Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Suomen upea talvikausi tarjoaa täydelliset puitteet kaikentasoisille laskettelijoille, lumilautailijoille ja maastohiihtäjille. Puhdas luonto ja hyvin hoidetut reitit kutsuvat ottamaan kirpeistä talvipäivistä kaiken irti, olitpa Lapin ainutlaatuisessa tunturimaastossa tai eteläisemmän Suomen vaaroilla ja metsissä.

Pyhä-Luoston hiihtokeskus

Kahden tunturin Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa kävijälle monipuolisesti sekä hiihto- että laskettelumahdollisuuksia. Laskettelijat ja lautailijat voivat valita Pyhän ja Luoston tuntureista, joiden rinteet sopivat eritasoisille laskettelijoille ja lautailijoille. Pisin rinne Pyhällä on 1 800 metriä pitkä, ja sen korkein huippu kohoaa 500 metrin korkeuteen. Tuntureiden välillä on yhteensä jopa 150 kilometrin pituudelta maastohiihtolatuja, ja pisin 30 kilometrin reitti tunturilta toiseen sopii loistavaksi päiväretkeksi tottuneille hiihtäjille. Pienempää haastetta kaipaaville sopii esimerkiksi 17 kilometrin pituinen Luosto-tunturin ympäryslenkki, joka tarjoaa sopivasti ylä- ja alamäkiä sekä huikaisevia tunturimaisemia.

Eboon vinkki: Latujen varrella on kätevästi useita latukahviloita, joissa voit virkistäytyä ja ladata energiavarastot silloin, kun nälkä yllättää.

Hotellit lähellä kohdetta Pyhä-Luoston kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto

Jos olet jyrkkien rinteiden sijaan maastohiihdon ystävä, Lapin pohjoisosassa sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoaa upeat puitteet reippaalle talvilomalle. Jylhissä maisemissa hiihtäjää hemmotellaan silmän kantamattomiin jatkuvilla erämaisemilla ja hoidetulla latuverkostolla. Hiihtoreittejä riittää Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen alueella yhteensä 200 kilometrin pituudelta, josta 70 kilometriä sijaitsee ihan kansallispuiston lähialueella. Suurin osa laduista sopii sekä perinteiseen että luistelutyyliin, ja reittien varrella voi pitää taukoa polttopuilla varustetuilla päivätuvilla ja laavuilla. Reitit ovat sopivasti eri tasoisia, joten sekä sunnuntaihiihtelijät että tavoitteellisempaan menoon tottuneet löytävät kansallispuiston alueelta varmasti itselleen sopivan lenkin.

Eboon vinkki: Maamme suurimpiin kuuluvassa kansallispuistossa suksiessa saattaa nälkä yllättää. Varaa siis eväät mukaan ja paista vaikka makkaraa alueen useilla tulentekopaikoilla.

Hotellit lähellä kohdetta Urho Kekkosen kansallispuisto

Saariselän hiihtokeskus

Euroopan pohjoisin hiihtokeskus Saariselän laskettelukeskus käsittää Kaunispään ja Iisakkipään tunturit, joilla on yhteensä 15 rinnettä. Keskus sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston tuntumassa Inarin kunnassa, ja siellä on otettu huomioon loistavasti erityisesti aloittelijat ja lapset, joille on kehitetty uusi erittäin loiva harjoittelualue. Tarjolla on lisäksi lasketteluklubi, asiantuntevat opettajat sekä Suomen pisin pulkkamäki! Saariselkä on samalla aktiivilaskijoiden luottopaikka, sillä rinteitä löytyy monipuolisesti helpoista haastaviin. Pohjoisen sijainnin ansiosta hiihtokausi on pitkä, ja 7 valaistulla rinteellä laskettelua voi jatkaa myös pimeän laskeuduttua. Myös maastohiihtäjien kannattaa suunnata Saariselälle, sillä huollettuja latuja on tarjolla 200 kilometrin pituudelta, ja reiteistä 34 on valaistuja.

Eboon vinkki: Jos haluat kulkea mieluummin omia polkujasi, kannattaa kokeilla myös erämaahiihtoa tunturimaastossa, jossa pääset kokemaan Lapin taianomaisen luonnon aidoimmillaan.

Halvat hotellit Saariselkä

Vuokatin hiihtokeskus

Myös vähän eteläisemmästä Suomesta löytyy haastavia ja hauskoja laskupaikkoja. Kainuussa sijaitseva Vuokatti tarjoaa sopivia rinteitä niin aloittelijoille kuin kokeneille laskijoille. Rinteitä on Vuokatinvaaralla yhteensä 13, ja pisin rinne on yli kilometrin pituinen. Vuokatissa on tarjolla sekä lapsille että aikuisille myös laskettelu- ja lumilautailutunteja ja -kursseja, joiden avulla otat lajin haltuun turvallisesti tai hiot tiettyä tekniikkaa asiantuntevan opettajan kanssa. Laskemisen lisäksi Vuokatti on maastohiihtäjien unelmakohde, sillä tarjolla on latuja jopa 150 kilometrin pituudelta, joista 30 kilometriä on valaistu. Vuokatti on vaihtelevan maastonsa ja lumisen talvensa ansiosta myös ammattihiihtäjien harjoituskohde, ja talvikauden lisäksi hiihtoa voi treenata hiihtotunnelissa ympäri vuoden.

Eboon vinkki: Laskujen välissä kannattaa piipahtaa vaaran laella sijaitsevaan tunnelmalliseen Ripa’s Kuppilaan, joka on kuuluisa hillomunkeistaan ja kaakaostaan.

Halvat hotellit Vuokatti

Levin hiihtokeskus

Suomen suurin hiihtokeskus Levi on takuulla kaikille tuttu. Kittilässä sijaitseva Levitunturi on täynnä aktiviteettitarjontaa ympäri vuoden, ja se on niin laskettelijoille, lumilautailijoille kuin hiihtäjillekin oikea talvinen paratiisi. Rinteisiin suuntaavat voivat valita jopa 43 rinteen joukosta, joten eri tasoisia reittejä löytyy takuulla useita kaikille aloittelijoista ammattilaisiin, eikä rinnetarjontaan pääse kyllästymään. Leviltä löytyy myös kaksi Suomen yhteensä neljästä gondolihissistä, ja energiaa voi tankata laskujen välissä lisää lukuisissa rinneravintoloissa. Levillä laskukausi alkaa jo lokakuussa, ja keväällä mäkeen pääsee aina toukokuulle saakka. Levi on lisäksi yksi Suomen suosituimmista maastohiihtokohteista, jonka huollettu ja monipuolinen latuverkosto upeissa tunturimaisemissa kattaa 230 kilometriä, joista 28 kilometriä on valaistu.

Eboon vinkki: Laskujen välissä kannattaa piipahtaa Levin Alppikylässä sijaitsevaan tunnelmalliseen Kafét-kahvilaan, joka tarjoilee uunituoretta pullaa ja purtavaa isompaankin nälkään.

Halvat hotellit Levi

Rukan hiihtokeskus

Rukan hiihtokeskus on yksi Suomen suosituimmista, eikä ihme, sillä sen 35 rinteestä löytyy valinnanvaraa sekä aktiivilaskijoille että aloittelijoille. Tunturin suosituin laskualue Saarua avautuu laskijoille yleensä jo lokakuussa, ja sieltä löytyy myös Ruka Park, jonka monet laskulinjat houkuttelevat niin lumilautailijoita kuin free ski -laskijoita. Ylös tunturiin vievät huippunopeat hissit, ja reittien varrella rinneravintolat, kahvilat ja after-ski-baarit houkuttelevat tankkaamaan lisää energiaa tai viettämään aikaa ystävien seurassa. Ruka sopii loistavasti myös maastohiihdosta nauttiville, sillä hyvin hoidettuja latuja on hiihdettävissä 78 kilometrin pituudelta, ja näistä valaistu on 23 kilometriä. Ruka on tunnetusti runsaslumista aluetta, ja hangille pääsee siksi pitkälle kevääseen saakka.

Eboon vinkki: Rosa & Rudolf Family Park, Rudolfin seikkailureitti ja Rosa Parkin temppurinteet pitävät huolen siitä, että perheen pienimmillekin riittää seikkailuja koko loman ajaksi.

Hotellit lähellä kohdetta Rukan laskettelurinteet

Hiihtokeskus Iso-Syöte

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi, mutta samalla myös maan lumivarminta aluetta. Laskukausi alkaa siis aikaisin ja jatkuu pitkälle kevääseen. Tarjolla on 17 rinnettä, joista siniset eturinteet sopivat rauhallisempaan nautiskeluun, kun taas takarinteiden puuterilumiset mustat ja punaiset reitit saavat sykkeen nousemaan ja haastavat kokeneimmatkin laskijat. Haastavammista tempuista kiinnostuneille on tarjolla Iso-Syöte SnowPark, joka on Suomen pisin ja monipuolisin freestylealue, sekä takarinteiden metsässä sijaitseva vapaalaskualue. Pikkulaskijat ja aloittelijat pääsevät lasketteluun tai lautailuun kiinni Lumimaassa, jonka ilmaiset taikamatto- ja naruhissit sijaitsevat rinteen alaosassa. Ympäröivästä Syötteen kansallispuistosta löytyy laskettelun lisäksi runsaasti eripituisia hiihtolatuja, joista kaikki sopivat niin perinteiseen kuin luistelutyyliin.

Eboon vinkki: Kun on aika pitää tauko ja tankata lisää energiaa, laskijoille on tarjolla useita eri ravintoloita tunnelmallisesta Romekievarista tunturin laella sijaitsevaan näköalaravintolaan.

Halvat hotellit Syöte

Messilän hiihtokeskus

Eteläisempää laskettelu- ja lautailukohdetta kaipaavien kannattaa suunnata Lahden Messilään, jonka rinteet sopivat eritasoisille laskijoille. Aloittelijat ja rauhallisemmasta laskusta nauttivat voivat valita vihreistä ja sinisistä reiteistä, mutta myös haastavampia punaisia reittejä on tarjolla useita. Vasta-alkajille Messilä tarjoaa Pikkukylän alueen, josta puolet on varattu aloitteleville laskettelijoille ja toinen puoli lasten rakastamalle pulkkamäelle. Laskijoiden lisäksi myös maastohiihtäjille on Messilässä mahtavat puitteet, sillä huollettuja latuja on tarjolla 70 kilometrin pituudelta.

Eboon vinkki: Kun olet saanut laskemisesta tarpeeksesi, suuntaa alueella olevalle nuotiopaikalle paistamaan makkarat reippaan päivän päätteeksi!

Comments

comments

tagged:

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET