Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Juustonystävän seitsemän unelmakohdetta Euroopassa

By Frances Doherty on 20/09/2022 in Yleistä

Erilaisiin ruokakulttuureihin tutustuminen on yhtä hyvä syy matkustaa kuin mikä tahansa muukin. Eikä matkan tarvitse edes suuntautua kauas, sillä Euroopan sisällä makumaailmasta toiseen siirtyminen käy nopeasti. Tällä kertaa olemme koonneet sinua varten listan Euroopan parhaista juustokohteista. Jos olet jo kolunnut läpi supermarketin juustohyllyn tarjonnan, lue tästä, minkälaisia juustoherkkuja voit löytää lyhyen lentomatkan päästä. 

Emilia-Romagna, Italia 

Pohjois-Italian Emilia-Romagna tunnetaan juustoistaan kaikkialla maailmassa. Täältä ovat kotoisin pastan päälle raastettava voimakas parmesaani, eli parmiggiano reggiano, jota italiassa annetaan jo vauvoille natustettavaksi heti ensimmäisten maitohampaiden puhjettua, koska sen sanotaan auttavan lapsia kasvamaan vahvoiksi ja terveiksi. Toinen Emilia-Romagnan tunnetuista juustoista on parmesaanin sukulainen grana padano, jonka valmistuksen Chiaravallen luostarin munkit aloittivat jo 1000-luvulla. EmiliaRomagnan eteläosasta puolestaan on kotoisin pehmeä tuorejuusto squacquerone di Romagna, ja Apenniinien vuoristossa valmistetaan perinteistä raviggiolo-juustoa, jonka koostumus on lähes voimainen. 

EmiliaRomagnan alueen keskellä sijaitseva Bologna on hyvä juustonmaistelumatkan tukikohta. Sijainniltaan erinomainen Hotel Internazionale on viehättävä neljän tähden hotelli, joka tihkuu italialaista charmia. Hotellivieraiden käytettävissä on ilmainen Wi-Fi ja ympärivuorokautinen huonepalvelu. 

Somerset, Englanti 

Somersetin kreivikunta Lounais-Englannissa on juustonrakastajan paratiisi. Täällä valmistetaan muun muassa kaikkien tuntemaa cheddaria, joka on todellisuudessa paljon enemmän kuin keltainen siivu hampurilaisen välissä. Cheddar on nimetty somersetilaisen Cheddarin kylän mukaan, ja siitä on olemassa sekä väriltään että vahvuudeltaan erilaisia versioita. Mitä pidempään cheddarin annetaan kypsyä, sitä mureampaa ja voimakkaamman makuista siitä tulee. Somersetin alueella on paljon pieniä juustoloita, joista moniin pääsee tutustumaan paikan päälle. Muita somersetilaisia juustoja ovat kermainen Ogleshield ja vuohenmaidosta valmistettu Capricorn Somerset Goat Cheese. 

Valitse Somersetin matkan tukikohdaksi historiallinen Bathin kaupunki ja siellä viehättävä The Royal Hotel. Se on kolmen ja puolen tähden hotelli, joka sijaitsee aivan Bathin rautatieaseman tuntumassa ja lyhyen kävelymatkan päässä tärkeimmiltä nähtävyyksiltä. Asiakkaiden käytössä on ilmainen Wi-Fi. 

Baskimaa, Espanja 

Espanjan Baskimaassa on erikoinen kieli, upeita maisemia ja herkullisia juustoja. Alueen erikoisuuksia ovat lampaanmaidosta valmistetut juustot. Kahden erirotuisen lampaan maidosta valmistettava Idiazabal-juusto on maultaan voimakas ja hieman mausteinen, ja siitä on olemassa myös savustettu versio. Larraitz extegarai puolestaan valmistetaan pastöroimattomasta lampaanmaidosta, ja siinä on hunajainen tuoksu ja pähkinäinen, hieman toffeeta muistuttava maku. Ei pidä unohtaa myöskään Baskimaan juustokakkua, jonka uunissa tummuneen pinnan alle kätkeytyy täydellinen jälkiruokaunelma. 

Baskimaan San Sebastiánia kutsutaan Espanjan kauneimmaksi kaupungiksi, ja se onkin hyvä paikka tutustua Baskimaan juustonautintoihin. Valitse majapaikaksi vanhaan elokuvateatteriin restauroitu Zinema7. Se on ainutlaatuinen neljän tähden hotelli, jonka sisustus on saanut inspiraationsa klassikkoelokuvista. Hotelli sijaitsee San Sebastiánin keskustan alueella ja tarjoaa vieraiden käyttöön ilmaisen Wi-Fi-yhteyden. Buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Gruyères, Sveitsi 

Gruyères on keskiaikainen kaupunki Keski-Sveitsissä Fribourgin kantonissa. Sieltä löytyy keskiaikainen linna ja kuvataiteilija H.R. Gigerin museo, mutta ennen kaikkea Gruyères ja sitä ympäröivä alue tunnetaan gruyèrejuustosta, joka on kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto. Gruyèrejuustoa kypsytetään kuukausien ajan, ja kypsytyksen aikana juuston pintaa harjataan suolavedellä, jolloin juustoon saadaan rapea kuori. Voimakas gruyère sopii erinomaisesti napostelujuustoksi ja lämpimiin ruokiin, kuten piirakoihin ja keittoihin, mutta se on myös sveitsiläisen juustofonduen olennainen ainesosa. 

Yövy Gruyèresin kaupungissa hurmaavassa hotellissa, jonka ikkunoista avautuu näkymä vuoristoon ja kaupungin keskiaikaiselle linnalle. Le Saint Georges on kodikas kolmen tähden hotelli lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Hotellivieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi, ja buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Gouda, Alankomaat 

Kaikki tietävät, että gouda on juustoa, mutta harva tulee ajatelleeksi sen olevan myös kaupunki Alankomaiden eteläosassa. Gouda sai kaupunkioikeudet jo 1200-luvulla, mutta goudajuustoa ei kuitenkaan valmistettu kaupungissa vaan sitä ympäröivällä maaseudulla. Juustoa kutsutaan goudaksi, koska maanviljelijät matkustivat kaupunkiin myymään juustojaan. Gouda on puolikova juusto, jota valmistetaan lehmänmaidosta ja kypsytetään muutaman viikon tai jopa usean vuoden ajan. Kypsytysvaiheen pituus vaikuttaa juuston makuun ja rakenteeseen. Vaikka gouda on saanut nimensä Goudan kaupungin mukaan, goudaksi voidaan kutsua myös muualla valmistettuja juustoja. Aidon goudajuuston tunnistaa suojatusta nimestä Noord-Hollandse Gouda. 

Alankomaissa etäisyydet eivät ole pitkiä, mutta jos haluat majoittua juustonmaistelumatkallasi itse Goudan kaupunkiin, valitse hotelliksi neljän tähden Best Western Plus City Hotel Gouda. Se sijaitsee kävelymatkan päässä Gouda Cheese Experiencestä, jossa pääset tutustumaan juustonvalmistuksen saloihin. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi, ja buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Normandia, Ranska 

Ranskassa on lähes neljäsataa erilaista juustolaatua, ja yksi kuuluisimmista lienee Normandian maakunnasta peräisin oleva valkohomejuusto camembert – viralliselta nimeltään Camembert de Normandie. Normandiassa pastöroimattomasta maidosta valmistettu camembert sai alkuperäisyydestä kertovan AOP-merkinnän vuonna 1983. Legendan mukaan camembertin valmistuksen aloitti Ranskan vallankumouksen aikaan normandialainen maalaisnainen Camembertin kylässä. Hieman myöhemmin juusto keksittiin pakata puiseen rasiaan, jolloin sen kuljettaminen myyntiin helpottui huomattavasti. Maailmansotien myötä juusto kulkeutui amerikkalaissotilaiden mukana Atlantin yli, ja nykyään se onkin yksi maailman tunnetuimmista juustolaaduista, jota valmistetaan kaikkialla maailmassa. Tuore camembert on mieto ja kiinteä, mutta ajan myötä juuston maku vahvistuu ja sen koostumus muuttuu juoksevammaksi. Erityisen herkullista camembertista tulee, kun se paistetaan uunissa ja syödään rapeakuorisen leivän ja viikunahillon kera. 

Normandian suurin kaupunki on satamakaupunki Le Havre, mutta jos kaipaat lomaltasi rauhallisempaa tunnelmaa, valitse tukikohdaksi pienempi Honfleur ja siellä Hôtel Les Maisons de Léa. Se on viehättävä neljän tähden pieni hotelli kaupungin keskustan ytimessä, lyhyen kävelymatkan päässä tärkeimmiltä nähtävyyksiltä. Hotellivieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi, ja buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Kypros 

Kypros tunnetaan Suomessa ennen kaikkea aurinkoisena lomasaarena, mutta sanapari kyproslainen juusto ei välttämättä herätä kovinkaan kummoisia mielikuvia. Halloumi sen sijaan on monen lihaa välttelevän grillaajan suosikki, vaikka harva tietää halloumin olevan kotoisin Kyprokselta. Perinteinen halloumi valmistetaan vuohen- ja lampaanmaidosta ja maustetaan mintulla. Aito kyproslainen halloumi on suojattu Euroopan unionin nimisuojalla, eikä muualla valmistettuja vastaavia juustoja saa kutsua halloumiksi. Kyproksella paikalliset syövät halloumia paistettuna, pitaleivän täytteenä, grillattuna, pastan päälle raastettuna ja jälkiruokana hedelmien kanssa. 

Nauti halloumista Kyproksella ylellisessä hotellissa. Annabelle on viiden tähden hotelli Páfoksessa Alykesin rannan tuntumassa. Hotellissa on kolme uima-allasta, joista kaksi on ulkona. Hotellivieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0