Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

10 parasta pyöräilykaupunkia

By Antti Laine on 19/10/2021 in Intohimo

Euroopasta löytyy lukuisia kaupunkeja, joihin tutustuminen onnistuu maaston ja laajan pyörätieverkoston ansiosta parhaiten polkupyörällä. Hae omasi lukuista vuokraamoista tai kaupunkipyöräparkeista ja lähde tutkimusretkelle kaupungin kaduille tai ympäröivälle maaseudulle. Omaan tahtiin raikkaassa ulkoilmassa liikkuen uusi lomakohde tulee tutuksi paljon nopeammin ja matkan varrella huomaat takuulla kiinnostavia kahviloita, gallerioita ja myymälöitä. 

Kööpenhamina 

Maailman parhaan pyöräilykaupungin tittelin saaneen Kööpenhaminan polkupyöräverkosto kattaa koko kaupungin, joten muuta kulkuvälinettä tuskin kannattaa edes harkita. Kööpenhaminassa lomaileva saa pyörän käyttöönsä joko lukuisista polkupyörävuokraamoista, lainaamalla hotellilta tai hyödyntämällä kaupunkipyöriä. Pyörällä kaupungin eri alueet tulevat tutuiksi vaivattomasti, sillä pysäköintiä ei tarvitse suunnitella, ja pikku taukoja voi pitää tunnelmallisissa kahviloissa ja kaupoissa niin tiheästi kuin mieli tekee. Perheiden kannattaa suunnata pyöränsä täällä erityisesti rauhalliseen ja avaraan Østerbrohon, jonka putiikeissa ja kahviloissa riittää katseltavaa. Trendikkäistä baareja, kahviloita ja gallerioita sekä yöelämää löytyy sen sijaan Vesterbrosta. 

Majoitu tunnelmallisessa Villa Copenhagenissa 

Bordeaux 

Ranskan Bordeaux mainitaan usein loistavana pyöräilykaupunkina, ja joidenkin mittarien mukaan se on jopa maailman kuudenneksi paras polkupyöräkaupunki. Ei ihme, sillä kaupungin pyöräilyverkosto kattaa ällistyttävät 1 182 kilometriä! Tarjolla on sekä kaupungin sisällä kulkevia että sen ulkopuolelle ulottuvia reittejä, joista pikaista retkeä etsivien kannattaa valita esimerkiksi Garonne-joen ympäri vievä rengasreitti, joka tarjoa upeiden maisemien lisäksi myös tilaisuuden tutustua esimerkiksi muinaiseen Palais Gallien -amfiteatteriin. Itsenäisen pyöräilyn lisäksi kannattaa osallistua myös opastetuille pyöräilykierroksille, joiden järjestäjiltä saat pyörän lisäksi kypärän ja tarvittaessa vauvaistuimen. 

Nauti upeista jokinäköaloista Renaissance Bordeaux Hotelissa 

Ljubljana 

Kompakti Ljubljana on pyöräilijän unelma, sillä tasainen katuverkosto ja pyörätiet yli 230 kilometrin pituudelta takaavat loistavat reitit kaiken tasoisille pyöräilijöille. Tarjolla on niin pyörävuokraamoja kuin BicikeLJ-kaupunkipyöriä, ja opastetulla pyöräretkellä kaupungin nähtävyydet ja kulttuuriperintö tulevat tutuksi hauskalla tavalla. Ljubljanassa matkaileva tunnistaa pyörätiet helposti sinisistä merkeistä, ja voit valita eri reiteistä, joista esimerkiksi rengasreitti vie Fužine-linnalta pitkin Ljubljanica-joen vartta vanhaan kaupunkiin ja Špica-puistoon. Tunnelmallisen keskustan lisäksi kannattaa suunnata päiväretkille myös kaupunkia ympäröivälle upealle maaseudulle ja kukkuloille. 

