Shares
Share with your friends


Submit

Omatoimimatkaajat ovat jo pitkään tunteneet Georgian pääkaupungin taiteelliset, maistuvat, edulliset ja – niin sanotusti – nestemäiset nautinnot ja pitäneet ne visusti omana tietonaan.

Parempien ja nopeampien lentoyhteyksien ansiosta yhä useampi on tullut tietoiseksi tästä Kaukasuksen helmestä. Vastustamattomia syitä vierailulle on useita, mutta aloitetaan niistä, joissa Georgia on vertaansa vailla…

 

  1. Herkuttelu

 Et voi oikeasti sanoa tuntevasi yhtäkään georgialaista ennen kuin hän on kutsunut sinut supralle. Olennainen osa tätä kansallista ajanvietettä – useiden tuntien mittaista ruokailusessiota – ovat maljankohotukset: aterioinnin aikana nautitaan parhaimmillaan pitkälle toistakymmentä lasillista elämälle, rakkaudelle – ja tietenkin Georgialle.Viininkulutusta ei mitata laseissa vaan litroissa – mutta muistetaan toki se, että georgialaisethan ovat valmistaneet tätä juomaa siitä lähtien, kun he sen käytännöllisesti katsoen keksivät. (Englannin ja monien muiden kielien viiniä tarkoittavan sanan uskotaan johtuvan georgian kielen sanasta ’ghvino’.) Maista Georgian herkullista keskiaikaista perinneherkkua, johon kuuluu luumukeitto tai saksanpähkinä- ja granaattiomenakastikkeessa haudutettu kananrinta nautittuna mitä erinomaisimpien viinien kanssa, tbilisiläisessä ravintolassa, kuten Shavi Lomi tai Barbarestan.

 

  1. Edulliset hinnat

Mikään ei ole ikuista – eivät ehkä suorat lennotkaan – mutta Tbilisi pitää pintansa edullisine hintoineen. Metromatka? Noin 11 senttiä. Taksimatkat? Reilut 3 euroa (niitä ei tosin ole säännöstelty, joten sovi hinta ennen kuin hyppäät kyytiin). Sinun tuskin tarvitsee maksaa 17 euroa enempää per henkilö mini-suprasta tbilisiläisessä ravintolassa, ja siistin hotellihuoneen saa tavallisesti alle 45 eurolla per henkilö.

 

  1. Vanhan maailman viehätystä

Tbilisissä turistirihkamaa ei kammoksuta; vinyyliset juomasarvet tai Stalinin (joka oli georgialainen, kuinkas muuten) muistotaulut eivät näet hevillä lopu. Voit kuitenkin paeta niitä kaupunginosiin, joissa aikanaan yleiset, tyylikkäät puuparveketalot vievät sinut vuosisatojen takaiseen Tbilisiin. Ylhäisessä Betlemissä voit nähdä upeita, värikkäillä lasiruuduilla viimeisteltyjä esimerkkejä. Matkamuistomyymälä Gallery 27 sijaitsee yhdessä tällaisessa, tyyliltään rönsyilevässä asunnossa.

 

  1. Fiksut asukkaat

Tbilisin asukkaat ovat fiksuja kahdessa mielessä. Ensinnäkin: georgialaiset pitävät lukemisesta. Tästä todisteena näet kirjakojuja joka toisessa kadunkulmassa. Ja silloin kun he eivät lue, he pelaavat shakkia – keskittyneesti, yhtä lailla jalkakäytävällä, puistossa tai kahvilassa. Toiseksi: tässä kaupungissa osataan pukeutua fiksusti. Tbilisissä ei järjestetä ainoastaan yksiä, vaan peräti kahdet muotiviikot, ja myös vähemmän varakkaat nuoret luovat upeita kokonaisuuksia vanhoista vaatteista.

Käy Flying Painter -muotiliikkeessä trendikkäässä jälkiteollisessa Fabrika-rakennuskompleksissa, jossa myydään ironisesti uudelleen muotiin tuotuja neuvostoajan georgialaisia vaatteita.

 

  1. Retrotaivas

Ironisesta muodista puheen olleen, Tbilisin trendikkäin väki löytyy kaupungin alati lisääntyvistä taidekahviloista. Ruokailupaikkojen ohessa olevat galleriat ja vaatekaupat on toteutettu vintagetyyliin tietoisen taiteellisella otteella. Kultakalamaljaksi muutettu vanha televisio Café Linvillessä on oiva esimerkki tbilisiläisestä tyylistä, jossa georgialainen isoäiti ja Salvador Dali kohtaavat. Käy O, Moda, Modassa tai Cafe-Galleryssa ja näet, miten moninaisia taidekahvilat voivat olla.

 

  1. Parhaat basaarit

Kommunismin romahtamisen jälkeen Tbilisi on tunnettu pikkurihkamasta, jota myydään Kuivan sillan markkinoilla. Ohi ovat ajat, jolloin saatoit saada Puškinin ensipainoksen keittoannoksen hinnalla (koska se oli syy, miksi köyhä perhe suostui luopumaan teoksesta).

Kaikesta huolimatta viehättäviä löytöjä riittää yhä vanhoista neuvostomitaleista ja suurperheen valokuvista koristeellisiin astioihin ja Leninin rintakuviin, jotka on levitelty myyntikojuihin Kura-joen varrelle. Valtavine kissakala- ja karppialtaineen ja täytettyine sianpäineen tämä kaupungin keskusbasaari, jonne maaseudun väki saapuu käymään kauppaa tuotteillaan, on ilmapiiriltään ainutlaatuinen vierailukohde – riippumatta siitä, oletko todella edullisten löytöjen perässä.

 

  1. Muinainen hohto

Tbilisin kansallismuseon ei-niin-miellyttäviä muinaismuistoja ovat mitä ilmeisimmin neuvostoaikaiset vartijat, jotka kieltävät sinua koskemasta esineisiin ennen kuin moinen on käynyt edes mielessäsi. Tästä huolimatta kultakorut ja muut näyttelyesineet, kuten pieni kiiltävä metallileijona, ovat sanalla sanoen lumoavia. Yläkerran Neuvostomiehityksen museo on kuin synkkä, joskin hieman ylivirittynyt elokuvakulissi.

 

  1. Kiehtovia päivämatkoja

Georgia on sisukas pikku paikka, josta Venäjä miehitti osan sodassa vuonna 2008. Yksi pienen koon etuja on se, että Georgian parhaat palat ovat helposti saavutettavissa. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Mtskhetassa, sijaitsee 1000-luvulta peräisin oleva katedraali, joka on georgialaisille yksi maan pyhimpiä paikkoja.

Kahden tunnin matkan päässä sijaitsevan Bordžomin rikkipitoinen vesi on vuosisatojen ajan houkutellut ihmisiä kylpylöihin nauttimaan sen terveysvaikutuksista. Kaupungin ympärillä on eläimistöltään monipuolinen kansallispuisto. Vastaavalla etäisyydellä sijaitseva Sighnaghi on sievä, Italian mieleen tuova mukulakivikaupunki keskellä Georgian viinialuetta.

Kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista sijaitsee omaperäinen Vardzia – muinainen luolakaupunki, jossa aikanaan oli 50 000 asukasta.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET