla vaikuttivat heettiläiset ja sumerilaiset uskonnot. Kristillisenä palvontapaikkana kohde on toiminut jo lähes 2 000 vuotta, ja nykyinen Svetitskhovelin katedraali, jonka suuri vihertävän värinen kupoli kohoaa ympäröivien punaisten kattojen yläpuolelle, on ehdottomasti vierailun arvoinen. Katedraalin sisäpuolella olevat häränpääveistokset ovat jäännöksiä pakanallisilta ajoilta ja symboloivat hedelmällisyyttä.

Seuraavaksi pysähdyspaikaksi sopii esimerkiksi kolmen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Stepantsminda, joka tarjoaa Georgian parasta antia heti viinin jälkeen: upeita maisemia ja mystistä tunnelmaa. Kylä on itsessään vaatimaton, mutta se sopii hienosti tukikohdaksi mahtaville patikkaretkille ympäröivään luontoon, jossa ruskeakarhut temmeltävät ja korppikotkat kaartelevat taivaalla.

Päivät 7–10: Stalinin kotikaupunki ja terveysvesi

Aika siirtyä eteenpäin! Suuntaa takaisin etelään Mtskhetan läpi Goriin, joka toimii tukikohtana yhdelle Georgian unohtumattomimmalle nähtävyydelle. Noin 10 km päässä tästä pikkukaupungista sijaitsee Uplistsikhen luolakaupunki, jossa oli asutusta vähintään tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua ja jossa yhdessä vaiheessa asui 5 000 munkkia, jotka mongolivalloittajat kuitenkin surmasivat. Uplistsikhe on rappeutunut ajan saatossa, mutta sen vankiluola ja eläinten veren uhraamiseen käytetty allas auttavat kuvittelemaan paikan alkuperäisessä asussaan.

Palattuasi Goriin voit halutessasi vierailla kaupungin kuuluisimman asukkaan, Josef Stalinin elämästä kertovassa museossa. Pääset näkemään vaatimattoman rakennuksen, jossa diktaattori syntyi, ja voit lukea hänen kirjoittamiaan runoja tai tutkia Stalinin yksityistä panssaroitua junavaunua.

Seuraava pysähdyspaikkasi Borjomi liittyy niinikään Neuvostoliittoon, sillä kaupungista vietiin ennen terveysvaikutteiseksi uskottua vettä ympäri maata. Kohteessa sijaitsee edelleen kylpylä ja lukuisia historiallisia huviloita, jotka antavat kauniille, vuoristoisella alueella sijaitsevalle kylälle miellyttävän, 1800-luvun kylpyläkaupunkien tunnelman. Ympäröivät lempeät metsäreitit tuntuvat nekin omaavan parantavia vaikutuksia.

Kahden tunnin ajomatkan päässä länteen Mustallemerelle päin sijaitsee Vardzian luolakaupunki, johon kuului alun perin 3 000 kallioon taltattua huonetta. Niihin kuului niin talleja, kasarmeja kuin myymälöitäkin. Kohteen kuuluisin nähtävyys on Georgian ensimmäistä naishallitsijaa, kuningatar Tamaria esittävä fresko.

Päivät 11–14:

Takaisin tien päällä suuntaa keula kohti Kutaisia, joka oli kommunismin ja Neuvostoliiton jälkeisinä vuosina mafian keskus, mutta joka on sittemmin siistiytynyt niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Kutaisin merkittävin nähtävyys on sen tuhat vuotta vanha vaikuttavan suuri Bagratin katedraali. Kaupungin lähistöltä löytyy myös Gelatin luostari, joka on yksi Georgian hurmaavimmista vierailukohteista, sekä lukuisia valtavia luolia. Yksi upeita stalaktiitteja ja muita luonnonmuodostelmia sisältävistä luolista on nimeltään Prometheus.

Suuntaa Mustanmeren rannalle saapuessasi Batumin lomakaupunkiin. Paikoittain prameaan mutta hauskaan kaupunkiin on suunnattu runsaasti kehitysvaroja, ja paikalle oli jossain vaiheessa tarkoitus rakentaa jopa Trump Towerin kaltainen torni. Ranta on täällä kivisyydestään huolimatta suosittu ja tarjoaa vierailijoille auringon palvonnan lisäksi tivolin, ravintoloita ja delfinaarion.

Jos aikaa riittää, suuntaa rantalomailun jälkeen takaisin itään ja Tbilisin ohi Kakhetiin, joka on Georgian tärkein viininviljelyalue. Täällä kaikki haluavat nauttia kanssasi lasillisen, minkä takia muistosi kukkulan rinteellä sijaitsevasta Sighnaghin kylästä tai Davit Garejan taidokkaasti rakennetusta luostarista voivat jäädä miellyttävän utuisiksi.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET