Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Dancing Queen -sessio ABBA-hologrammien rinnalla, espresso-shotti David Bowien kantapaikassa vaiko jotain ihan muuta – seuraavassa musiikkiaiheisia pyhiinvaelluskohteita, joiden tunnelma ei jätä kylmäksi. Listalle on koottu vain ehdottomat ykköskohteet – valitse omasi ja lähde matkalle, jota et hetkeen unohda.

  1. ABBA – Abbamuseet, Tukholma

Unohda karaoke! Tukholman Abbamuseet-museossa saat päällesi digitaalisen esiintymisasun ja pääset vetämään biisit yhdessä Benny-, Björn-, Frida- ja Agnetha-hologrammien kanssa. Kuulostaako liian hurjalta? Ei hätää – osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Äänensä tai tanssikengät kotiin unohtaneille samoista tiloista löytyy hurja määrä ABBA-yhtyeen esineistöä kultalevyistä esiintymisasuihin. Tiloista löytyy jopa Arrival-levyn kannesta tuttu helikopteri, jonka luona voit poseerata parhaaseen ABBA-tyyliisi.

Halvat hotellit Stockholm

2. Mathew Street -katu ja Royal Albert Dock, Liverpool

Luoteis-Englannin Liverpool on Beatles-fanien pyhiinvaelluskohde numero yksi. Heille pyhistä pyhin on Mathew Streetillä sijaitseva The Cavern Club, jonka lavalla yhtyeestä hioutui kenties kaikkien aikojen rockyhtye. Lähes yhtä tärkeä kohde on edellisen luota noin 15 minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva Royal Albert Dock. Siellä sijaitsevaan The Beatles Story -museoon on koottu hurja määrä Beatles-aiheista esineistöä, kuten John Lennonin silmälasit ja Ringo Starrin rummut.

Halvat hotellit Liverpool

3.  Greenwich Villagen kaupunginosa, New York

New Yorkin Greenwich Village on ollut boheemin taideväen suosiossa ainakin viime vuosisadan alusta. Alueen kaduilla, kahviloissa ja klubeilla on aina vallinnut vapaamielinen ilmapiiri, ja täältä moni sanaseppä ja taiteilija on löytänyt sekä inspiraation että kodin. 60- ja 70-luvuilla alueen kuuluisin asukas oli eittämättä Bob Dylan. Vaikka alue on sittemmin myös muuttunut, moni Dylanin kantapaikoista palvelee edelleen. Tunnetuimmat niistä ovat legendaarinen Café Wha? sekä vuonna 1961 avattu The Bitter End. Myös Dylanin vanha kotitalo on edelleen pystyssä. Sen löydät osoitteesta 94 MacDougal Street.

Halvat hotellit Greenwich

  1.  Graceland, Memphis, Tennessee

Jos fanitat Elvistä, tätä paikkaa tuskin tarvitsee esitellä. Memphisin eteläpuolella sijaitseva Gracelandin tila oli Elviksen koti-, turva- ja kuolinpaikka. Jo hänen elinaikanaan Gracelandistä muodostui Elvis-fanien pyhiinvaelluskohde, jonka portilla päivysti faneja vuoden jokaisena päivänä. Nykyään sen alueella on useita Elvis-aiheisia museoita, joissa fanit pääsevät ihailemaan muun muassa miehen lukemattomia kulta- ja platinalevyjä, huikeita esiintymisasuja sekä vaikuttavaa loistoautokokoelmaa. Visiitin kruunaa vierailu Elviksen haudalla.

Halvat hotellit Memphis

  1.  Kingston, Jamaika

Bob Marleyn kuolemasta on kulunut jo pitkä tovi, mutta hänen suosionsa ei osoita hiipumisen merkkejä. Kenties näkyvimmin hänen perintönsä elää Kingstonissa, jonka reggae-katujuhlat vetävät Marley-faneja maailman joka kolkalta. Kaikkein hurjinta meno on helmikuussa, joka on Jamaikalla ”Reggae Month”, eli virallinen reggae-kuukausi. Samaan kuuhun osuu myös Marleyn syntymäpäivä, jona tunnelma on tietysti erityisen riehakas. Muina aikoina reggae-juhlat jatkuvat jokseenkin keskeytyksettä esimerkiksi Kingstonin legendaarisessa Redbones Blues Café -baarissa. Hieman seesteisempää tunnelmaa tarjoaa puolestaan Marleyn vanhassa kotitalossa sijaitseva Bob Marley Museum -museo. Reggaen supertähti osti 1800-luvulla rakennetun talon vuonna 1975, ja asui siinä kuolemaansa asti. Kuoleman jälkeen sen sisätilat päätettiin jättää entiseen asuunsa, minkä ansiosta siitä on muodostunut todellinen reggae-fanien mekka. Toinen pakollinen kohde on Bob Marleyn legendaarinen Tuff Gong -levytysstudio. Se on edelleen toiminnassa ja nykyisin paikan päällä on myös suosittu levykauppa. Löydät studion osoitteesta 220 Marcus Garvey Drive.

 

  1.  Dollywood, Pigeon Forge, Tennessee

Dolly Parton lienee sinulle tuttu, mutta tiesitkö, että hänellä on myös oma huvipuisto? Kyllä – Dollywood! Tämä Tennesseen Pigeon Forgessa, aivan Smoky Mountains -vuoriston kupeessa sijaitseva huvipuisto tarjoaa nähtävää ja koettavaa sekä Dolly-faneille että hänestä vähät välittäville. Dollyn lisäksi puisto esittelee nimittäin myös Appalakkien historiaa ja kulttuuria. Läheisestä Pittman Centerin kylästä kotoisin oleva Parton osti tuolloin Siver Dollar Cityn nimellä tunnetun huvipuiston vuonna 1986. Tarkoitus oli jalo – Parton halusi luoda uusia työpaikkoja vaikeuksiin joutuneelle kotiseudulleen. Turistien houkuttelemiseksi puistoa uusittiin ja vuosien saatossa sen yhteyteen on rakennettu muun muassa Dolly-museo, vesipuisto ja täyden palvelun lomakeskus. Työ on myös kantanut hedelmää – nykyisin puistossa vierailee vuosittain noin 3 miljoonaa ihmistä!

Halvat hotellit Tennessee

  1.  Berliini

Vuoden 1976 lopussa David Bowie muutti Iggy Popin kanssa Länsi-Berliiniin tavoitteenaan uusi alku. Parivaljakko halusi jättää viinan ja huumeet ja keskittyä niiden sijaan vain ja ainoastaan musiikkiin. Suunnitelma onnistui – Berliinissä Bowie onnistui nimittäin lyhyessä ajassa säveltämään ja äänittämään kolme sittemmin mestariteoksiksi luokiteltua albumia. Vaikutteita hän imi etenkin Berliinin elektronisen musiikin yhtyeiltä, joiden äänimaailma oli tuolloin kaikkea muuta kuin valtavirtaa. Vaikka Berliini on sittemmin kokenut hurjia muutoksia, muutama Bowien suosikkipaikoista palvelee edelleen. Kaksi suosituinta lienevät punk-klubi SO36 ja etenkin homojen suosima, iltaisin keikkapaikaksi muuntuva kahvila Neues Ufer. Jälkimmäinen sijaitsee vain kivenheiton päässä Bowien vanhasta kotitalosta, jonka edustalla on myös hänelle omistettu muistolaatta. Talon osoite on 155 Hauptstraße.

Halvat hotellit Berliinissä

  1.  Rio de Janeiro

1920-luvulla samba levisi Brasiliasta maailman joka kolkkaan. Kotimaassaan sitä on kuitenkin tanssittu jo 1600-luvulta asti. Nykyisin sambaa juhlistetaan näkyvimmin Rion sambakarnevaaleilla, joiden aikana Rio de Janeiron kaduilla nähdään huikea kavalkadi väriä, tanssijoita ja karnevaalihahmoja. Karnevaali on maailman johtava sambatapahtuma, mutta sambataan Riossa toki muulloinkin. Jos osut Rioon muuna ajankohtana, voit osallistua vaikka sambakurssille tai suunnata yhteen kaupungin sambabaareista. Esimerkiksi Bip Bip- ja Carioca da Gema -baareissa on myös näyttäviä sambaesityksiä.

Halvat hotellit Rio de Janeiro

  1. Sunset Strip, Los Angeles

Legendaarisella Sunset Strip -kadunpätkällä on juhlittu villisti jo 1920-luvulta asti. Vaikka rockmusiikki on viime vuosina ollut hiipumaan päin, täällä sitä ei suuremmin huomaa. Kaikkea muuta, Sunset Stripin klubeilla juhlitaan edelleen kuin kalenterissa lukisi 1969, 1987 tai ainakin 1992. Kadun suosituimpiin klubeihin lukeutuu ainakin Viper Room, jossa ovat esiintyneet muun muassa Lady Gaga ja Johnny Cash. Kenties parhaiten se tunnetaan kuitenkin River Phoenixin kuolinpaikkana. Historiallisesti merkittävin kohde lienee Whisky A-Go-Go, jonka lavalle on noussut hurja määrä todellisia legendoja, kuten The Who, Led Zeppelin ja Jimi Hendrix. Hieman rauhallisempaa menoa kaipaavien kannattaa puolestaan suunnata The Roxyyn. Sen ohjelma on edellisiä vaihtelevampi, sillä lavalla nähdään pikkubändien ohella muun muassa esittävää taidetta ja koomikoita.

Halvat hotellit Los Angeles

  1. Abbey Road -katu, Lontoo

Jos tunnet The Beatlesin, tunnet taatusti tämän kadun ja etenkin sillä sijaitsevan suojatien. Kyllä, kyseessä on nimenomaan Abbey Road -albumin kannessa näkyvä suojatie. The Beatlesin ansiosta etenkin juuri suojatiestä on vuosien saatossa tullut äärimmäisen suosittu nähtävyys. Nykyisin sitä kuvaa jopa verkkokamera, jonka kautta voit vilkuttaa vaikkapa kotiväelle. Heti suojatien vieressä sijaitsee vähintään yhtä legendaarinen Abbey Road Studios -äänitysstudio, jossa The Beatles purkitti hurjat 200 kappaletta. Alunperin studio avattiin jo vuonna 1931, joskin alussa siellä äänitettiin vain klassista musiikkia. The Beatlesin lisäksi studiota ovat käyttäneet muun muassa Michael Jackson, Adele ja Ed Sheeran.

Halvat hotellit London

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET