Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Kun me newyorkilaiset puhumme ”the citystä”, tarkoitamme Manhattania. New Yorkiin kuuluu neljä muuta kaupunginosaa – Brooklyn, Queens, The Bronx ja Staten Island – jotka puolestaan koostuvat sadoista kiehtovista alueista, mutta New Yorkin keskellä sijaitseva pitkä, kapea ja tiheästi asuttu Manhattan-saari yhdistää meitä kaikkia.

Tämän oppaan avulla tutustut kaupunkiin, joka on talouselämän, median, kulttuurin, taiteen ja muotoilun keskus. Etsitkö rauhallista paikkaa, jossa voit rentoutua ja ladata akkuja luonnon keskellä? Täältä löydät myös sellaisen. Energiaa Manhattaniin tutustumiseen tarvitaankin runsaasti. Nappaa katumyyjältä mukaan välipalaa ja vahva kahvi ja lähde mukaan.

Kiinnostavinta taidetta, muotia ja yöelämää: Meatpacking District ja Chelsea

Jos olet seurannut Sinkkuelämää-sarjaa, tiedät jo Meatpacking District -alueen. Täällä hienostoalueiden ulkopuolella Samantha asui prostituoitujen ympäröimänä, ja Carrie heittäytyi shoppailemaan uusimmissa design-putiikeissa. Päiväsaikaan kuvauksellinen kaupunginosa on hurmaava, ja ihastut takuulla sen mukulakivikatuihin ja asunnoiksi muunnettuihin vanhoihin teollisuusrakennuksiin, joiden koko seinän korkuisista ikkunoista virtaavat sisään Hudson-joen valot. Yöaikaan alue näyttää monenkirjavan puolensa. Alue pursuaa yökerhoja, joissa maailmanluokan DJ:t soittavat levyjä ja joiden edustoille leviävät tanssivat ihmismassat. Suuntaa Meatpacking Districtin Whitney Museum of American Art -museosta pohjoiseen päin ja tutustu Chelsean kuuluisiin gallerioihin. Kierroksen päätteeksi kannattaa vilkaista myös Chelsea Hotel -maamerkkiä. Tarunhohtoisesta rakennuksesta, jota jälleenrakennetaan parhaillaan, ovat löytäneet inspiraatiota niin Andy Warhol kuin Leonard Cohenkin.

Majoittuminen Meatpacking District

Kiinnostavinta kulttuurielämää: Harlem ja East Harlem

Sielunruokaa ja muita herkkuja Harlemissa Tällä pohjois-Manhattanilla sijaitsevalla elämää kuhisevalla alueella syntyi 1920- ja 1930-luvuilla ”Harlem Renaissance” -ilmiö, jonka myötä maailmankuulut afroamerikkalaiset artistit, kuten Langston Hughes ja Duke Ellington, tulivat tunnetuiksi. Tänä päivänä alue on tunnettu myös ravintoloistaan. Esimerkiksi kuuluisan keittiömestarin Marcus Samuelssonin Red Rooster luo makuhermoja kutkuttavia elämyksiä ja vetää puoleensa niin sunnuntain jumalanpalveluksesta kuin Apollo Theateristakintulevia ihmismassoja. East Harlemissa (joka tunnetaan myös El Barrio tai Spanish Harlem -lempinimillä) kannattaa pysähtyä ihailemaan upeita seinämaalauksia, jotka kuvaavat Latinalaisen Amerikan värittämää kulttuuria. Kuumana kesäyönä voi vaikka liittyä puertoricolaisiin ja dominikaanilaisiin perheisiin, jotka tanssivat ruskeakivisillä kuisteilla ja jalkakäytävillä.

Majoittuminen Harlem

Aidointa paikallista tunnelmaa: Greenwich Village ja West Village

Greenwich Villagesta viereiseen West Villageen johtaa lukuisia, kiemurtelevia kävelykatuja, joilla kävellessäsi törmäät niin viehättäviin pikku putiikkeihin kuin omalaatuisiin asukkaisiin ulkoiluttamassa pieniä koiriaan. Tässä historiallisessa ja ennakkoluulottomassa keskustan osassa ei ole koskaan tylsää – siitä pitävät huolen New York Universityn kansainvälisten opiskelijoiden virta ja julkkisten bongailu. Ihmisvirtaa on mukava katsella vaikka puistonpenkiltä Washington Square Parkin kuuluisalla suihkulähteellä tai nauttimalla cappuccino katukahvilassa. Miljoonakaupungissa on valtavasti ihmisiä, mutta tulet silti huomaamaan, että täälläkin ovimiehet tietävät salaisuudet ja baarimikot muistavat nimet.

Majoittuminen Greenwich Village

Parhaat nähtävyydet: Midtown ja Midtown East 

Jos haluat tutustua New Yorkin klassisiin nähtävyyksiin, suuntaa kaupungin keskustaan. New Yorkin ehdottomiin arkkitehtonisiin helmiin kuuluvat ainakin Empire State Building, Chrysler Building ja 42. kadulla sijaitseva Beaux-Arts Grand Central Station. Koettuasi aseman akustisen ihmeen,  Whisper Galleryn, voit suunnata vaikka Theater District -alueelle nauttimaan teatterinäytöksestä. Kun suuntaat esityksen jälkeen ulos ja kuljet Times Squarella, ei ole väliä onko päivä vai yö. Kaupungin kirkkaat valot ja katutaitelijat herättävät sinut hetkessä. Riksan kyydissä pääset hetkessä Koreatowniin, jossa voit hemmotella itseäsi ylellisellä kylpylähoidolla ympäri vuorokauden tai herkutella höyryävällä kulhollisella bibimbapia maustettuna gochujang-chilitahnalla, jonka aromit jäävät varmasti mieleen.

Majoittuminen Midtown

Parhaat puistot ja luontoalueet: High Line, West Side Highway ja Battery Park City

New Yorkin lomaan kuuluu erottamattomana osana 59. kadun yläpuolella levittäytyvä Central Park -puisto, jonka suunnittelivat 1800-luvulla Frederick Law Olmsted ja Calvert Vaux.  Manhattanin lounaisosasta löytyy vähemmän tunnettu urbaani keidas, Battery Park City, joka vetää puoleensa niin merimiehiä, lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä kuin auringonpalvojiakin. Suuntaa alueelle ensin The High Lineapitkin, joka on korotetulle, käytöstä poistetulle junaradalle rakennettu vehreä jalankulkuväylä, ja jatka sitten West Side Highwaytä etelään. Battery Park Cityssä virkistäytyvät niin Wall Streetin pankkiirit kuin joogit ja hiekkakakkuja tehtailevat paikalliset taaperotkin. Reippaan kävelyn jälkeen tämä on täydellinen paikka nauttia virkistävä juoma ja katsella purjeveneiden lipumista New Yorkin satamassa auringonlaskun aikaan.

Majoittuminen Battery Park City

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET