Shares
Share with your friends


Submit

Suomi on täynnä ainutlaatuisia matkakohteita, joiden joukosta löytyy niin saimaannorppasafareita, saaristomaisemia ja savusaunoja. Katso, missä kannattaa poiketa seuraavalla Suomi-lomalla!

1. Muumimaailmassa huolet unohtuvat

Vaikka myös Japaniin on avattu oma Muumimaailmansa, sijaitsee se aito ja alkuperäinen koti-Suomessa, Naantalissa.

Virallisesti Muumilaakson asukkaiden kotisaari on auki kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun, jolloin Muumeista tuttujen tovereiden koteihin pääsee kurkistamaan ja pienten kävelykatujen varsia reunustavat ruokakojut. Mutta saarella voi vierailla myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Tällöin itse Muumit eivät ole paikalla ja laakson talot on lukittu, mutta kävelyretki merimaisemien ympäröimällä saarella saa arkihuolet haihtumaan hetkessä.

Katso tästä majoitusvinkkejä Naantaliin!

2. Safari Saimaan maisemissa

Safaria varten ei tarvitse matkustaa Afrikkaan, sillä myös Saimaalla järjestetään safareita, joilla voi bongata yhden maamme ainutlaatuisimmista eläimistä, saimaannorpan.

Saimaannorppia tavataan vain Suomessa ja Suomessa vain Saimaan vesistössä. Noin 8000 vuotta sitten norppia jäi viimeisen jääkauden jälkeisen maankohoamisen myötä saarroksiin Saimaalle. Tämän jälkeen norpat sopeutuivat meriveden sijaan makeaan järviveteen, ja nykyisin niitä voi nähdä kellottelemassa Saimaan rantakallioilla.

Saimaannorppiin voi tutustua kätevästi opastetuilla kierroksilla. Esimerkiksi Hotel & Spa Resort Järvisydän järjestää norpparetkiä puuveneen kyydissä. Matka vie Linnansaaren kansallispuiston vesille, ja retken aikana voi nauttia luonnon lisäksi myös savolaisista espressoista ja retkieväistä.

3. Rentoudu Turun saaristossa

Yli 20 000 saarta käsittävä Turun saaristo on ainutlaatuinen matkakohde – onhan kyseessä yksi maailman monisaarisimmista saaristoista!

Reitti alkaa Turun tuomikirkolta ja kiertää myötäpäivään ensin tietä 110 pitkin Kaarinaan ja sieltä Saaristotienä 180 säännöllisesti kulkevien lauttojen yhdistämille saarille. Yhteensä matkaa kertyy 250 kilometriä.

Kohokohtia reitin varrella ovat esimerkiksi Nauvon ja Paraisten satamakaupungit, Seilin saari sekä mantereen puolella Maskussa sijaitseva Marsalkka Mannerheimin lapsuudenkoti Louhisaaren kartano.

Varsinaisten nähtävyyksien lisäksi Rengasreitin varrelta löytyy kauniita merimaisemia, kahviloita, rantaravintoloita ja majoitusvaihtoehtoja.

4. Hidasta elämää Kristiinankaupungissa

Länsirannikolla sijaitseva Kristiinankaupunki on Suomen ainoa kaupunki, jolle on myönnetty kansainvälinen “Cittaslow”-sertifikaatti.

Cittaslow on Italiassa slow food -aatteen inspiroima konsepti, jolla juhlistetaan hyvän elämän prinsiippejä – ja cittaslow’n periaatteiden mukaan hyvä elämä on perinteitä kunnioittavaa, ekologista, yhteisöllistä ja tietysti rauhallista.

Vuonna 1649 perustettu Kristiinankaupunki onkin idyllinen rauhan tyyssija historiallisine puutaloineen. Nähtävää riittääkin leppoisan miniloman tarpeisiin. Vieraile komeassa Lebellin kauppiaantalon kotimuseossa, merenkäyntiä taustoittavassa Merimuseossa ja nouse ihailemaan auringonlaskua Myllykalliolle.

Katso tästä hotellivinkkejä Kristiinankaupunkiin.

5. Ihaile Astuvansalmen Artemista

Mikkelin kupeessa sijaitsevasta Ristiinasta löytyy Pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus, Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Paikalle suositellaan saapumaan veneellä, sillä järveltä nähtynä kalliosta voi erottaa luonnon muovaaman ja suurikokoisen kasvojen sivuprofiilin. Kallio onkin mielletty mahdollisesti jumalaksi ja siten siitä muodostui kulttipaikka.

Maalaukset ovat peräisin noin 4000–6000 vuoden takaa. 80 punamullalla maalattua kuvaa esittävät esimerkiksi ihmisiä, hirviä, veneitä, kaloja sekä kämmenen ja tassujen jälkiä. Vaikuttavin on jousi kädessä seisova naishahmo, Astuvansalmen Artemis: aseen kanssa kuvattuja naisia ei ole Suomessa muualta löydetty!

Ristiinan vierailu kannattaa yhdistää mökkilomaan, katso tästä mökkivinkkimme!

6. Erikoisia museoita kaivoksista noitavainoihin

Yleensä pienimmissäkin suomalaispitäjissä sijaitsee oma museonsa. Esimerkiksi aiemmin mainitussa Kristiinankaupungissa kannattaa vierailla myös Galleria Gottorpissa, jossa valotetaan noitavainojen historiaa Suomessa todellisten, Kristiinankaupungissa eläneiden naisten kautta.

Varkaudessa kannattaa pysähtyä Pohjoismaiden suurimpaan Mekaanisen musiikin museoon. Museon pienimmät soittimet mahtuvat taskuun, suurin on 75 soittajalle tarkoitettu, 5000 kiloa painava ja 5-metrinen Goliath.

Outokummussa sijaitseva Kaivosmuseo on elämys kaikenikäisille. Museo esittelee suomalaisten kaivosten historiaa ja nykyaikaa. Vetonauloja ovat erityisesti museotunnelit sekä maanalainen Maan aarteet -kivinäyttely.

7. Haasta itsesi erämaavaelluksella

Moni on aloittanut koronarajoitteiden myötä kävelylenkit, ja ehkäpä toiveissa on toteuttaa jokin Suomen suosituista erämaavaelluksista.

Suomessa erityisesti Lapin ja Kainuun maasto ja maisemat ovat patikoijien unelmamaita. Vaihtoehtoja löytyy aina Suomen suosituimmasta Karhunkierroksesta Oulangan kansallispuistossa Haltin vaellukseen Käsivarren erämaa-alueella.

Karhunkierrokselle kannattaa varata aikaa muutamasta päivästä viikkoon. Reitin varrelle mahtuu niin kioskeja eväiden täydennykseen kuin esimerkiksi Jyrävän ja Kiutakönkään vesiputoukset, Ristikallion näköalapaikka ja Oulangan kanjoni.

Suosituin vaellusreitti Haltille puolestaan alkaa Kilpisjärveltä, josta matkaa yhteen suuntaan kertyy 55 kilometriä. Upeimmat nähtävyydet patikkaretkellä ovat Saanatunturi sekä Suomen suurin vesiputous, Pihtsusköngäs.

8. Ruokaelämyksiä kauppahalleissa

Suomalaisen kaupunkikulttuurin historiaan kuuluu oleellisesti torielämä kauppahalleineen. Kauppahalleista löytyykin usein myös alueen ainutlaatuisimmat makuelämykset!

Esimerkiksi Tampereen vuodelta 1901 peräisin olevasta kauppahallissa sijaitsee palkittu 4 Vuodenaikaa ravintola, missä voi piipahtaa aamupalalle tai lounaalle. Turunkauppahallissa taas pääsee maistelemaan suosittua kalakeittoa historiallisen S. Wallinin kalatiskin äärellä. Helsingin kaupunkikierroksen lomassa Vanhan Kauppahallin 25 kojun ja ravintolan joukosta löytyy varmasti sopivaa huikopalaa. Torielämästään kuulun Kuopion kauppahallin sykkivä sydän on puolestaan sen keskeltä löytyvä sympaattinen Truben Hallikahvila.

9. Savuisia löylyjä saunamestareille

Saunominen on suomalaisille arkinen kokemus, mutta lomalla saunomisesta kannattaa tehdä elämys. Kirjoitimme Suomen uniikeista saunakokemuksista aikaisemmin täällä, mutta kaiken kokeneille saunamestareille suosittelemme erityisesti savuisia löylyjä.

Kenties hehkein löytyy Kemiönsaarella sijaitsevasta Storfinnhova Gårdista, joka on on ympärivuotinen juhla- ja elämyskeskus. Storfinnhova Gårdin vetonaula on metsään rakennettu metsäkylä, ja täällä puron varrella sijaitseva maanalainen graniittinen savusauna. Taianomaisten löylyjen välissä voi vilvoitella saunan läpi virtaavassa purossa.

Toinen upea saunaelämys sijaitsee Saariselällä Hotelli Niilanpään yhteydessä. Täällä voi eräretken päätteeksi rentoutua savusaunassa ja pulahtaa heti saunan terassilta aukeavassa Kiilopurossa.

10. Käy yökylässä villieläinten mailla

Suomi on maailman parhaita maita bongata pohjoisia villieläimiä, kuten karhuja. Maastamme löytyykin useita piilokojuja, joissa yöllinen petojen tarkkailu on mahdollista – hotelliyön hinnalla!

Nimensä mukaisesti piilokojussa ollaan piilosilla villieläinten yöllisten retkien tieltä. Kojussa on oltava mahdollisimman hiljaa, eikä niistä saa poistua.

Suomessa on noin 2300-2500 karhua, ja eniten näitä myyttisiä metsäneläimiä hiipii Suomussalmella, missä piilokojujen edustalla saattaa väliin käydä varsinainen karhujen karnevaali.

Toinen karhukeskittymä sijaitsee Kuhmossa. Kuhmo onkin poikkeuksellinen villieläinten bongauspaikka, koska täällä karhujen ohella näkee usein samaan aikaan myös susia – ainoana paikkana maailmassa! Piilomajojen lisäksi Kuhmossa on myös astetta ylellisempiä karhujentarkkailumökkejä. 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET