Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua

Jos joskus Suomessa matkaillessa kaipaakin upeita vuoristomaisemia, on maan alavuudella myös hyötynsä, nimittäin monentasoisille pyöräilijöille sopivien reittien paljous. Listasimme seitsemän upeaa polkupyöräreittiä leppoisista retkistä saaristomaisemissa aina Lapin erämaa-alueita halkoviin himopyöräilijän kohteisiin.

1. Puumalan saaristoreitti – 60 km

Muutama vuosi sitten vihityllä Puumalan saaristoreitillä viiletti viime kesänä yli 4000 pyöräilijää. 60 kilometrin verran Saimaan kauneimpia maisemia kattava reitti alkaa Puumalasta, mistä on noin tunnin pyörämatka Pistohiekan hiekkarannalle. Matkan varrelle jää Sahanlahti Resort ravintoloineen ja terasseineen. Upeiden saaristo- ja harjumaisemien kyydittämänä matka jatkuu Hurissaloon, missä on hypättävä Norppa-lautan kyytiin. Muista varata lauttamatka ennakkoon. Sääolosuhteista riippuen lauttamatka seuraavalle etapille Lintusaloon kestää 40–60 minuuttia.

Lintusalolta on Puumalaan reilun puolentoista tunnin pyörämatka – riippuen tietysti siitä, kuinka usein on pysähdyttävä ihailemaan Saimaan maisemia!

Katso tästä erilaisia majoitusvaihtoehtoja Puumalan alueella.

2. Turun saaristoreitti – 200 km

Saaristomaisemat, lossimatkat ja ihastuttavat vierasvenesatamat: Turun Saariston Rengastie on yksi Suomen suosituimmista pyöräreiteistä, eikä syyttä. Matka alkaa Turusta, ja kiertää muun muassa Kaarinan, Nauvon, Kustavin, Taivassalon ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Saaristosta sekä Turusta ja Naantalista löytyy upeita majoitusvaihtoehtoja, joten 200 kilometrin matka on helppo pilkkoa osiin.

Jos yli 200 kilometrin mittainen pyörälenkki on silti liian pitkä, saaristomaisemissa kiertää myös puolet lyhyempi, Pieni rengastie. Tämä reitti mutkittelee Turusta Nauvon kautta Naantaliin.

3. Oulusta Hailuotoon – 55 km

Hailuodon kansallismaisemaa hallitsevat meri ja rannat hiekkadyyneineen. Saaren sisäosista löytyy karuja harjuja, ja saarella on myös paljon perinteisiä talonpoikaisrakennuksia.

Oulusta pääsee Hailuotoon 25 minuuttia kestävän lauttamatkan kyydittämänä. Yksi suosituimpia kohteita on saaren länsipäässä sijaitseva, punaisten kalastajamökkien kylä Marjaniemi. Marjaniemestä löytyy myös vuonna 1871 rakennettu majakka, jonka kupeessa toimii sympaattinen Luotsihotelli. Pyörän satulalla viihtyvälle kulinaristille alueelta löytyy myös ravintoloita ja oma, kalakeitostaan kuulu kalasavustamonsa sekä luomuolutta valmistava panimo baareineen.

4. Erämaaseikkailu Saariselällä – 40 km

Hulppeat erämaa- ja tunturimaisemat sekä monipuoliset maastoreitit tekevät Lapista maastopyöräilijän paratiisikohteen.

Seikkailija haastaa itsensä Hammastunturin erämaa-alueella sijaitsevalla Kulmakurun reitillä, missä adrenaliiniryöpyn voi yhdistää maisemien ihailuun. Kohokohtia on Tolosjoen ylittäminen kahlaamalla, minkä jälkeen vastassa on reitin todellinen haaste: parin sadan metrin miltei vertikaali nousu Kulmakurulle.

