Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Ota ilo irti auringosta: 10 kotimaan kohdetta kesäloman viettoon

By Paula Hotti on 16/06/2021 in Kohteet

Suomen kesä osaa hemmotella, kaipasitpa aurinkoista rantaelämää, söpöä kaupunkikierrosta tai lumoavia luontokohteita. Katso vinkkimme kymmeneen kotimaan kohteeseen, missä ottaa ilo irti auringosta!

Hanko – hiekkarantoja ja huvilaelämää

Aurinko nousee: 4.06

Aurinko laskee: 22.52

Hangossa riittää kesäauringon lisäksi hienoa hiekkarantaa yli 30 kilometrin verran. Vierailluimpien joukkoon kuuluvat keskustassa sijaitsevat Plagen ja Bellevue. Mutta suuntaa keskustasta reilut kuusi kilometriä länteen Ryssholmenin rannalle, ja pääset nauttimaan todellisesta paratiisirannasta: kirkasvetinen ja pienehkö rantapoukama löytyy mäntymetsikön katveesta ja sen ranta on hienon hiekan peittämä.

Rannalla rentoutumisen jälkeen kävele Hangon keskustassa herraskaisten huviloiden reunustamilla kaduilla. Appelgrenintie on oiva alkupiste huvilaelämän makuun pääsemiseksi, sillä täällä sijaitsee paitsi Hangon komein rakennus, vuodelta 1879 peräisin oleva Casino, myös useita kaupungin kauneimpia huviloita. Suuren osan matkaa meri kimmeltää tien toisella laidalla ja pitsihuvilat hurmaavat toisella.

Yövy keskustassa sijaitsevassa jugendtyylisessä Hotel Regattassa, johon kuuluu myös kylpylä infinity-altaineen.

Savonlinna – kesäloma savolaisittain

Aurinko nousee: 3.16

Aurinko laskee: 22.54

Kesäisen lupsakoihin tunnelmiin pääsee helposti Savonlinnassa. Nauti savolaisesta torielämästä Savonlinnan torilla: maista Puruveden muikkuja tai herkuttele lörtsyillä, joita saa joko suolaisella tai makealla täytteellä.

Savonlinnassa on myös kaunis vanha kaupunginosa, joka on keskittynyt erityisesti Linnakadulle. Linnakatu alkaa torin läheltä ja johdattaa kohti 1400-luvulla rakennettua Olavinlinnaa. Monissa puurakennuksissa sijaitsee putiikkeja ja ravintoloita, ja hieman Linnakadulta syrjästä matkan varrelle sattuu myös esimerkiksi vanhassa jyvämakasiinissa sijaitseva Riihisaaren museo, missä pääsee tutustumaan saimaalaiseen elämänmenoon erilaisten näyttelyiden kautta.

Kesäpäivän Savonlinnassa kruunaa sisävesiristeily. Hyppää tervahöyryn voimin Saimaan vienoja aaltoja kyntävän, yli 100-vuotiaan lotjan kyytiin. Muista tarkkailla rantakivikoita, joille saimaannorpat ovat saattaneet nousta paistattelemaan päivää!

Erikoista majapaikkaa etsivä yöpyy Wanhan Aseman Majatalossa. Kenties Savonlinnan hulppeimmat hotellimaisemat tarjoaa puolestaan Lossinranta Lodge, jonka terassilta aukeaa näkymä Olavinlinnalle.

Oulu – ranta- ja terassileijonnille

Aurinko nousee: 2.21

Aurinko laskee: 0.17

Oulu oli Ilmatieteenlaitoksen mukaan kesän 2020 aurinkoisin kaupunki: valoilmiöstä nautittiin täällä toukokuun alusta heinäkuun puoleen väliin miltei 900 tuntia. Ei siis ihme, että Oulussa sijaitsevaa Nallikarin rantaa kutsutaan Pohjolan Rivieraksi!

Piipahda Oulussa myös Rotuaarilla, kaupungin keskustan kävelykadulla, joka varrelta löytyy niin kauppoja, kahviloita kuin kesäisiä terasseja.

Hietasaaressa sijaitsevan, kilometrin mittaisen rannan kupeessa sijaitsee Nallikarin Lomakylä mökkeineen ja villoineen sekä Break Sokos Hotel Edenin kylpylähotelli. Pakkaa uimapuvun lisäksi rantakassiin kamera, sillä Nallikarin kupeessa seisoo myös erikoinen majakka.

Turku – kulinaristin kaupunki

Aurinko nousee: 4.02

Aurinko laskee: 23.02

Turussa hyvä ruoka maittaa kesät talvet, mutta erityisesti kesällä kaupunki herää eloon Aurajokea reunustavine terasseineen.

Turussa on helppo tehdä ruokalöytöjä omin neuvoin, mutta helppoutta kulinaristisen kesäpäivän viettoon saa hankkimalla Turun matkailutoimistolta Food Walk -kortin. Kortti maksaa 48 euroa, ja sillä pääsee maistelemaan erilaisia makuja kymmenessä eri turkulaisravintolassa. Syö makkaraperunat Panimoravintola Koulussa, herkuttele di Trevin tapaslankulla tai nauti fiini alkuruoka Smörissä. Kahvittele lopuksi Auran äärellä Café Artissa.

Kauppahallista löytyy puolestaan saman katon alta niin etnisiä ravintoloita kuin hehkeitä kala- ja sushiravintoloita, kun taas funikulaarin kyydillä pääset Kakolanmäelle maistelemaan turkulaisolutta Kakola Breweryssa.

Yövy 1920-luvulla rakennetussa, mutta tyylillä modernisoidussa Solo Sokos Hotel Seurahuoneessa Turun keskustassa. Tai kipua Kakolanmäelle ja yövy entisessä vankilassa, nykyisessä Hotel Kakolassa.

Naantali – kesäidylli merenrantakallioilla

Aurinko nousee: 4.02

Aurinko laskee: 23.03

Turun ruokamatkaan kannattaa yhdistää myös visiitti Naantalissa. Matka taittuu vaikkapa historiallisen höyrylaiva Ukko-Pekan kyydillä.

Naantalin suurimmat kesäiset vetonaulat ovat tietysti Muumimaailma ja vilkas vierasvenesatama ravintoloineen ja kahviloineen. Näiden lisäksi kesäpäivän Naantalissa kruunaa sen söpö vanha kaupunginosa gallerioineen ja putiikkeineen.

Kiipeä myös vanhan kaupungin takana kohoaville merenrantakallioille. Täältä näet niin Naantalin kirkon tornin, Kultarannan kuin erilaisia ohi kiitäviä veneitä – tämän kesäisempiä tunnelmia saa Suomesta hakea!

Naantalin klassikkohotelli on Naantali Spa Hotel kylpylöineen ja erilaisine ravintoloineen.

Levi – rantaloma tunturimaisemissa

Aurinko nousee: 1.54

Aurinko laskee: 0.59

Kesä Lapissa lumoaa yöttömillä öillä, tunturijärvien kirkkaudella ja ympäröivällä vihreällä luonnolla. Myöskään kesän lämpötilat eivät ole hassummat, sillä elokuussa elohopea pysyttelee tavallisesti 20–25 asteen välillä.

Tuntureiden ja patikkapolkujen lisäksi Leviltä löytyy kaksi uimarantaa sekä Kittilästä kolmas, jossa pääset uimaan ja nauttimaan Ounasjoen, Suomen suurimman vapaana virtaavan joen viileästä virrasta. Arktisissa maisemissa uinnin lisäksi voit kokeilla suppailua, soutuveneilyä tai kanoottiretkeä vaikkapa keskiyön auringosta nauttien.

Leviltä löytyy myös kylpylähotelli, missä voi nauttia vedestä myös neljän seinän sisällä.

Maarianhamina – merellinen kesäkaupunki

Aurinko nousee: 4.15

Aurinko laskee: 23.07

Maarianhaminaan matkustaessa pääsee kesäloman tuntuun matkan taittuessa verkkaisesti risteilijän kyydissä. Itse kaupunki hellii niin historiasta, herkuista kuin hitaasta matkailusta kiinnostunutta.

Ahvenanmaan saariston pääkaupungista löytyy luonnollisesti mielenkiintoisia merellisiä museoita. Vieraile Ahvenanmaan merimuseossa, hyppää vuonna 1903 rakennetun museolaiva Pommernin kannelle ja käy ihailemassa merikorttelin laiturialuetta kuvauksellisine venevajoineen.

