Shares
Share with your friends


Submit

Vuoden vaihtumisen myötä on sopiva hetki alkaa miettiä tulevan vuoden lomia ja sopivia matkakohteita. Maailmassa riittää lukemattomia käymisen arvoisia paikkoja, mutta niiden joukosta erottuu aina muutamia, jotka sykähdyttävät erityisellä tavalla. Seuraavat vinkit kannattaa laittaa korvan taakse, sillä ne eivät varmasti tule tuottamaan pettymystä.

Halpaa mutta tyylikästä: Turkin Riviera

Välimeren upealla rannikolla Bodrumin ja Antalyan välissä turkoosit vedet lyövät lempeästi vaalean hiekan peittämiin poukamiin, joiden taustalla nousevat lyykialaisten aikoinaan kansoittamat metsät – tänne eivät kansainvälisen politiikan kiemurat yllä.
Päivänpolitiikan käänteet, sellaiset kuten vallankumousyritykset tai Trumpin väliintulot, eivät hetkauta myöskään Turkin Rivieraksi kutsutun alueen hotellinpitäjiä. Siitäkään huolimatta tai ehkä juuri siksi, että niiden ansiosta Turkin liira on ajautunut syöksykierteeseen. Sen seurauksena alue on nyt herkullisen edullinen matkakohde muille paitsi turkkilaisille.
Bodrumin pohjoispuolelle on esimerkiksi avattu kokonainen matkailukaupunki Kaplankaya, jonka kruunaa hyvinvointikeskus kaikilla hienouksilla. Avajaisnauha leikattiin tänä vuonna myös kävelymatkan päässä Yalikavakin satamasta loisteliaassa Bodrum Edition -hotellissa, jonka ravintoloita pyörittää kolmen Michelin-tähden El Bullista tuttu gastronomi Diego Muñoz. Paikasta puuttuvat vain ihmismassat ja kalliit hinnat.

Kaupungin vilinää: Vancouver

Vancouver kilpailee maailman asuttavimman kaupungin tittelistä esimerkiksi Melbournen ja Wienin kanssa, mutta etäisyys ja hinnat ovat tähän asti estäneet monia nauttimasta kaupungin helmistä.
Ensi kesänä avattavat edulliset reitit Euroopasta Reykjavikin kautta Vancouveriin tuovat kanadalaisen metropolin monipuoliset ruokailuvaihtoehdot, maukkaan kahvikulttuurin ja hienostuneen taideskenen kuitenkin yhä useamman saataville.
Viipyile itsenäisissä kahviloissa puhumassa käsitetaiteesta niin paljon kuin huvittaa, mutta rannikkokaupungissa on kyse myös ulkoilusta. Siitä pitävät huolen ympäristön vaellusreitit, puolen tunnin matkan päässä sijaitsevat laskettelurinteet ja omalaatuiset rannat, kuten ulkoilmajoogasta innostuneiden suosima Kitsilano ja vaihtoehtoinen Wreck Beach, jossa vaatetus on vapaaehtoista.

Tuoreita makuja: Emilia-Romagna

Emilia-Romagnan ei tarvitse nyhjäistä kulinaarisia ansioitaan tyhjästä. Alueelta on peräisin esimerkiksi spagetti bolognesesta tunnettu huumaavan herkullinen ragù-kastike, joka kehitettiin Emilia-Romagnan pääkaupungissa Bolognassa.
Ragù-annoksen kruunaa samalta seudulta ponnistava parmigiano reggiano -juusto, eikä pehmeä ja savuinen parmankinkku sekään jätä kylmäksi.
Oikeutetusti juuri Emilia-Romagnassa sijaitsee maailman kenties suurin ruokateemainen puisto, FICO, jota jotkut kutsuvat ruoan Disneyworldiksi. 10 hehtaarin kokoisella alueella voi seurata, miten tryffelikoirat löytävät arvokkaita sieniä hajuaistinsa avulla, tai sukeltaa esimerkiksi ruoan tulevaisuuteen opettavaisen laitteen kyydissä.
Puistosta löytyy myös yli 40 ravintolaa ja kioskia, kuten napolilaisia uppopaistettuja katuruokaherkkuja myyvä Osteria del Fritto ja raikkaista supersalaateistaan ylistetty Veggie Bistro.

Salainen helmi: Albania

Vuosikausia diktatuurin jäljet peittivät pienen Välimeren rannikkovaltion hurman, eivätkä naapurimaa Kreikan lähes loppumattomat lomakohteet varsinaisesti auttaneet kääntämään katsetta pohjoiseen.
Nyt sana Albanian kiehtovuudesta on kuitenkin levinnyt, ja vuodesta 2019 povataan merkittävää maan matkailulle. Vieraile Albaniassa siis nyt, jotta pääset kokemaan Välimeren kauneuden (ja sitä ympäröivät kommunismin aikoina rakennetut betonibunkkerit) ennen kuin matkailijamassat saapuvat alueelle.
Albaniasta löytyy idyllisiä maalaiskyliä, jotka ovat suoraan kuin Grimmin veljesten saduista (kuvaan sopivat myös synkemmistä ajoista muistuttavat ”verikostotornit”). Rannikolla taas ilahduttavat kauniit pienet rannat, ja maan pääkaupunki Tirana hurmaa ränsistyneellä ulkomuodollaan ja yllättävän hyvillä ravintoloilla.
Kaiken lisäksi Euroopasta on vaikea löytää edullisempaa lomakohdetta kuin Albania.

Pariskunnille: Seychellit

Seychelleillä vierailuun ei varsinaisesti ole huonoa aikaa, mutta nyt hyviä syitä on enemmän kuin koskaan: nopeammat lennot vähemmillä välilaskuilla ovat leikanneet uuvuttavasta matka-ajasta, eikä paratiisissa vierailevan muutenkaan tarvitse olla miljonääri.
Romanttista pariskuntapotentiaalia sen sijaan riittää edelleen. Valkoisena loistavat rannat, silkinpehmeä hiekka ja turkoosi meri luovat postikorttimaisen ympäristön – paitsi että postikorttikin näyttäisi rinnalla aika laimealta. Varaa rauhallinen mökki kahdelle ja vietä päivät snorklaten yli hylkyjen ja koralliriuttojen ja retkeillen metsän peittämillä kukkuloilla lintujen laulua kuunnellen.
Edes loppulasku ei nosta stressitasoja kovin ylös. Edullisesti (ainakin Seychelleiden mittakaavalla) alueeseen voi tutustua, jos kulkee paikasta toiseen pyörällä ja valmistaa itse omat ruokansa.

Uusia kulmia: Kiina

Kiinassa matkailevat hoksaavat yhä useammin, että maassa on kyse muustakin kuin lohduttomasta kaupunkirakentamisesta ja loputtomista ruuhkista tai Kiinan muurista, Kielletystä kaupungista ja pandoista.

Kiina kun tarjoaa matkailijoille kokonaisen maailman. Vaihtoehtoisia kohteita sukeltaa Kiinan rikkaaseen, tuhannen tarinan arvoiseen, menneisyyteen ovat vanhat pääkaupungit Kaifeng ja Luoyang, Dunhuangin buddhalaiset luolat ja Venetsiasta muistuttava muinainen kanavakaupunki Suzhou. Pulaa ei ole myöskään uskomattomista luonnonmaisemista, joihin lukeutuvat Tiger Leaping Gorge, yksi maailman syvimmistä kanjoneista, ja Zhangjiajien avaruusmaiset hiekkakivihuiput.

Lisäksi Kiina johdattaa tietenkin unohtumattomalle ruokamatkalle. Pekingin ankka on monelle jo tuttu, mutta elämänpituisen ruokaseikkailun varrelle mahtuu myös muita veden kielelle nostattavia annoksia, kuten shanghailainen xiaolongbao (kuumalla keitolla täytetty höyrytetty myky) ja mongolialainen hotpot.

Historian havinaa: Samarkand

Jo pelkkä nimi herättää matkakaipuun: Samarkand on yksi Keski-Aasiaa halkoneen muinaisen Silkkitien tärkeimmistä pysähdyspaikoista ja toiminut kaupan ja kulttuurien kohtaamispaikkana jo yli 2 000 vuotta. Huolimatta sen huikean historian jäljistä, vain kourallinen eurooppalaisia vierailee tässä uzbekkikaupungissa vuosittain. Uzbekistan on kuitenkin löysentämässä viisumivaatimuksiaan, joten matkan lykkäämiseen on taas yksi syy vähemmän.
Samarkandiin rohkenevia odottaa esimerkiksi Registan, joka on yksi maailman vanhimmista madrasoista eli oppimisen paikoista. Sen mosaiikit ovat kirkkaan sinisiä ja sisäänkäynti tyylikkään kaareva. Shah-i-Zindan hautaryhmittymä taas on tyyni ja tunteikas paikka, jonka laattatyöt ovat vuosisatoja vanhoja.

Vehreä vierailu: Ruanda

Vapaana luonnossa elävät gorillat – nuo ihmismäiset kiehtovat eläimet – ovat yksi Ruandan suurimmista houkuttimista. Alueella asuukin yli kolmannes maailman vuorigorilloista. Hiljattain avatut huippuhotellit, kuten One&Only Gorilla’s Nest ja Singita Kwitonda Lodge nostavat bongailun mukavuuden uudelle tasolle.
Suurten apinoiden katselun lisäksi maassa riittää muutakin nähtävää. 1990-luvun kansanmurhaan johtaneesta sisällissodasta toipuneen Ruandan kohokohtia ovat esimerkiksi Volcanoes-kansallispuisto sekä pääkaupunki Kigali, jonka ruokatarjonta ja yöelämä yllättävät iloisesti.

LGBT: Kööpenhamina

Ehkä se on vain sattumaa, mutta Danny Kayen Kööpenhaminaa ylistävässä laulussa klassisesta elokuvasta ”Hans Christian Andersen” lauletaan näin:
“With a welcome so warm and so gay…”
Tai ehkä tulevaisuutta ennustaneilla matkajumalilla oli sormensa pelissä sanoituksissa, sillä tänä päivänä on vaikeaa löytää suvaitsevampaa ja hienostuneempaa kaupunkia kuin Tanskan pääkaupunki. Molemmat vieläpä ominaisuuksia, joita keskiverto seksuaalivähemmistöön kuuluva matkailija arvostaa.
Tanska oli maailman ensimmäinen valtio, joka tunnusti samaa sukupuolta olevien pariskuntien rekisteröidyt liitot, ja vuonna 2019 syitä vierailuun on vielä enemmän aina ajattomasta designista tanskalaisten taitoon keskittyä niihin pieniin yksityiskohtiin, jotka tekevät elämästä hyvän. Kun Lonely Planet listasi kaupunkeja, joissa kannattaa vierailla vuonna 2019, Kööpenhamina pääsi ykkössijalle. Kaupungin houkuttimiksi mainittiin esimerkiksi uudelleen avautuva noma-ravintola, joka tarjoilee huippuluokan keräilijäruokaa, ja Tivoli-huvipuiston talvikausi, joka tuo iloa lyhyisiin päiviin.

Matkusta yksin: Austin

Osa soolomatkailijoista todella haluaa olla yksin. He astuvat erämaahan vain omat ajatukset seuranaan tai asettuvat nurkkapöytään tarkkailemaan paikallisia ihmisiä arkiaskareissaan. Toiset taas matkustavat yksin tavatakseen ihmisiä. Sellaisille soolomatkustajille maailmassa ei ole montaa parempaa paikkaa uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen kuin Texasin Austin.
Austinissa esimerkiksi ruokailu – joka, kuten osavaltion muissa osissa, ei tarkoita ruutupaitaisten ja stetsonhattuisten ihmisten tapaamista – on sosiaalinen tapahtuma. Kaupungissa väitetään pitävän majaansa jopa tuhat ruokarekkaa, joiden asiakkaat haukkaavat hampaansa donitseihin ja muihin herkkuihin jaettavien pöytien ympärillä.
Yksi kaupungin houkuttimista on vuosittainen SXSW-festivaali, jonka yhdistelmä elokuvia, musiikkia, komediaa ja vuorovaikutteisia taiteita tarjoaa kaikenlaisille ihmisille mahdollisuuden kohdata kaltaisiaan ja sulautua joukkoon. Vuonna 2019 kannattaa siis suunnata etelään, y’all!

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET