COVID-19-matkustusopas

Resursseja, joiden avulla voit matkustaa älykkäästi ja turvallisesti

Oletko valmis matkustamaan? Tarkista matkakohteesi COVID-19-matkustustiedotteet. (Saatavana vain englanniksi.)

Mitä odottaa lentokentällä

Lentokentät ympäri maailmaa ovat ottamassa käyttöön uusia käytäntöjä ja prosesseja, jotka auttavat suojaamaan sinua ja henkilökuntaa lentokentällä. Uusien turvatoimenpiteiden määrän vuoksi suosittelemme, että saavut lentokentälle normaalia aikaisemmin.

Selvitä ennen lähtöäsi, mitkä määräykset saattavat olla voimassa määränpäässäsi. Tarkista myös niiden lentokenttien päivitykset, joiden kautta olet matkustamassa. Kehotamme myös tarkistamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) viimeisimmät päivitykset.

Sosiaalinen etäisyys ja pienentynyt kapasiteetti

Monet lentokentät ovat tehneet muutoksia, jotta matkustajat ja henkilökunta voivat välttää läheistä kontaktia. Näihin kuuluu muun muassa kontaktiton lähtöselvitys, kontaktittomat matkatavaroidenjättöpisteet ja sosiaalisesta etäisyydestä muistuttavat lattiamerkinnät. Monien lentokenttien ravintolat ja kaupat ovat edelleen suljettu, kun taas toiset ovat auki vähennetyllä kapasiteetilla ja sosiaalista etäisyyttä noudattaen.

Desinfiointi

Monet lentokentät ovat ottaneet käyttöön parannettuja desinfiointiprotokollia ja asentaneet käsienpuhdistuspisteitä. Mukaan kannattaa ottaa myös omat puhdistuspyyhkeet, jotta voit itse pyyhkiä istuimet, pöydät ja muut pinnat, joita kosketat usein matkan aikana.

Henkilösuojaimia

Lentokentän henkilökunnalla saattaa olla käytössä kasvomaskit ja käsineet varsinkin tilanteissa, joissa suositellun sosiaalisen etäisyyden ylläpitäminen on vaikeaa. Joissakin tapauksissa myös matkustajien on käytettävä kasvomaskeja ja hansikkaita. Suosittelemme, että otat maskin ja käsineet mukaasi, jos satut tarvitsemaan niitä matkan aikana.

Vaiheistettu koneeseennousu ja koneesta poistuminen

Sosiaalisen etäisyyden pitäminen koneeseen noustessa ja siitä poistuessa tarkoittaa, että lennolle pääsyyn ja siltä poistumiseen voi mennä enemmän aikaa. Suosittelemme, että saavut portillesi normaalia aikaisemmin, ja varmistat, että sinulla on tarpeeksi aikaa kauttakulkuun välilaskuilla ja kohteeseen saapuessasi.

Lämpötilan tarkistukset ja muut tarkistukset

Jotkut lentoyhtiöt ja joidenkin kohteiden hallitukset vaativat, että matkailijoille tehdään lämpötilatarkistus tai muita tarkistuksia ennen koneeseennousua. Nämä toimenpiteet auttavat hidastamaan COVID-19:n leviämistä ja kontaktien jäljittämistä. Suosittelemme, että varaat lisäaikaa saapuessasi lentokentälle varmistaaksesi, että pystyt noudattamaan kaikkia mahdollisia uusia vaatimuksia.

Oliko näistä tiedoista hyötyä? Anna palautetta