Shares
Share with your friends


Submit

Seuraa kaikkien aikojen pahamaineisimman huumeparonin jälkiä Kolumbiaan tai selvitä mysteerimurhaa Juutinrauman sillalla – nämä Netflixin suositut rikossarjat koukuttavat katsojan heti ensi jaksosta alkaen ja houkuttelevat setjetterit suoraan tapahtumien keskipisteeseen.

“Set Jetting” tai “Location Vacation” eli televisiosta ja elokuvista tuttujen kuvauspaikkojen metsästys on nouseva matkailutrendi myös suomalaisten keskuudessa. Joidenkin sarjojen suosio on nostanut kohteet täydellisestä tietämättömyydestä koko maailman huulille. Sarjojen ympärille on rakennettu valtava valikoima opastettuja teemakierroksia ja omatoimisia kohdeoppaita, joiden perässä innokkaimmat fanit ovat valmiita matkustamaan vaikka maailman ääriin.

Tämän listan avulla löydät tiesi suosittujen rikossarjojen tapahtumapaikoille, mutta pidä varasi – osa kohteista on muutakin kuin taitavan käsikirjoittajan mielikuvitusta.

Silta: Juutinrauman silta (Ruotsi, Tanska)

Vieläkö jostakin löytyy suomalainen, joka ei olisi nähnyt jaksoakaan kaikkien rakastamaa Siltaa? Kutkuttavien juonenkäänteiden lisäksi tanskalais-ruotsalaisessa Silta-sarjassa ihastuttaa työssään taitava mutta sosiaalisissa tilanteissa kompuroiva rikospoliisi Saga Norén (Sofia Helin).

Tapahtumavyyhti alkaa Ruotsin ja Tanskan toisiinsa yhdistävältä Juutinrauman sillalta. Malmön ja Kööpenhaminan välillä kulkeva silta on suosittu matkakohde, eikä vain dramaattisen – vaikkakin fiktiivisen – murhapaikan vuoksi. Lähes kahdeksan kilometrin mittaisen, kahdessa tasossa kulkevan maantie- ja rautatiesillan lisäksi tähän Juutinrauman ainutlaatuiseen nähtävyyteen kuuluu neljä kilometriä pitkä merenalainen tunneli sekä samanmittainen Peberholmin tekosaari.

Silta-sarjan ystäville järjestetään opastettuja kuvauspaikkakierroksia sekä Kööpenhaminassa että Malmössä. Sarjan päättymisestä aiheutuvia vieroitusoireita lievittävät Silta-sarjan eri versioinnit, jotka on mukautettu miellyttämään paikallista kohderyhmää rikospaikkoja myöten: esimerkiksi brittiläis-ranskalaisessa versiossa uhri makaa maiden välillä kulkevassa Kanaalitunnelissa.

Rahapaja: Madrid, Espanja

Netflixin suosituimmaksi muun kuin englanninkieliseksi sarjaksi noussut espanjalainen Rahapaja (La Casa de Papel) on hurmannut myös suomalaiset rikossarjojen suurkuluttajat. Salvador Dali -naamioiden taakse piiloutunut rikollisjoukko tekee iskun Espanjan kuninkaalliseen rahapajaan aikomuksenaan painaa mukaansa mojova ryöstösaalis. Rahapaja pysyy hallussa panttivankien avulla, jotka arvatenkin tuovat juoneen omat koukeronsa.

Madridin kuninkaalliseen rahapajaan pääsee tutustumaan parhaiten sen pääsymaksuttomassa museossa, missä vierailijat voivat pientä maksua vastaan painaa itselleen matkamuistoksi ikioman kuparikolikon. Se ei kuitenkaan tosifanille riitä, sillä sarjan todellinen kuvauspaikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Espanjan kansallisen tutkimusneuvoston pääkonttorissa, joka muistuttaa nopealla vilkaisulla erehdyttävästi ryöstön kohteena olevaa rahapajaa.

Madridin-matkalla kannattaa hyödyntää kaupungin monet ilmaiset nähtävyydet. Esimerkiksi Madridin kuninkaanlinnaan on EU-kansalaisilta ilmainen sisäänpääsy maanantaista torstaihin talvikaudella klo 16-18 ja kesäkaudella klo 18-20.

Narcos: Medellín, Kolumbia

Maailman pahamaineisimman huumeparonin Pablo Escobarin (Wagner Moura) tarinaa osittain fiktiivisesti kertova Netflix-alkuperäissarja Narcos on nostanut kolumbialaisen Medellínin kaupungin turistimäärät uusiin sfääreihin. Kaupungin kannalta ilmiö on kaksijakoinen: turismi on toivottu lisä, mutta huumekartellien tekemien rikosten ihannointi on todellinen huolenaihe.

Nyt Medellín tulvii Escobar-aiheisia turistikierroksia ja matkamuistomyymälöitä. Narcos-sarjan perässä matkustavan ei ole vaikea löytää Medellínin kaupungista aiheeseen liittyviä vierailukohteita tai aktiviteetteja, sillä omia opastuksiaan järjestävät jopa Escobarin palveluksessa työskennelleet pahamaineiset palkkamurhaajat. Kaupunki pyrkii kitkemään ivallisen “narcotourism”-lisänimen saanutta matkailun muotoa ja tuomaan esiin uhrien tarinoita. Esimerkiksi Escobarin entinen kotilinnake Monaco purettiin hiljattain juuri tästä syystä. Rakennuksen tilalle syntyy huumekaupan uhreille omistettu puisto.

Omatoiminen Narcos-fani löytää tiensä muun muassa Escobarin sukuhaudalle sekä huumelordin rakennuttaman luksusvankilan La Catedralin kupeeseen. Medellínin jälkeen tosifani matkustaa Meksikoon Jaliscon osavaltioon, jonne sijoittuu Narcosin marraskuussa 2018 julkistettu spin-off-sarja, niin ikään tosielämästä tapahtumiaan ammentava Narcos: Mexico.

Peaky Blinders: Birmingham, Englanti

Löyhästi tositapahtumiin perustuva rikosdraamasarja Peaky Blinders – gangsteriklaani vie katsojan Birminghamin ja Lontoon hämyisille kaduille 1. maailmansodan jälkeiseen aikaan. Sarja seuraa Thomas Shelbyn (Cillian Murphy) johtamaa rikollisjengiä eikä epäröi vuodattaa verta – sarjaa kuvataan yhdeksi tämän hetken väkivaltaisimmista televisiosarjoista.

Vaikka Peaky Blindersin tapahtumat sijoittuvat Birminghamiin ja valloittavat toisella tuotantokaudella myös Lontoon, sarjan kuvauspaikat yltävät ympäri Englantia. Innokkaimmat fanit voivat rakentaa sarjan ympärille kokonaisen road trip -seikkailun ja tutustua Peaky Blindersin Englantiin ajan kanssa. Sarjaa on kuvattu muun muassa Leedsissä, Manchesterissa, Bradfordissa, Dudleyssa, Boltonissa ja Keighleyssa.

Birminghamiakaan ei ole kuvauskohteissa unohdettu, mutta suurin osa sarjasta on kuitenkin kuvattu Liverpoolissa. Niin suuri osa, että Liverpoolissa fanit pääsevät osallistumaan Peaky Blindersin kuvauspaikkoja kiertävälle opastetulle bussikierrokselle.

Breaking Bad: Albuquerque, New Mexico, USA

Kun puhutaan koukuttavimmista rikossarjoista, olisi huutava vääryys sivuuttaa kulttimaineeseen noussut ja lukuisia palkintoja kahminut Breaking Bad, jonka Netflix on listannut suoratoistopalvelun ahmituimmaksi sarjaksi.

Erikoinen tapahtumien ketju pääsee vauhtiin, kun kemianopettaja Walter White (Bryan Cranston) saa tietää sairastavansa parantumatonta keuhkosyöpää. Yhdessä entisen oppilaansa Jesse Pinkmanin (Aaron Paul) kanssa White alkaa valmistaa metamfetamiinia turvatakseen perheensä toimeentulon kuolemansa jälkeen. Loppu onkin historiaa.

Albuquerqueen tämän erikoisen kaksikon jalanjäljissä suuntaavalla on varaa, mistä valita. Sarjan tapahtumapaikoille järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia perinteisesti bussilla, polkupyörällä ja tietysti tismalleen samanlaisella matkailuautolla, jonka suojissa White ja Pinkman rikoksiaan puuhastelivat. Sarjan kohteisiin on helppo löytää myös omin avuin, sillä netti on tulvillaan karttoja omatoimisille Breaking Bad -matkailijoille. Vuokra-autojen hinnat eivät Albuquerquessa huimaa päätä, ja teemanmukaiset matkaeväätkin löytyvät paikallisen makeiskauppiaan The Candy Ladyn hyllystä.

Jos Breaking Bad on vielä näkemättä, nyt on täydellinen ajankohta tutustua tähän koko maailman sekoittaneeseen hittisarjaan. Tekeillä on nimittäin kauan odotettu elokuva, joka on suoraa jatkoa Breaking Badille ja luo sarjan faneille ison kasan uusia syitä matkustaa New Mexicon Albuquerqueen.

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET