COVID-19-matkustusopas

Resursseja, joiden avulla voit matkustaa älykkäästi ja turvallisesti

Oletko valmis matkustamaan? Tarkista matkakohteesi COVID-19-matkustustiedotteet. (Saatavana vain englanniksi.)

Matkusta turvallisesti

Kaikkiin matkoihin liittyy luontainen riski – varsinkin nyt COVID-19:n aikaan. Olemme koonneet eri terveysjärjestöiltä ympäri maailmaa peräisin olevat matkustusohjeet auttaaksemme sinua tekemään tietoisia valintoja ja vähentämään riskejä matkoillasi.

Tämä lista ei ole tyhjentävä, ja oman henkilökohtaisen terveyshistoriasi perusteella voi olla, että sinun tulee lisäksi ottaa muut varotoimenpiteet huomioon. Kehotamme sinua myös ottamaan yhteyttä terveydenhuoltopalveluiden tarjoajaasi ja tarkistamaan hyvämaineisten lähteiden, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) viimeisimmät päivitykset. On tärkeää, että otat selvää asioista ja päätät itse kannattaako sinun lähteä matkalle juuri nyt.

Pese kädet usein

Olet varmasti kuullut tämän jo monta kertaa, mutta kertaus on opintojen äiti. Pese kädet säännöllisesti ja perusteellisesti vähintään 20 sekunnin ajan saippualla ja vedellä. Jos saippuaa ja vettä ei ole helposti saatavilla, käytä käsien desinfiointiainetta, joka sisältää vähintään 60 % alkoholia. Vältä koskettamasta silmiäsi, nenääsi ja suutasi pesemättömillä käsillä.

Käytä kasvomaskia

Puhdista kädet alkoholipohjaisella käsien desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä ennen maskin asettamista. Varmista, että maski peittää suusi ja nenäsi, ja että kasvojesi ja maskin välillä ei ole rakoja.

Vältä koskettamasta maskia, kun se on kasvoillasi. Jos sinun on kosketettava sitä, puhdista kädet jälkeenpäin alkoholipohjaisella käsien desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä.

Yski ja aivasta oikean etiketin mukaisesti

Jos et käytä maskia, peitä suusi tai nenäsi taivutettuun kyynärpäähän tai käytä kertakäyttöistä nenäliinaa ja heitä se heti pois käytön jälkeen. Puhdista kädet alkoholipohjaisella käsien desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Pidä (sosiaalista) etäisyyttä

Pidä vähintään 2 metriä (noin kaksi käsivarren pituutta) etäisyyttä itsesi ja muiden ympärilläsi olevien välillä.

Vältä matkustamista, jos et voi hyvin

Jos sinulla on kuumetta, yskä, hengitysvaikeuksia, kurkkukipua tai äskettäin ilmenneitä muutoksia maku- tai hajuaistissasi, lääketieteen ammattilaiset suosittelevat, että et matkusta. Jos sairastut matkalla ollessasi, älä poistu majoitustilastasi ja noudata paikallisten virkamiesten neuvoja.

Ota mukaasi varatarvikkeita

Jos käytät lääkkeitä, lääketieteen ammattilaiset suosittelevat ottamaan mukaan tarpeeksi lääkkeitä koko matkan ajaksi, säilyttämään lääkkeet alkuperäispakkauksessa, jonka etiketti on vahingoittumaton, ja ottamaan lääkkeiden reseptin mukaasi.

Kannattaa harkita oman alkoholipohjaisen käsien desinfiointiaineen (vähintään 60 % alkoholia sisältävän) mukaanottamista ja sen pitämistä helposti saatavilla. Muista myös, että jotkin lentokentät tai lentoyhtiöt voivat rajoittaa mukana kuljetettavien nesteiden määrää.

Ota mukaasi maski tai muu kasvosuojus käytettäväksi julkisissa paikoissa. Harkitse myös varamaskien tai -kasvosuojusten ottamista mukaan.

Ota matkalle mukaan pilaantumattomia ruokatarvikkeita ja vesipulloja sen varalta, että ravintolat ja kaupat ovat kiinni. Mutta muistathan, että jotkut lentoyhtiöt saattavat rajoittaa ruokien ja juomien kuljettamista.

Maailma on jälleen tutkittavanasi tulevaisuudessa

Eri vaihtoehtoja harkitessasi on paljon muistettavaa, mutta se oikea aika lähteä matkalle tulee jälleen. Kun olet valmis, autamme sinua löytämään uusia tutustumisen arvoisia kohteita.

Oliko näistä tiedoista hyötyä? Anna palautetta