Hurmaavinta Maarianhaminassa on sen rennon merellisen tunnelman lisäksi kaupungin keskusta. Ihastuttavaa puutalomiljöötä etsivät suuntaavat esimerkiksi Mariegatanille ja Södragatanille. Torggatanin varrella sijaitsee taas suurin osa kaupungin kaupoista, kahviloista ja ravintoloista. Maarianhaminan vierailun kruunaavat kakkukahvit söpöissä puutaloissa sijaitsevissa kahviloissa, kuten vaikkapa vuodelta 1866 peräisin olevassa Bagarstuganissa.

Kätevä tukikohta Maarianhaminaan tutustumiseksi on keskustassa sijaitseva Park Alandia Hotel.

Vuokatti – hiihtäjän kohde kesät talvet

Aurinko nousee: 2.36

Aurinko laskee: 23.39

Vuokatti on ulkoilusta nauttivien kesäinen kohde, joka sopii niin leppoisista metsäretkistä kuin mäkisistä maastoista haaveileville.

Vuokatti tunnetaan lähinnä talvilomakohteena, mutta alueelta löytyy paljon puuhaa myös kesäisestä luonnosta nauttiville. Esimerkiksi Vuokatinvaaran yli kulkeva Einon Leinon rengasreitti kiertää keskellä kauneinta Kainuuta. Reitti tarjoaa vaarojen komistamien järvimaisemien lisäksi kulkijalle myös tarinoita alueen historiasta.

Jos taas kaipaat rentoutusta, vietä päivä Holiday Club Katinkullassa, ja rentoudu hotellin kylpylässä.

Mikäli kaipailet kesäisistä elämyksistä huolimatta talvisia aktiviteetteja, pakkaa sukset mukaan ja käy sivakoimassa Vuokatissa myös kesäisin auki olevassa hiihtoputkessa!

Tampere – kesäistä kaupunkikulttuuria

Aurinko nousee: 3.42

Aurinko laskee: 23.09

Huvipuistot kuuluvat suomalaisperheiden kesälomiin siinä missä mökkilomat ja itikat. Tampereen Särkänniemen huvipuisto on Suomen toiseksi vierailluin, eikä syyttä. Yli kolmenkymmenen laitteen lisäksi puistosta löytyy esimerkiksi Angry Birds Land sekä komeat näkymät kaupungin ylle tarjoava 124-metrinen Näsinneula.

Jos kaipaat rauhallisempia huvituksia, aloita kesälomasi Tampereella tutustumalla kaupungin rouheana sykkivään sydämeen, eli Finlaysonin tehdasalueeseen. Tammerkosken kuohujen kupeeseen vuonna 1820 rakennettu punatiilitehdas on itsessään säväyttävä näky, mutta piipahda myös alueelta löytyvissä putiikeissa sekä tehdasmuseo Werstaassa. Kesäisin Finlaysonin tehdasalueelle aukeaa myös Finlayson Art Area, missä pääsee näkemään taidetta maineikkailta suomalaisnimiltä, kuten Kain Tapperilta ja Birger Kaipiaiselta. Tai ota osaa opastetulle kierrokselle ja nouse Finlaysonin tehtaan katolle! Valittavana on kaksi erilaista kattokävelyä: City View -reitillä kuljetaan oppaan kanssa ryhmänä, turvavaljaissa, kun taas Panorama Deck- reitillä voi kulkea omaan tahtiin ilman turvavaljaita.

Yövy Finlaysonin tehdasalueen kupeessa sijaitsevassa Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa tai reilun kilometrin päässä Särkänniemestä sijaitsevassa Apartment Hotel Tampere MN:ssä, joka on kätevä koko perheen hotelli.

Yyteri – rantaelämää ja majakkaretki

Aurinko nousee: 3.50

Aurinko laskee: 23.17

Suomen tunnetuin ranta on Yyteri, eikä suotta: 6 kilometrin mittaisen rantaviivan ääreltä löytyy nimittäin palveluita ravintoloista ja majapaikoista peleihin ja erilaisiin ulkoilureitteihin.

Vieraile myös Kallon saarella. Kallioiselle saarelle pääsee kätevästi pyöräilemällä. Matka rannalta kestää noin vartin. Merellisten maisemien ja kauniiden puutalojen lisäksi Kallon kohokohta on sen majakka, jossa voi vierailla. 8-metrinen majakka on vuodelta 1884, ja se on yksi Suomen kuvatuimpia kohteita.

Yövy Yyterin rannan tuntumassa Yyteri Hotel & Spassa, tai majoitu leirintäalueella Yyteri Resort & Campingissa.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0