Kulmakuru on alueen suurimpia kuruja ja vaikuttava nähtävyys – reitin varren haasteiden vuoksi täällä maisemaa saa ihailla myös yleensä omassa rauhassa. Maisemien ihailun jälkeen pyörän selässä voikin sitten jo rentoutua, sillä Kulmakurulta reitti jatkuu miellyttävänä polkuna kohti Laanilaa, mistä on reilun vartin pyörämatka takaisin Saariselän kylään.

Alueelta löytyy myös upeita majoitusvaihtoehtoja aina kylpylähotelleista kelomökkeihin.

5. Kuninkaantie Turusta Vaalimaalle – 360 km

Kuninkaantie on yksi kauneimmista ja historiallisimmista retkipyöräilyreiteistä Suomessa. Kuninkaantie sopiikin leppoisia pyöräretkiä kaipaaville, sillä koko reitti on päällystetty ja se kulkee pitkin rauhallisia maanteitä ja museoteitä. Matkan varrelta löytyy myös lukuisia majoitusvaihtoehtoja aina Turun keskustan hotelleista Porvoon Haikon kartanoon.

Alun perin Pietarista Bergeniin saakka vieneellä postireitillä ovat aikojen saatossa kulkeneet kuninkaiden ja tsaarien lisäksi niin kauppiaat, porvarit kuin sotilaatkin. Vaalimaalta Helsingin kautta Turkuun kulkevan reitin voi aloittaa mistä kohdasta tahansa, sillä reitin varrelle mahtuu kaikkialla paljon nähtävää, kuten Fiskarsin ja Billnärsin ruukit, Turun ja Raaseporin linnat sekä Porvoon historiallinen puutalokorttelit. Reitin varrelta löytyy myös luolia sekä uimarantoja vilvoittavaan merikylpyyn.

6. Kaldoaivin erämaan halki – 70 km

Tämä Pohjois-Lapin maastopyöräilyreitti kulkee yhden Suomen suurimman erämaa-alueen, Kaldoaivin, läpi Mieraslompolosta Pulmankijärvelle saakka. 70 kilometrin mittainen reitti kannattaa pilkkoa muutamaan osaan, niin että erämaan rauhasta ehtii nauttia kunnolla.

Kaldoaivin erämaareitti on paremmin merkitty kuin Saariselän Kulmakurun reitti, ja täällä polku on näkyvissä lähes koko matkan ajan. Reitti alkaa kivikkoisella ylämäellä, mutta muutaman kilometrin jälkeen maaperä tasaantuu. Vesipullo täyttyy kätevästi matkan varrella sijaitsevien lukuisten purojen kirkkaista vesistä, ja oman teltan voi pystyttää lähestulkoon minne tahansa reitin varrelle.

Utsjoen alueelta löytyy myös erilaisia majoitusvaihtoehtoja pehmeämpää sänkyä kaipaaville.

7. Päiväretkiä Ahvenanmaalla – 20–80 km

Ahvenanmaa on polkupyöräilijän paratiisisaari: etäisyydet ovat lyhyet, meri on aina lähellä pulahduksia varten eikä vaativimmankaan kulinaristin tarvitse pakata omia eväitä mukaan.

Ahvenanmaalta löytyykin useita erilaisia pyöräreittejä aina Maarianhaminasta suoritettavista päiväretkistä Ahvenanmaan rengasreitin kulkemiseen. Hyville pyöräreiteille pääsee seuraamalla valkovihreitä pyöräilyreittiviittoja, jotka johdattavat rauhallisemmille kyläteille. Pääteiden varrella on myös erillisiä pyörätiekaistoja.

Maarianhaminassa majoittuvat voivat pyöräillä etelään Järsöhön. Noin 10 kilometrin matkaa ympäröi saariston lempeä luonto. Kesäisin voi hypätä pyörälautan kyytiin vaikkapa Skarpnåtössä, josta pääsee Getaan. Täällä pääsee nauttimaan niin saaristomaisemista kuin paikallisesta ruokakulttuurista. Takaisin Maarianhaminaan johtava noin 40 kilometrin pituinen tie kiemurtelee Finströmin omenaviljelmien halki.

Comments

comments

tagged: Suomeni, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET