Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Pako Stadista: 5 täydellistä minilomakohdetta Helsingin lähellä

By Clare Kenrick on 21/05/2021 in Kohteet

Kaipaatko pientä irtiottoa pääkaupungin arjesta, mutta aikasi ei riitä kovin kauas matkustamiseen? Ei huolta, sillä kokosimme sinua varten listauksen minilomaan sopivista kohteista lyhyen matkan päässä Helsingistä. Tutustu ehdotuksiin ja valitse seuraava minilomakohteesi! 

Porvoo 

Porvoon jokivarren kansallismaisema aittoineen on tuttu monille, ja Porvoo onkin ihanteellinen miniloman kohde, jonne on Helsingistä vain noin tunnin ajomatka. Porvooseen pääsee myös bussilla jopa useamman kerran tunnissa, ja kesäkausina matkan voi tehdä risteillen. 

Viehättävä Vanha Porvoo on yksi Suomen kuudesta keskiaikaisesta kaupungista, ja siellä sijaitsee monia nähtävyyksiä, kuten Porvoon tuomiokirkko, vanhalla raatihuoneella majaansa pitävä Porvoon museo ja kesäisin avoinna oleva nukke- ja lelumuseo. Vanhan Porvoon pohjoispuolella kohoaa Iso Linnanmäki, joka on yksi Suomen suurimmista muinaislinnoituksista. 

Herkkusuiden suosikkikohde Porvoossa on Brunbergin suklaatehtaan puoti, ja sen lisäksi Porvoo on vilkas ravintolakaupunki. Porvoon edustalla sijaitseva Pellingin saaristo, jonne on lossiyhteys, on suosittu retkikohde. Siellä voit tutustua moderniin saaristolaiselämään ja hengittää keuhkosi täyteen raikasta meri-ilmaa. 

Vanhan Porvoon keskustassa sijaitseva viehättävä Hotel Sparre on mitä parhain paikka majoittua Porvoon lomalla. Sen ilmastoiduissa huoneissa on ilmainen Wi-Fi, ja mannermainen aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. Myös lemmikit ovat tervetulleita lisämaksusta. 

Fiskarsin ja Billnäsin ruukit 

Raaseporin kaupungin alueella sijaitsevat Fiskarsin ja Billnäsin ruukit ovat tärkeä osa suomalaista teollisuushistoriaa, ja nykyään molemmat ovat vilkkaita taiteen ja kulttuurin keskuksia. Tehdastoiminnan loputtua Fiskarsin ruukkialueen ovat ottaneet omakseen useat kuvataiteilijat ja muotoilijat, joille Fiskars tarjoaa upeita työskentelytiloja. Fiskarsin taiteilijoiden ja käsityöläisten toimintaa tukee Onoma-osuuskunta, jolla on oma myymälä ruukin keskellä olevassa tornirakennuksessa. Fiskarsin kesään kuuluvat myös olennaisena osana vuosittain vaihtuvat kesänäyttelyt. 

Billnäsin ruukki puolestaan on perinnerakentajan paratiisi, sillä siellä toimii Rakennusapteekki, josta entisöijät ja perinteisiä rakennusmenetelmiä käyttävät ihmiset ympäri Suomen tulevat etsimään tarvikkeita projekteihinsa. Billnäsin suosituin kesätapahtuma onkin Billnäsin Perinne- ja antiikkipäivät. Lisäksi Billnäsin vanhoissa tehdasrakennuksissa vietetään häitä, kuvataan televisio-ohjelmia ja järjestetään konferensseja. Teollisuustoiminta Billnäsissä jatkuu edelleen – siellä nimittäin valmistetaan kaikille tuttuja Fiskarsin saksia. 

Yhdistä vierailut Fiskarsin ja Billnäsin ruukeissa samaan minilomaan ja yövy vaikka Hotelli Tegelissä Fiskarsin ruukkialueella. Hotellin huoneissa on ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Hämeenlinna 

Ota miniloman suunnaksi sisämaa ja lähde tutustumaan viehättävään ja kompaktiin Hämeenlinnaan, joka sijaitsee vain hieman yli tunnin auto- tai junamatkan päässä Helsingistä. Hämeenlinna on Suomen väestöllinen keskipiste, joka on aikanaan rakentunut Hämeen keskiaikaisen linnan ympärille Vanajaveden rantamaisemiin. Hämeen linna onkin ehdoton vierailukohde, jossa riittää kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä kaikenikäisille. Elokuun lopulla Hämeen linnan kupeessa olevassa Linnapuistossa järjestetään suosittu Keskiaikafestivaali, joka on historianystävien suosikkitapahtuma. 

Hämeenlinnan kulttuurielämän keskus on vanhaan tehdasrakennukseen kunnostettu Verkatehdas, joka tarjoaa tiloja teatterille, musiikille, kuvataiteelle ja muille luovien alojen toimijoille. Hämeenlinnasta löytyy myös säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäkoti, jossa pääsee tutustumaan kansallissäveltäjän lapsuus- ja nuoruusvuosiin. 

Hämeenlinnassa luonto on lähellä, ja kaupungin tunnetuin luontokohde eli Aulangon luonnonsuojelualue sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883–1938 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, ja Aulangonvuoren näkötornista avautuu upea näköala hämäläiseen kansallismaisemaan. 

Jos haluat kaupunkilomallasi Hämeenlinnassa yöpyä luonnon helmassa, varaa huone Scandic Aulangosta. Se on tasokas kylpylähotelli, jonka huoneissa on satelliittikanavat ja ilmainen Wi-Fi. Mannermainen aamiainen on saatavilla lisämaksusta.  

Hanko 

Mitä jos suuntaisit viikonlopuksi etelän hiekkarannoille? Suomen eteläisin kaupunki Hanko sijaitsee 126 kilometrin päässä Helsingistä, ja matkan sinne voi taittaa omalla autolla, bussilla, junalla tai veneellä. Hangon rantaviivasta 30 kilometriä on hiekkarantaa, ja kuuluisa Hangon terveyskylpylä perustettiin jo vuonna 1879. Hangossa meri onkin läsnä kaikkialla. 

Kesäisenä päivänä Hangossa voi toki keskittyä rannalla loikoiluun, mutta kaupunki on myös mitä parhain aktiiviloman kohde. Hangossa voi harrastaa monia eri lajeja: tarjolla on ainakin golfia, kartingia, maastopyöräilyä, skeittausta ja uutuuslaji padelia merellisiä aktiviteetteja tietenkään unohtamatta. Miltä kuulostaisi esimerkiksi opastettu melontaretki Hankoniemen vesillä paikallisen oppaan johdolla? 

Raittiissa ilmassa vietetyn päivän jälkeen on aina nälkä, ja Hangossa onkin monipuolinen ravintolaelämä, jonka antimet tyydyttävät vaativammankin kulinaristin nälän. Jos matkustat Hankoon kesäsesongin ulkopuolella, tarkista etukäteen, mitkä ravintolat ovat auki ympärivuotisesti. Hanko on kuuluisa myös vilkkaasta yöelämästään. ”Hangon makea elämä” tarkoitti jo ennen vanhaan ihanaa joutilaisuutta ja myöhään yöhön jatkuvia juhlia, joista kaupunki yhä tunnetaan. 

Hangon lomalla voit yöpyä upeassa arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa Regatta SPA-hotellissa. Hotelli sijaitsee kävelyetäisyydellä kaikista Hangon keskustan tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja sen ilmastoiduissa huoneissa on ilmainen Wi-Fi. Buffet-aamiainen sisältyy majoituksen hintaan, ja myös lemmikit ovat tervetulleita lisämaksusta. 

Loviisa 

Loviisa on viihtyisä merenrantakaupunki alle sadan kilometrin päässä Helsingistä. Loviisa perustettiin alun perin itärajan linnoituskaupungiksi vuonna 1745 Haminan jäätyä rajan toiselle puolelle kaksi vuotta aiemmin. Ruotsin valtion rahavaikeuksien takia varsinaista linnoitusta ei koskaan rakennettu, mutta historiasta rajakaupunkina muistuttavat Rosenin ja Ungernin bastionit sekä Svarholman merilinnoitus kaupungin edustalla. Loviisan kaupunki rakentui myös merenkulun varaan, ja kaupunki on tunnettu myös kylpylöistään. 

Loviisan vanhakaupunki muistuttaa Porvoon ja Rauman vastaavia kaupunginosia, mutta se ei ole yleisesti lainkaan yhtä tunnettu. Siellä kuitenkin sijaitsee yksi Suomen vanhimmista puurakennuksista, eli 1600-luvulta peräisin oleva Degerbyn ratsutilan sivurakennus. Elokuussa Loviisassa järjestetään vuosittainen Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, jonka aikana uteliaat pääsevät kurkistamaan, millaista elämää vanhankaupungin puutaloissa nykypäivänä vietetään. 

Loviisan varsinainen satama ei enää sijaitse kaupungin keskustassa, ja rahtilaivojen sijaan entisen Laivasillan alueen ovatkin vallanneet monet pienyrittäjät. Laivasillan punaisissa suola-aitoissa toimii nyt ravintoloita, kesäpuoteja ja taidegallerioita sekä Loviisan Merenkulkumuseo. Suola-aittojen takaa löytyy esteetön Onnelin ja Annelin leikkipuisto, jossa perheen pienimmät varmasti viihtyvät. 

Majoitu Loviisan-minilomalla keskustassa sijaitsevaan Hotel Ziltoniin, josta on lyhyt kävelymatka kaupungin kiinnostavimmille nähtävyyksille. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi, ja buffet-aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. Myös lemmikit ovat tervetulleita lisämaksusta. 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

9 vähemmän vierailtua unelmakohdetta vuodelle 2022

10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä

Vuoden 2022 upeimmat matkakohteet

8 katutaidetta pursuavaa eurooppalaista kaupunkia

10 parasta pyöräilykaupunkia

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

10 uniikkia baaria Suomessa

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

0