Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Haluatko tutustumis- tai maistelukierrokselle kotimaiseen pienpanimoon tai -tislaamoon? Onnistuu. Alla on esitelty seitsemän vierailukohdetta eri puolilta Etelä- ja Länsi-Suomea. 

STALLHAGEN 

 Suunnitteletko viikonloppureissua Ahvenanmaalle? Jos vastaus on kyllä, paina mieleesi tämä idyllinen pienpanimo. Se sijaitsee Grelsbyn kylässä, ja itse panimon ohella sen yhteydessä palvelee myös ravintola ja pihakauppa. Panimoon ja sen juomavalikoimaan voi tutustua joko pikaisesti tai huolella. Lyhin kierros kestää vain 30 minuuttia, pisin puolestaan kolme tuntia. Jälkimmäisen hintaan sisältyy aina myös illallinen. Panimon valikoimaan kuuluu kymmenisen olutta sekä kausittaisia tuotteita. 

Eboon vinkki: Stallhagenin erikoisin tuote on haaksirikkoutuneesta laivasta löytyneen oluen uusi versio. Laiva upposi Ahvenanmaan vesille 1800-luvun alussa, ja se löydettiin vuonna 2010. Hieman yllättäen laivan ruumassa oli täysin ehjiä olutpulloja; uuden oluen resepti saatiin niistä. Maku on uniikki – uskallatko kokeilla?

FISKARSIN PANIMO 

Tämä Fiskarsin ruukkialueella toimiva panimo tarjoaa loistavia oluita ja upeat puitteet. Tuotevalikoimaan kuuluu klassikoita, kokeellisia tuotteita, kuten marja-, grisette- ja hapanoluita, sekä muutama siideri. Panimo sijaitsee Fiskarin kylässä, lyhyen kävelymatkan päässä Fiskarin kulttuurikeskukselta. Perillä voit suunnata panimokierrokselle ja ostaa tuotteita panimopuodista. Fiskarsin panimo tarjoaa myös erilaisia juhlapalveluita, kuten juomatarjoiluja, ja jopa nimikko-oluita. Jos kaunis Fiskari ei ole sinulle tuttu tai viime käynnistä on aikaa, tässä on oiva lisäsyy vierailuun! 

Eboon vinkki: Fiskariin pääsee myös julkisilla. Matkusta ensin junalla Karjaalle ja jatka sieltä perille bussilla. 

MALMGÅRDIN PANIMO 

Arvostettu Malmgårdin pienpanimo sijaitsee samannimisellä tilalla keskellä Itä-Uudenmaan maaseutua. Jos pidät oluista tai siidereistä, Malmgårdin tuotteet ihastuttavat varmasti. Tuotantomäärät ovat kasvussa, mutta kaikki juomat valmistetaan silti edelleen täysin käsityönä. Tuotevalikoimaa riittää – kausituotteet mukaan lukien erilaisia juomia on ainakin 20. Oluiden saralla panimo panostaa erikoisuuksiin, kuten speltti-, sour- ja bock-oluisiin, mutta sen siiderit ovat perinteisempiä. Malmgårdin tutustumis- ja maistelukierrokset on aina varattava etukäteen. Yhteystiedot löydät helposti verkosta. Panimon yhteydessä toimii myös kahvila ja puoti. Niihin pääset myös ilman etukäteisvarausta. 

Eboon vinkki: Perille kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ehdit tutustumaan myös panimon vieressä sijaitsevaan Malmgårdin linnaan. Kysy lisätietoja opastetuista kierroksista samalla kun varaat panimokierroksen. 

KYRÖN TISLAAMO 

Pidätkö ginistä, viskistä, likööreistä tai lonkerosta? Siinä tapauksessa kannattaa suunnata Etelä-Pohjanmaan Isossakyrössä sijaitsevalle Kyrön tislaamolle. Se panostaa kotimaisuuteen: kaikki tuotteet valmistetaan suomalaisesta rukiista, yrteistä ja marjoista. Vierailusta ei tarvitse ilmoittaa etukäteen, sillä tislaamo järjestää edullisia tutustumiskierroksia kahdesti päivässä (yleensä kello 13.30 ja 16.30). Kierroksen jälkeen on aina erikseen maksettava viiden tuotteen maistelu. Itse tislaamon lisäksi sen yhteydessä on myös muun muassa kokoustiloja, tilausravintola sekä drinkkikoulu. Perille on helppo löytää: tislaamo sijaitsee Vaasasta Seinäjoelle johtavan valtatie 18 varressa, melko tarkkaan kaupunkien puolivälissä.  

Eboon vinkki: Jos et ehdi perille Isoonkyröön, voit tutustua tislaamoon myös sen verkkosivuilla olevan virtuaalikierroksen kautta.  

PLEVNA 

Tampereella sijaitseva Plevna on jo vuodesta 1994 palvellut panimoravintola, jossa viihtyy helposti koko illan. Tarjolla on pitkä lista oman panimon oluita, monenlaisia herkkuja sekä viihdettä ja tapahtumiaRavintolan yhteydessä sijaitsevaan Koskipanimoon ei järjestetä tutustumiskierroksia, mutta voit osallistua suositulle olutkurssille, johon sisältyy totta kai myös maistelua. Plevna sijaitsee Tampereen keskustassa olevalla Finlaysonin tehdasalueella, jolta löytyy nykyisin myös kattava määrä kauppoja ja elokuvateatteri.   

Eboon vinkki: Heti Plevnan itäpuolelta löydät muun muassa suositun Museokeskus Vapriikin sekä ikonisen Tammerkosken. 

PANIMORAVINTOLA KOULU 

Turusta juomakulttuuria etsivän kannattaa poiketa Panimoravintola Kouluun. Se sijaitsee nimensä mukaisesti entisessä koulutalossa ja lukeutuu maamme suurimpiin panimoravintoloihin. Rakennus on vuodelta 1889, ja sen tilat on entisöity Museoviraston valvonnassa. Koulun panimo toimii rakennuksen kellarissa, ja se valmistaa teeman mukaisesti nimettyjä käsityöläisoluita, kuten Lehtori- ja Maisteri-lagereita sekä vahvaa Reksi-bockia. Niitä voi testailla myös maistelupaketteina. Kesällä ravintolan pihassa palvelee suosittu terassi. Se lukeutuu keskustan suurimpiin, joten vapaan paikan löytää lähes aina. 

Eboon vinkki: Koulussa on myös useita saleja, joita voi varata kokouksiin, tapaamisiin tai juhliin. Puitteet ovat erittäin hienot, joten ne sopivat myös esimerkiksi häihin. 

STADIN PANIMO 

Helsingissä löydät olutkulttuuria Stadin Panimosta. Vuodesta 1999 Suvilahdessa toiminut panimo on ehtinyt tuottaa jo yli 1000 eri olutta, eli kokemusta todellakin löytyy. Panimolle voi poiketa rentoutumaan sen omaan baariin maistelemaan neljää, kuutta tai kahdeksaa olutta tai tutustumiskierrokselle. Viimeksi mainittu kannattaa varata etukäteen panimon verkkosivuilta. Kierros kestää yleensä noin tunnin. Panimolle on helppo saapua, sillä se sijaitsee aivan Kalasataman metroaseman vieressä.  

Eboon vinkki: Stadin panimossa on kätevä poiketa matkalla Mustikkamaalle tai Korkeasaareen.

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET