Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Suomen ainutlaatuisimmat yöpymispaikat

By Clare Kenrick on 11/05/2021 in Inspiraatio

Kaipaatko jotain erilaista ja ainutlaatuista kotimaan lomalta tavanomaisten ketjuhotellien sijaan? Haluaisitko yöpyä vaihteeksi vaikkapa entisessä vankilassa tai satulinnassa? Kokosimme sinua varten listan Suomen ainutlaatuisimmista yöpymispaikoista, joiden joukosta löytyy niin kesä- kuin talvilomailuun sekä monenlaisille matkailijoille soveltuvia kohteita. 

Luotsihotelli, Hailuoto 

Perämeren suurin saari Hailuoto on jo itsessään mitä kiinnostavin matkakohde, mutta harva tietää, että siellä sijaitsee myös yksi kotimaan ainutlaatuisimmista hotelleista. Luotsihotelli toimii entisessä luotsirakennuksessa yhä toiminnassa olevan Marjaniemen majakan juurella, ja sen huoneiden ikkunoista avautuu näkymä Perämeren ulapalle. Hailuoto on luonnonystävän ja lintubongarin paratiisi, ja Luotsihotelli on erinomainen tukikohta, josta käsin on helppo lähteä tutustumaan saaren metsäpolkuihin ja rantaniittyihin. Hotellissa sijaitsee Metsähallituksen luontonäyttely, ja Hailuodon vanhin maamerkki Keskiniemen pooki löytyy saaren pohjoisrannalta. Ja koska ollaan saaressa, hotellin Aava-ravintolan annokset sisältävät kalaa muodossa tai toisessa. Raikkaassa meri-ilmassa vietetyn päivän jälkeen voit rentoutua Luotsihotellin saunassa – erilliset naisten ja miesten saunavuorot sisältyvät hotellihuoneen hintaan, ja yksityisvuorot ovat mahdollisia varauksesta. 

Havsvidden, Geta, Ahvenanmaa 

Havsvidden sijaitsee pohjoisella kalliorannalla Getan kunnassa Manner-Ahvenanmaalla. Hotelli perustettiin vuonna 1990, ja sen toimintafilosofia pohjautui antroposofiaan. Hotellin päärakennuksen kaikki huoneet rakennettiin siten, että yöpyjät lepäävät pää kohti länttä ja heräävät aamulla nauttien idästä nousevan auringon säteistä saaden parhaan mahdollisen alun päivälle. Perustamisen jälkeen hotelli on laajentunut huomattavasti, mutta hotellikonseptin keskiössä on yhä pohjoisen Ahvenanmaan villi luonto. Nykyään hotellissa on myös huoneita, joista avautuu osittainen merinäköala, sekä terassilla varustettuja minisviittejä ja perhehuoneita. Lisäksi alueelle on rakennettu 40 kalliohuvilaa, joissa on yhdestä neljään makuuhuonettaHavsviddeniin pääsee autolla mantereelta, ja lisäksi hotellin alueella on vierasvenesatama. 

Arctic TreeHouse Hotel, Rovaniemi 

Napapiirillä sijaitseva Arctic TreeHouse -hotelli tarjoaa unohtumattoman kokemuksen metsässä yöpymisestä myös sellaisille Lapin-matkailijoille, jotka eivät erityisemmin perusta telttailusta. Hotellin jokaisessa huoneessa on pohjoisen suuntaan oleva panoraamaikkuna, josta avautuu näkymä ympäröivään metsään ja taivaalle. Hotellialueen valaistus on suunniteltu siten, että revontulien ja muiden luonnonilmiöiden ihastelu ikkunasta onnistuu vaivatta, mutta alueella on silti turvallista liikkua. Muutenkin hotelli on toteutettu haurasta arktista luontoa kunnioittaen, sillä majoitusyksiköt koottiin valmiiksi sisätiloissa. Tyylikkäissä TreeHouse-sviiteissä on joko parivuode tai kaksi erillistä vuodetta sekä lisävuodemahdollisuus. Aamiainen hotellin ravintolassa sisältyy majoituksen hintaan. 

Wilderness Hotel Nellim, Inari 

Wilderness Hotel Nellim eli Erähotelli Nellim sijaisee Nellimin kylässä Inarijärven rannalla alle kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Vuonna 2004 perustettu hotelli on täydellinen yöpymispaikka luontomatkaajalle ja revontulibongarille. Perinteisen hotellihuoneen lisäksi siellä voi majoittua eri kokoisiin kelomökkeihin, huviloihin sekä revontulikotaan tai niin kutsuttuun Aurora-kuplaan. Viimeksi mainitut ovat pyöreäkattoisia lasikuplia, joissa pääsee ihastelemaan revontulia pakkaselta turvassa lämpimässä sängyssä loikoillen. Hotelli ei kuitenkaan ole pelkkä nukkumapaikka, vaan se järjestää monia erilaisia retkiä lähiluontoon. Huskysafarilla opitaan hallitsemaan valjakkoa ennen ajelua, lumikenkäkävelyllä tiiraillaan revontulia pimeässä metsässä ja porotilaretkellä ruokitaan ja rapsutellaan poroja. Wilderness Hotel Nellim onkin mitä parhain aktiiviloman tukikohta. 

Hotelli Kakola, Turku 

Kakola oli ennen yksi Suomen pahamaineisimmista vankiloista, mutta nyt siitä on kuoriutunut entisen pääkaupungin uusin ja trendikkäin kaupunginosa. Kakola sijaitsee mäen päällä ja sinne noustaan Suomen ainoalla funikulaarilla. Alueelta löytyy asuntoja, leipomo, kahvipaahtimo ja panimo sekä tietenkin täysin ainutlaatuinen boutique-hotelli, jonka paksuseinäiset huoneet ovat taatusti äänieristettyjä. Hotelli Kakolassa onkin ihana rentoutua Turun nähtävyyksien kiertelyn jälkeen. Hotellissa on 148 uniikkia huonetta perhehuoneista sviitteihin, ja osa huoneista on rakennettu vankilan entisiin selleihin. Osassa perhehuoneita lisävuoteet löytyvät kaltereiden takana olevista kerrossängyistä. Pikkuruisissa sellihuoneissa on pieni ikkuna, kerrossänky ja oma WC ja vesipiste, mutta suihkutilat jaetaan muiden sellien asukkaiden kanssa. Luvassa on taatusti erilainen yöpymiskokemus, joka ei välttämättä sovi ahtaan paikan kammosta kärsiville lomailijoille. 

Pyhä Igloos, Pyhätunturi 

Nimestään huolimatta Pyhä Igloos -igluhuoneita ei ole kasattu lumesta ja jäästä, vaan ne ovat lasikattoisia mökkejä, joista voi ihastella sekä pohjoisen yötöntä yötä että sydäntalven revontulia. Pyhä Igloos -mökit sijaitsevat Pyhä-Luoston kansallispuistossa, ja puiston monipuoliset hiihtoladut, vaellus-, pyöräily- ja kelkkailureitit alkavat aivan iglujen tuntumasta. Iglumökkiin mahtuu majoittumaan 2–4 henkilöä, ja jokaisessa iglussa on oma WC, suihku ja hyvin varusteltu minikeittiö sekä ilmainen Wi-Fi-yhteys. Jos Lapin kesän valo häiritsee nukkumista, iglun ikkunat on mahdollista peittää pimennysverhoilla. Pyhä Igloos -mökki on täydellinen majoittumisvaihtoehto Lapissa mihin vuodenaikaan tahansa. 

Klaus K, Helsinki 

Etsitkö yksilöllistä hotellia Helsingin ytimestä? Jos vastasit kyllä, hotelli Klaus K on oikea paikka juuri sinulle, sillä Helsingin keskustan tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä sen pääovelta. Klaus K on Suomen ensimmäinen Preferred Hotels & Resorts -ryhmän jäsen, ja sen kantavana teemana ovat kulttuuri ja taide. Hotellin sisustuksessa on yksityiskohtia kansalliseepos Kalevalasta, minkä lisäksi siellä on uniikkeja teemahuoneita, jotka on toteutettu yhteistyössä nimekkäiden suomalaistaiteilijoiden kanssa. Hotellissa on 171 erilaista ja eri tarpeisiin ja tunnelmiin soveltuvaa huonetta. Monipuolinen, tuoreista raaka-aineista valmistettu ja moneen erikoisruokavalioon soveltuva laadukas aamiaisbuffet sisältyy majoituksen hintaan.  

Hotelli Iso-Syöte, Pudasjärvi 

Uusi, upea hotelli Iso-Syöte sijaitsee tunturin huipulla eteläisessä Lapissa, jonne on helppo saapua Oulun, Kuusamon tai Rovaniemen lentokenttien kautta. Monipuolisten hotellihuoneiden lisäksi hotellissa voi majoittua erillisiin tunturi- ja kelomökkeihin, joista ensiksi mainittuihin mahtuu yöpymään kahdeksan ja viimeksi mainittuihin neljä henkeä. Iso-Syöte on Suomen runsaslumisinta seutua, ja kesäisin alueella on loistavat maastopyöräily- ja vaellusmahdollisuudet. Hotellin yhteydessä toimii pyöräilyhotelli Lapland Bike Hotel, joka järjestää kiertoajeluja ja pidempiäkin retkiä kaiken tasoisille pyöräilijöille. Hotelli Iso-Syötteen kruunaa sauna- ja allasosasto Arctic Spa, joka on hotellivieraiden käytettävissä iltaisin. Syksyllä 2020 hotellin ylimpään kerrokseen avattiin näköalaravintola Hilltop, jonka hehkuvassa hiiligrillissä valmistuvat pohjoisen parhaat herkut. Ravintola Hilltopista avautuvista maisemista voi nauttia myös majoituksen hintaan kuuluvalla aamiaisella. 

Imatran Valtionhotelli, Imatra 

Imatran valtionhotelli on Suomen ainoa todellinen satulinna. Imatrankosken partaalla sijaitseva jugendlinna valmistui vuonna 1903 samalla paikalla aiemmin toimineiden kahden tulipalossa tuhoutuneen puurakenteisen hotellirakennuksen paikalle. Kahdeksankymmentäluvulla hotelli entisöitiin huolellisesti, ja nykyään se kuuluu Scandic-ketjuun. Linnamainen tunnelma ja yksityiskohdat näkyvät julkisivun lisäksi hotellin sisustuksen pienimmissäkin yksityiskohdissa. Imatran Valtionhotelli miellyttää varmasti lähes kaikkia, mutta erityisesti sen voisi kuvitella ruokkivan historiasta ja linnoista kiinnostuneiden koululaisten mielikuvitusta. Lisäksi hotellissa on viihtyisä sauna- ja allasosasto, joka sopii myös perheen pienimmille. Valtionhotelli sijaitsee aivan Imatran keskustan tuntumassa, joten sinne on helppo päästä muualta Suomesta myös julkisilla kulkuneuvoilla.  

Lake Inari Mobile Cabins, Inari 

Lake Inari Mobile Cabins ovat nimensä mukaisesti pieniä siirrettäviä mökkejä, joissa pääsee talvisin yöpymään Inarijärven jäällä. Revontulet loistavat erityisen hienosti Inarijärven jäältä tarkasteltuina, ja mökit ideoitiinkin alun perin pidentämään revontulien katseluaikaa kylminä pakkasöinä. Nyt mökkejä on yhteensä kahdeksan, ja ne hinataan iltaisin järven jäälle rannalla sijaitsevasta perusleiristä, joka sijaitsee lähellä Inarin kylää. Jokaisessa mökissä on lämmitys, valot, vessa, parisänky, virtapankki ja Wi-Fi-yhteys. Kauniita unia Inarijärven jäällä!

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

9 vähemmän vierailtua unelmakohdetta vuodelle 2022

10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä

Vuoden 2022 upeimmat matkakohteet

8 katutaidetta pursuavaa eurooppalaista kaupunkia

10 parasta pyöräilykaupunkia

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

10 uniikkia baaria Suomessa

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

0