Majoitu upeassa Grand Hotel Unionissa 

Strasbourg 

Postikortinkaunis Strasbourg sopii pyöräilyyn kuin nakutettu, sillä kaupunki on panostanut pyöräteihin ja pyöräilijöiden turvallisuuteen paljon, ja pyöräily onkin täällä paikallisten suosima liikkumistapa. Polkupyörällä taitetaan matkat sekä töihin että harrastuksiin, ja kaupungissa on tarjolla runsaasti niin polkupyörävuokraamoja kuin pyöräparkkejakin. Pyöräteitä on yli 500 kilometrin matkalta, mikä on suhteellisen pienelle kaupungille kunnioitettava määrä! Ranskan pyöräilypääkaupunkinakin tunnettu Strasbourg tarjoaa lomailijalle lukuisia eri pituisia ja tasoisia reittejä yli 85 kilometrin Piste des Forts -rengasreitistä lyhyempiin matkoihin kauniiden jokien ja kanavien varrella. Pyörällä tutustut helposti myös kaupungin vehreisiin puistoihin ja voit vierailla esimerkiksi 1800-luvun lopulta peräisin olevassa kasvitieteellisessä puutarhassa. 

Yövy historiallisessa keskustassa Hotel Cathedralessa 

Antwerpen 

Belgian Antwerpen on kompaktin kokonsa ja tasaisen katukuvansa ansiosta ehdottomasti yksi Euroopan loistavista pyöräilykaupungeista. Pyörällä siirryt kätevästi kaupungin nähtävyydestä toiseen, ja kätevän Velo-kaupunkipyöräjärjestelmän ansiosta pyöräilylle ei kerry paljon hintaa. Tarjolla on opastettuja pyöräilykierroksia erilaisilla teemoilla: miten olisi esimerkiksi kierros suklaakohteesta toiseen? Paikallisesta arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaa puolestaan varata paikka arkkitehtuurikierrokselta, jossa pääset tutustumaan pyörän selästä kaupungin kiinnostavimpiin rakennuksiin, joiden tyylisuunnista löytyy niin goottilaisuutta, renessanssia kuin modernismiakin. Jos laadit reittisi mieluummin itse, kannattaa napata mukaan pyöräilykartta Antwerpenin turisti-infosta tai ladata reitti kätevästi älypuhelimeesi. 

Majoitu Antwerpenin historiallisessa keskustassa Hilton Antwerp Old Townissa 

Wien 

Wieniin tutustuu kätevimmin polkupyörällä, ja kaupungin 1 400 kilometriä kattava pyörätieverkosto onkin ahkerassa käytössä. Osassa verkostoa ei liikennettä ole juuri ollenkaan, joten pyöräilemisestä ja ympäröivistä maisemista pääsee nauttimaan rauhassa ja turvallisesti. Kaupungin lukuisista polkupyörävuokraamoista voit vuokrata niin kaupunki- kuin maastopyöriäkin, ja kätevän Citybike Wienin kaupunkipyörän satulaan voit hypätä hetken mielijohteesta missä tahansa verkoston 120 pisteestä. Lisäksi kaupunkista löytyy lukuisia sähköpyörien latauspisteitä. Mikä parasta, lataus Wien-Energien latauspaikoissa on täysin ilmaista! Ja jos renkaat kaipaavat täydennystä, voi ne pumpata uudelleen eri puolilta kaupunkia löytyvillä pumpuilla. Wienin kuuluisin pyöräreitti kulkee tietenkin Tonavajoen varrella, ja koska reitti kulkee aina Saksasta Itävallan kautta Unkariin, voit suunnitella reittisi pituuden parista tunnista useiden päivien pyöräretkeen. 

Majoitu tyylikkäässä Hilton Vienna Plazassa  

Berliini 

Berliini on pyöräilykulttuuriltaan lähes Amsterdamin vertainen, ja kaupungissa kulkiessa pyöräilijöiden läsnäolon huomaa jatkuvasti. Berliinistä tekee erityisen sopivan pyöräilijöille sen tasainen maasto ja leveät kadut. Lisäksi kaupunki koostuu monista eri alueista, joilla ei ole selkeää yhtä keskustaa, joten paikasta toiseen siirtyminen on huomattavasti kätevämpää pyörällä kuin maanalaisessa suunnistaen. Bonuksena satulasta voit ihailla ohi mennen kaupungin vilkasta katukuvaa ja pysähdellä mielesi mukaan kivan näköisissä kahviloissa ja kaupoissa. Fillarin saa vuokrattua yleensä noin kympin päivähintaan, ja sen voi napata lisämaksusta mukaansa myös metroon tai junaan, kunhan suuntaa pyörille erikseen merkittyihin vaunuihin. Jos mielesi tekee suunnata kaupunkialueelta vähän kauemmas, kannattaa ehdottomasti kokeilla Berliinin muurin reittiä seuraavaa Berliner Mauerwegia, jolla on pituutta noin 166 kilometriä ja jonka varrella näet upeita metsiä ja järvimaisemia. 

Yövy upeassa nhow Berlinissä 

Oslo 

Oslo on rankattu jopa maailman kuudenneksi parhaaksi pyöräilykaupungiksi, ja aiemmin autoilukeskeinen kaupunki onkin panostanut pyöräilyn tukemiseen viime aikoina merkittävästi. Oslo sopii pyöräilyyn hienosti, sillä kaupungin vilinästä ympäröivään koskemattomaan luontoon on vain lyhyt matka. Samalla reissulla pääset näkemään siis keskustan nähtävyyksiä sekä ympäröivän seudun silmiä hiveleviä vuonomaisemia. Ennen kaupungin ulkopuolelle suuntaamista kannattaa ehdottomasti kokea Oslon satamapromenadi Havnepromenaden. Yhdeksän kilometrin pituisen reitin varrella polkiessa voit ihailla kaupungin moderneja maamerkkejä, kuten Oslon oopperataloa tai Astrup Fearnleyn modernin taiteen museota, ja lisäksi vastaan tulee runsaasti kahviloita ja ravintoloita, joissa voit levätä ja tankata lisää energiaa. Pyöriä on vuokralla lukuisissa vuokraamoissa ja hotelleissa. 

Majoitu hienostuneessa Grand Hotel Oslossa  

Amsterdam 

Amsterdamia pidetään maailman pyöräilypääkaupunkina, ja se todellakin näkyy katukuvassa: polkupyöriä on kaupungissa enemmän kuin asukkaita, ja päivittäin kaupungissa pyöräillään yhteensä uskomattomat kaksi miljoonaa kilometriä. Pyöräilyverkostoa on kehitetty jo 70-luvulta lähtien, ja pyöräteitä ja -kaistoja on Amsterdamissa 767 kilometrin pituudelta. Kompaktin kaupungin tasaiset kadut ovatkin ihanteelliset kahdella pyörällä liikkumiseen, ja pienen harjoittelun jälkeen pyörämassoihin on helppo liittyä. Myös ilmasto on pyöräilyyn sopiva ympäri vuoden, joten tiheästi asutetussa kaupungissa pyörä on paras vaihtoehto työmatkoille, vapaa-aikaan sekä erilaisten tavaroiden kuljetukseen. Jos katujen pyöräjoukkoihin liittyminen jännittää, kannattaa pyöräilyä harjoitella ensin esimerkiksi Vondelparkissa, jossa autoja ei ole ollenkaan, tai osallistua jollekin lukuisista opastetuista pyöräkierroksista. Lomapyörän voi vuokrata helposti kaupungin monista vuokraamoista. 

Majoitu tunnelmallisesti Park Plaza Victoria Amsterdamissa   

Hampuri 

Hampuri on Amsterdamin tavoin maastoltaan tasainen ja ilmastoltaan leuto, mikä tekee pyöräilystä vaivatonta ja mukavaa. Laaja pyöräilyverkosto takaa loputtomasti kiinnostavia reittejä, ja seuraa kaipaaville on tarjolla myös paljon opastettuja pyöräkierroksia. Kaupungin sisällä lyhyiden matkojen taittamiseen kannattaa käyttää kätevää Stadtrad-kaupunkipyörää, jonka satulaan voi hypätä mistä tahansa verkoston 150 parkista. Hampurin kätevä Veloroutes-verkosto käsittää 14 pyörätietä, joiden turvin kaupungin alueelta toiselle on helppo siirtyä pyörällä ja välttää ruuhkaiset autotiet. Pidempiä matkoja suunnittelevien kannattaa kokeilla esimerkiksi Alsterjärven ympäri kulkeva reittiä tai polkea kauniin Elbejoen varrella. Varsinkin kesällä kannattaa lisäksi suunnata Hampurin lounaispuolella sijaitsevalle vehreälle Alte Land -hedelmätarha-alueelle, jota ympäröivät kukkakedot ja lukuisat vesistöt. 

Upeat järvimaiset tyylikkäästä Hotel Atlantic Hamburgista  

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

Matkusta intohimosi perässä: Veera & valokuvaaminen

Matkusta intohimosi perässä: Enni & osterit

Matkusta intohimosi perässä: Eetu & surffaaminen

EHDOT JA RAJOITUKSET: LOMA10

10 tulivuorta, joille voi kiivetä

Osta uniikkia: Maailman parhaat vintagekaupat

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

Euroopan nousevat ruokamatkailukohteet

0