Shares
Share with your friends


Submit

Sauna on erottamaton osa suomalaista arkea ja historiaa, ja löylyistä pääsee nauttimaan lähes joka kodissa ja… yhdessä maailmanpyörässä? Luit aivan oikein! Tutustu Suomen uniikeimpiin saunoihin  minkä sinä haluaisit kokea ensimmäisenä? 

Saunagondoli 

Tämän ainutlaatuisempaa saunakokemusta saa hakea, sillä Ylläksen saunagondolihissi on maailmassa ainut laatuaan. Gondolihississä perinteinen sauna yhdistyy jännittävällä tavalla gondolikyytiin, jossa silmien eteen avautuvat Lapin upeat tunturimaisemat, joten kokemus on takuulla ikimuistettava. Tunturin huipulta alkava gondolikierros kestää noin 20 minuuttia, ja mukaan mahtuu kerralla neljä henkilöä. Muu seurue voi sillä välin nauttia tunturin huipulla saunasta, takkahuoneesta ja ulkoporealtaasta. 

Yövy Lapland Hotels Saagassa gondolihissin tuntumassa 

Kesän sauna 

Kesän Sauna kelluu kesäisin Oulujoen pohjoistörmän edustalla, ja sinne pääsee pienen käsin vedettävän lautan kyydissä. Puulämmitteistä saunaa pidetään yllä vapaaehtoisvoimin, ja sen tunnelmaa ovat kehuneet niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin matkailijat. Huokeaan muutaman euron hintaan lautalla pääsee nauttimaan löylyn lämmöstä, leppoisasta juttelusta ja virkistävistä pulahduksista viileään veteen. Saunan takaa löytyvät suihkut, mutta jätä kuitenkin saippuat kotiin, sillä lautalta suihkuvesi menee suoraan jokeen. Tavaroiden säilytykseen on saunojille tarjolla lokerikot. 

Huomaathan, että Kesän sauna avataan näillä näkymin kesäkuussa 2021. 

Majoitu Hotel Lasaretissa joen vastarannalla 

SkySauna Helsingissä 

Maailmanpyörä ja sauna ovat suomalaisille varmasti tuttuja erikseen, mutta joko olet kokenut ne yhtä aikaa? Helsingin Katajanokalla se on mahdollista, sillä aivan Kauppatorin tuntumassa kohoaa SkyWheel-maailmapyörä, johon rakennetussa saunassa pääset heittämään löylyä 40 metrin korkeudessa ihaillen samalla ympärillä avautuvaa Helsingin meri- ja kaupunkimaisemaa. Sauna on varattavissa korkeintaan 15 henkilön ryhmälle, josta saunaan mahtuu kerrallaan 4-5 henkilöä. Saunojien kohotessa korkeuksiin muut voivat nauttia maan tasalla porealtaasta tai oleskella yksityisessä loungessa tai terassilla. 

Majoitu Katajanokalla esimerkiksi Scandic Grand Marinassa 

Saunaa ja jääkiekkoa Skyboxissa 

Meille suomalaisille sauna yhdistyy luonnollisesti lähes mihin tahansa muuhun tapahtumaan, joten ei ihme, että lauteilta käsin pääsee katsomaan myös jääkiekkoa. Helsingin Hartwall Areenan neljännessä kerroksessa sijaitseva Skybox 408 ja toisessa kerroksessa sijaitseva Skybox 270 tarjoavat erinomaiset näkymät kaukaloonja tummennettu lasi suojelee saunojia ulkopuolisten katseilta. Löylyjen jälkeen Skybox 408:n saunojien käyttöön on tarjolla myös baari, johon mahtuu isompikin ryhmä. 

Majoitu tyylikkäässä Clarion Hotelissa 

Löyly 

Suomen urbaanimpaan saunatarjontaan kuuluu Helsingin Hernesaaren rannassa sijaitseva Löylyjonka kolmessa saunassa pääsee saunomaan niin perinteisessä puusaunassa kuin savusaunassakin. Vuonna 2016 avatun kohteen arkkitehtuuri on saanut lukuisia palkintoja ja huomiota myös kansainvälisestija rakennusta pidetään jo nyt yhtenä Suomen moderneista maamerkeistä. Saunakompleksista löytyy myös ravintola ja 500 asiakaspaikan terassi, jolta pääsee pulahtamaan löylyjen välissä mereen ympäri vuoden. 

Majoitu keskustan lähistöllä GLO Hotel Artissa 

Airisto Spa Turun saaristossa 

Paraisilla sijaitseva Airisto Spa tarjoaa jopa neljä tunnelmallista, maan alle rakennettua saunaa: aidon suomalaisen savusaunan lempeine löylyineen, perinteisen sähkölämmitteisen saunan, höyrysaunan sekä pärekattoisen, iglun muotoisen puusaunan. Tänne kannattaa saapua siis vähän kauempaakin, sillä valinnan varaa riittää vaativammallekin saunojalle. Isommalle ryhmälle kannattaa varata tilaussauna, jonka yhteydessä on käytössä myös rento oleskelutila ja lasitettu terassi, josta avautuvat upeat merinäköalat. 

Holiday Club Airistolla olet ihan Airisto Span läheisyydessä 

Vartiovene 55 

Erikoisia saunomiskokemuksia metsästävien kannattaa lisätä tämä luetteloonsa! Merivoimien sotalaivasta risteilyalukseksi muutettu Vartiovene 55 taipuu monenlaisiin elämyksiin ja tapahtumiin, ja sen uumenista löytyy muun muassa kokous- ja juhlatilojen lisäksi 15 henkeä vetävä sauna ja laivan etukannella sijaitseva ympäri vuoden lämmitetty poreallas. Tilat voi vuokrata itselleen laivan ollessa laiturissa, ja erityisesti kesäaikaan sillä järjestetään myös risteilyjä, joiden aikana kannella voi porealtaassa lekottelun lisäksi myös grillailla ja käydä aluksesta käsin meressä uimassa. 

Yövy Hotel Katajanokalla 

Maasavusauna 

Naantalin Herrankukkarossa saunojaa hemmotellaan jopa neljällä eri savusaunalla, josta 124-paikkainen maasavusauna on tiettävästi maailman suurin savusauna. Lähemmäksi aitoja suomalaisia perinteitä tuskin pääseejoten tämä elämys kannattaa lisätä niin omiin kuin vieraidenkin matkasuunnitelmiin. Pienemmät ryhmät mahtuvat myös Kyläsavusaunaan tai noin 200 vuotta vanhaan Mallassavusaunaan. Herrankukkarossa voit osallistua lisäksi savusaunakierrokselle, jossa kuulet mielenkiintoisia tarinoita erilaisten saunojen historiasta. 

Majoitu lähistöllä Naantalin kylpylähotellissa 

Ruukin Sauna 

Taalintehtaan sydämessä sijaitseva historiallinen Ruukin sauna on ehdottomasti kokeilemisen arvoinenTaalintehtaan rautatehtaalle ennen kuulunut rakennus on toiminut saunana jo viime vuosisadan alkupuolelta lähtien, ja nykyään historiallista tyyliä kunnioittaen entisöity sauna on auki veneilijöille ja matkailijoille. Sauna on auki pääasiassa kesäisin, mutta varattavissa tilauksesta myös talvikaudella. Ruukin Saunan yhteydessä toimivat kesällä lisäksi kahvila, joka tarjoilee matkailijoille muun muassa buffetaamiaisia, sekä myymälä, josta voit hankkia muun muassa sisustustuotteita ja lahjatavaroita. 

Majoitu lähistöllä Scandic Salossa 

Pyhäpiilon jääsauna 

Lyhyen matkan päässä Rukan keskustasta sijaitseva Pyhäpiilon sauna ja luontokylpylä tarjoaa vierailleen aitoja lappilaisia saunakokemuksia Pyhäjärven maisemissa. Perinteisen savusaunan ja muiden saunojen lisäksi talvisin voit kokea täällä Pyhäpiilon jääsaunan, jonka jäälohkareista rakennetut seinät luovat kontrastin sisällä helliville löylyille. Jääsaunalta voi siirtyä ihailemaan ympäröiviä maisemia ulkoporealtaaseen tai täydentämään virkistävää kokemusta pulahduksella laiturin päässä olevaan avantoon. 

Pyhäpiilon jääsauna on tammikuussa 2021 väliaikaisesti kiinni. 

Majoitu lähistöllä Scandic Rukahovissa 

Comments

comments

tagged:

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET