Shares
Share with your friends


Submit

Suomen metsät ja erämaat tarjoavat loistavia retkeilymahdollisuuksia myös talvella. Jopa Lapin kansallispuistoista löytyy talvireittejä, joille voit suunnata, vaikka maa olisi jäässä ja pakkanen kovaa. Pisimmille niistä tarvitset huippuvarusteet ja aimo annoksen seikkailumieltä, lyhyemmille riittää vain lämmin vaatetusJotta hyvän retkikohteen valinta ei olisi vaikeaa, esittelemme viisi todellista helmeä, joissa luonto ja maisemat ovat poikkeuksellisen upeita! 

Karhunkierros 

Oulangan kansallispuistossa kulkeva Karhunkierros on Suomen suosituin eräreitti. Syyn ymmärtää: 82 kilometriä pitkän reitin varrelta löytyy muun muassa upeita riippusiltoja, Ristikallion näköalapaikka, Oulangan kanjoni, Savinajoen laakso sekä legendaarinen RupakiviOsan Karhunkierroksesta voi taittaa myös talvella, kunhan mukana on kunnon varusteet. Vaikeudeltaan reitti on keskitasoa, eli hyvän peruskunnon omaavalle se ei tuota ongelmiaJos reitin pituus pelottaa, kannattaa huomioida myös sen ”pikkuveli”, päivässä taittuva Pieni Karhunkierros. Myös sen varrella pääset ihailemana Kuusamon upeita koskia ja korpimetsää. Tämä lyhyempi kierros alkaa Juuman kylän länsipuolelta; pitkän Karhunkierroksen voit aloittaa Rukalta tai Hautajärveltä. Jos maassa on lunta, ota mukaan sekä lumi- että nastakengät. 

Varaa majoitus matkasi alkuun tai loppuun Basecamp Oulangasta. 

Hossan kansallispuisto 

Kainuun koilliskulmassa sijaitseva Hossan kansallispuisto tarjoaa useita talvireittejä, joilla pääset näkemään muun muassa kiehtovia kalliomaalauksia sekä upean Julma-Ölkyn kanjonijärven. Monet niistä ovat niin sanottuja monitoimireittejä, mikä tarkoittaa, että ne voi kiertää tavallisilla tai lumikengillä, hiihtäen tai paksupyörällä eli fatbikella. Lyhimmät reitit taittuvat päivässä, ja pidemmillä voi yöpyä esimerkiksi autiotuvassa. Jälkimmäisissä ei ole mukavuuksia, mutta tunnelmaa niistä ei puutu. Hyviä aloituspisteitä Hossan kansallispuistoon ovat muun muassa Lihapyörteen pysäköintialue sekä Hossan luontokeskus. Jälkimmäinen sijaitsee aivan puiston itäreunassa kulkevan 843-tien tuntumassa. Sieltä voit myös vuokrata kaikki puistoon tarvitsemasi varusteet, kuten pyörän tai veneen. 

Jos haluat majoittua mahdollisimman mukavasti, kannattaa tutustua Hossan alueen mökkeihin.  

Urho Kekkosen kansallispuisto 

Pohjois-Lapin itäosasssijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto on todellinen vaeltajan unelma. Sen alueella on upeita tunturimaisemia, jyrkkiä kuruja ja vanhoja asuinpaikkoja, kuten kulttuurihistoriallisesti merkittävä Raja-Joosepin kylä. Vaikka puisto on suorastaan valtava, siellä voi poiketa myös pikaisesti, sillä lyhin talvireitti on vain kilometrin pitkä. Yhteensä talvireittejä on vajaat 20joista pisin on yli 70kilometrinen Luirojärven vaellus. Osa reiteistä on ympärivuotisia patikkapolkuja, mutta muille tarvitset lumikengät tai sukset. Kätevin aloituspiste on E75-tien tuntumassa sijaitseva Kiilopää. Pohjoisen sijaintinsa ansiosta Urho Kekkosen kansallispuisto on myös täydellinen paikka revontulten ihailuun.  

Majoitusta tarjoaa esimerkiksi tämä puiston laidalla sijaitseva hotelli. 

Pahtajärven polku 

Yksi Länsi-Lapin upeimmista talvireiteistä on Tunturilapin luontokeskukselta alkava Pahtajärven polku. Se on päivässä taittuva reitti, jonka varrella pääset ihailemaan muun muassa nimen mukaista rotkojärveä sekä kauniita vaaramaisemia. Reitti on 18 kilometriä pitkä, ja sen voi kiertää sääolosuhteista riippuen joko jalan, hiihtäen tai lumikengillä. Maasto on keskivaikeaa. Upeiden maisemien ohella reitiltä löytyy myös tunnelmallinen Sissangin vuokrakota sekä Närpistön laavu. Molemmat ovat loistavia paikkoja revontulten ihailuun. Reitin alkupisteenä toimivalle Tunturilapin luotokeskukselle on helppo löytää, sillä se sijaitsee vain kivenheiton päässä Enontekiön keskustasta. Lähimmät lomakeskukset ovat 1–2 tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat Ylläs ja Levi – kunhan nousee ajoissa, Pahtajärven kierrokselle ehtii hyvin myös niistä. 

Jos majoitut mieluummin lähemmäs polkua, se onnistuu esimerkiksi Hotel Hetan majatalossa. 

Ounasvaaran talvikävelyreitti 

Lapin vaivattomin talvireitti löytyy Rovaniemen Ounasvaaralta. Käytännössä kaupungin keskusta-alueelta alkava Ounasvaaran talvikävelyreitti tarjoaa lyhyen mutta kattavan näytteen Lapin metsä- ja vaaramaisemia, kaksi laavua sekä näkötornin. Lisäksi reitillä on useita näköalapaikkoja, jotka sopivat täydellisesti myös revontulten ihailuun. Reitti on vain noin kuusi kilometriä pitkä, joten se sopii melko hyvin myös lapsiperheille. Varusteiksi riittävät sään mukainen vaatetus ja pitävät talvikengät. Tämän reitin ohella Ounasvaaran alueella on myös muita luontopolkuja sekä laskettelukeskus, kesäkelkkarata, golf-kenttä ja Santasport-vapaa-ajankeskus. Talvikävelyreitin alkupiste sijaitsee Jätkänkynttilän sillan itäpuolella; ydinkeskustan hotelleista sinne kävelee 10–20 minuutissa. 

Rovaniemeltä löytyy useita hotelleja, mutta halutessasi voit majoittua myös Ounasvaaralle, esimerkiksi upeaan Lapland Hotels Sky Ounasvaaraan. 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET