Pääosion alkuosa
Matkan tyyppi
Lento 1
Lento 2
Lento 3
Lento 4
Lento 5

Parhaat matkapaketit kohteeseen Vilna:

Vilna yleistä

Liettuan pääkaupungista Vilnasta löydät paljon historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä, pääset maistamaan liettualaisia perinneruokia ja juhlimaan villisti aamun pikkutunneille asti. Vilna, eli Vilnius, on rakennettu Neris- ja Vilnia-jokien risteyskohtaan kohoaville kukkuloille. Vilnassa vierailtuaan voi kertoa käyneensä kirjaimellisesti keskellä Eurooppaa, sillä Euroopan maantieteellinen keskipiste sijaitsee aivan Vilnan vieressä.

Monen eri aikakauden rakennustyyleistä koostuva Vilna houkuttaa eritoten arkkitehtuurista ja kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Kaupungin historiaan kuuluu monia valloituksia, mistä kirjava rakennustyyli muistuttaa. Nykyään vilnalaisten elämä sujuu onneksi leppoisammissa merkeissä.

Matkavinkit Vilna

Vilnan nähtävyydet

Vilnan lukuisat katedraalit, kirkot, museot ja muut historialliset kohteet upottavat sinut syvälle historiallisiin tapahtumiin. Jos viettämäsi aika Vilnassa ei riitä kaikkien näiden upeiden nähtävyyksien läpikäymiseen, kannattaa listaan kirjata ainakin seuraavat kohteet.

Vanhakaupunki

Vilnan kaunis vanhakaupunki valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1994. Se on yksi suurimmista keskiaikaisista vanhoistakaupungeista Pohjois-Euroopassa. Se on muokkautunut aikojen kuluessa nykyiseen muotoonsa ollen sekoitus goottilaista, renessanssin, uusklassisen ja barokin ajan taidonnäytteitä. Vanhankaupungin pikkukadut kätkevät sisälleen idyllisiä kahviloita ja erityyppisiä myymälöitä ja putiikkeja. Kauniissa puistoissa voi lepuuttaa jalkojaan ja istuskella kuvitellen, millaista elämä oli muutama sata vuotta sitten. Vanhankaupungin alueelta löytyy paljon arvokkaita historiallisia ja kulttuurisia rakennuksia, kuten 1500-luvulla rakennettu Vilnan yliopisto.

Vilnan katedraali

Vanhakaupunki kätkee sisälleen myös Vilnan katedraalin, joka on Liettuan tärkein katolilainen rakennus. Sen ensimmäinen versio rakennettiin 1200-luvulla, mutta viimeisimmän muotonsa se on saanut 1700-luvulla – tosin senkin jälkeen sitä on uudistettu ja korjailtu lukemattomia kertoja. Sen neo-klassisen muodon on suunnitellut Liettuan ensimmäinen oikea arkkitehti Laurynas Stuoka Gucevičius. Hänen arkkitehdillisiä taidonnäytteitään voit löytää muualtakin Vilnasta, esimerkiksi kaupungintalo on Gucevičiuksen käsialaa. Katedraalin sisältä löytyy kaunis St. Casimirin kappeli. Katedraalin vieressä seisova 57 metrinen kellotorni on alun alkujaan ollut osa puolustusportteja, ja nykyisen se toimii hyvänä maamerkkinä ja tapaamispaikkana.

Gediminasin torni

Katedraalin aukion takana sijaitsevalla kukkulalla kohoavat Gediminasin tornin rauniot. Rauniot ovat yksi Vilnan kaupungin tärkeimmistä symboleista ja ainoa jäljellä oleva osa Vilnan 1300-luvulla rakennetun linnakompleksin ylemmästä osasta. Kiipeä ylös tornin raunioihin tai kulje matka köysiradalla ja koe henkeäsalpaavan kaunis kaupunkinäkymä.

Pyhän Annan kirkko

Pyhän Annan kirkko on kaupungin kuuluisin maamerkki. Tämä goottilaistyylinen taideteos on rakennettu noin 1500-luvulla ja se on onnistunut säilymään vuosien saatossa lähes vahingoittumattomana – edes ajan hammas ei ole päässyt siihen puraisemaan.

Dawn Gate

Vuonna 1522 valmistunut portti on ainoa Vilnan jäljellä olevista puolustusmuureista. Kaikille porteille laitettiin Neitsyt Mariaa esittävä kuva suojelemaan kaupunkia vihollisten hyökkäyksiltä. Dawn Gaten portin yläpuolella olevan kullatun ja hopeoidun Neitsyt Marian kuvalla uskotaan olevan parantava vaikutus. Seuraa siis hetki portin ali liikkuvien ihmisten kasvoja ja huomaat monenkin huulten liikkuvan rukousta kuiskaillen heidän alittaessaan Neitsyt Marian kuvan.

Kansanmurhan uhrien museo eli KGB-museo

Hieman synkempiaiheinen nähtävyys Vilnassa on Kansanmurhan uhrien museo eli KGB:n vankilamuseo. Entisessä KGB:n rakennuksessa toimiva museo on Vilnan kuuluisimpia. Vaikka Neuvostoliiton miehityksen aikaisista ajoista kertova museo muistuttaa osaltaan julmasta ihmisten teurastuksesta, se toimii myös historiallisena kertomuksena jälkipolville. Museossa voi käydä tutustumassa esimerkiksi vankilan tyrmiin, joissa kuoli yli 1000 vankia, sekä vastarinnasta ja salakuuntelusta kertoviin näyttelyihin.

Trakain linna

Noin puolen tunnin bussimatkan päässä sijaitsee entinen pääkaupunki Trakai. 1400-luvulla Liettuan ollessa Itämereltä Mustallemerelle ulottuva suurvalta, Trakai toimi maan keskuksena. Tässä pienessä puutalojen kaupungissa kohoaa kuuluisa Trakain linna, jolla on ikää yli 600 vuotta. Viiden järven keskellä oleva linna on ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen.

Lomavinkit Vilna

Liikkuminen Vilnassa

Vilna on kompakti kaupunki liikkua jalan, mutta muitakin kulkuvälineitä kaupungista löytyy. Vilnan taksit ovat helposti tunnistettavia yhtenäisistä keltaisista taksi-merkeistään. Kyytiin noustessasi kannattaa huomioida, että kuljettaja laittaa mittarin raksuttamaan, muuten matkalle voi kertyä ylihintaa. Päivälle ja yölle on omat taksansa. Joidenkin kokemuksien mukaan lennosta taksia ei kannata ottaa, vaan se on parempi tilata esimerkiksi hotellille tai ravintolaan – näin matkalle voi tulla jopa puolet vähemmän hintaa.

Vilnassa liikennöi kaupungin omistamia sekä yksityisiä busseja. Kaupungin omistamat bussit ovat väritykseltään keltaisia ja sinisiä. Busseihin lipun voi ostaa kioskista tai kuljettajalta ja kioskista ostettu lippu käy myös yksityisiin busseihin. Kuljettajalta ostetuissa lipunhinnoissa saattaa olla eroja. Matkojen hinnat ovat aikuisilta 0,8 litiä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 0,40 litiä. Kaupungissa kulkee myös minibusseja, joilla ei ole niin virallisia reittejä tai pysähdyspaikkoja kuin tavallisilla busseilla. Kyytiin noustessasi voit kertoa kuljettajalle, missä haluat jäädä kyydistä ja hän sitten pysäyttää siinä.

Pyöräilijöille löytyy erinomaisia kulkureittejä, ja pyörä onkin nopea ja kätevä keino kiertää kaupungin nähtävyyksiä. Pyörän voi vuokrata noin 10-15 eurolla vuorokaudeksi, ja yleensä asiakkailta pyydetään jonkinlainen pantti. Jossain riittää passi, toisissa halutaan rahaa, joka annetaan takaisin pyörän palautuksen yhteydessä.

Muita vinkkejä kohteesta Vilna

Muista nämä asiat matkallasi

Rahaa kannattaa vaihtaa jo ennen lähtöäsi, koska valuutanvaihtopisteitä on Vilnassa niukasti. Hotelleissa valuutanvaihto ei kannata, koska niiden vaihtokurssit ovat yleensä hyvin epäedulliset.

Koska Vilna vilisee turisteja, on se myös otollinen paikka taskuvarkaille. Ethän siis jätä laukkuasi pöydälle avoinna tai kulje rahapussi takataskussasi. Myöskään koko omaisuutta ei kannata kuljettaa mukanaan ja kaikista arvokkaista tavaroista tulee pitää hyvä huoli. Varsinkin ahtaissa paikoissa ja väentungoksessa on pitkäkyntisen helppo tyhjentää taskusi. On hyvä pitää mielessään, ettei taskuvarkaat nuku yölläkään.

Yöelämä Vilna

Vilnan yöelämä

Vilnan yöelämä on vilkasta ja kaupungista löytyy monentyyppisiä nautiskelupaikkoja hiljaisista kahviloista baareihin, pubeihin ja aina pimeisiin strippiluoliin asti. Erilaisia klubeja ja yökerhoja on runsaasti ja hiljaisempina iltoina osassa paikoista voi olla yllättävän rauhallista. Onneksi välimatkat ovat lyhyitä ja sisäänpääsymaksut edullisia, niin paikan vaihto onnistuu vaivattomasti. Hämyisät kellariravintolat tarjoavat intiimin tunnelman ja monessa ravintolassa on live-musiikkia.

Ostokset Vilna

Ostoksilla Vilnassa

Puolalaiset ja latvialaiset tulevat Vilnaan ostoksille, koska sen hintataso on edullinen muihin Baltian maihin verrattuna. Vilnasta löytyy suuria kauppakeskuksia sekä pieniä putiikkeja ja matkamuistomyymälöitä, joista löytyy kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Merkkivaatteita ja -kenkiä myyvät liikkeet ovat keskittyneet kahdelle kadulle; vanhassakaupungissa Didzioji-katu ja uudella puolella Gedimino-katu.

Muutama kilometri kaupungista pohjoiseen sijaitsee Baltian suurin ostoskeskus Akropolis. Sinne pääsee kätevästi minibussilla numero 2 ja kyytiin kannattaa nousta Pylimo-kadulta. Taksi maksaa alle 5 euroa.

Tuliaisiksi voi kotiin viedä meripihkasta valmistettuja koriste-esineitä. Toreilla myydään lasisia kopioita, mutta esimerkiksi meripihkamuseosta voit ostaa aitoa meripihkaa. Kannattaa myös maistaa eksoottista meripihkajuomaa. Paikalliset käsityöt ja hunaja ovat yleisiä tuliaisia ja hunajasta valmistettu likööri ja erilaiset yrttiliköörit (trauktine) maistuvat varmasti kotosuomessa lomakuvia ihaillessa.

ENEMMÄN hotelleja kohteessa Vilna:

Näytä kaikki 135 majoitusliikettä kohteessa Vilna
AirInn Vilnius Hotel

AirInn Vilnius Hotel

Rodunios kelias 8, Vilnius
  3.5 kautta 5.0
   
   
  4,0 / 5 (1 arvostelua)

  Aušros Vartai, Pyhän hengen kirkko ja Pyhän Nikolauksen kirkko sijaitsevat 5 kilometrin päässä tästä lähellä lentokenttää sijaitsevastas hotellista. Tykistölinnoitus ...

  AirInn Vilnius Hotel66 €

  AirInn Vilnius Hotel66 €
  Old Town Trio Hotel

  Old Town Trio Hotel

  Raugyklos str. 15A, Vilnius
   3.5 kautta 5.0
    
    
   4,1 / 5 (11 arvostelua)

   Pyhän Nikolauksen kirkko, Vilnan kaupungintalo ja Kaupungintalon aukio sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä hotellista. Aušros Vartai ja Vilnan ...

   Old Town Trio Hotel49 €

   Old Town Trio Hotel49 €
   Novotel Vilnius Centre

   Novotel Vilnius Centre

   Gedimino Av. 16, Vilnius
    4.0 kautta 5.0
     
     
    4,4 / 5 (53 arvostelua)

    Gediminas Avenue ja Vilnan katedraali sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä perheystävällisestä hotellista. Vilnan yliopisto ja Kaupungintalon aukio ...

    The Narutis Hotel

    The Narutis Hotel

    Pilies St. 24, Vilnius
     5.0 kautta 5.0
      
      
     4,5 / 5 (37 arvostelua)

     Pilies Street ja Vilnan yliopisto sijaitsevat muutaman askeleen päässä tästä perheystävällisestä hotellista. Kaupungintalon aukio ja Vilnan katedraali ovat myös ...

     The Narutis Hotel141 €

     The Narutis Hotel141 €
     Panorama Hotel

     Panorama Hotel

     Sodu str. 14, Vilnius
      3.5 kautta 5.0
       
       
      3,6 / 5 (17 arvostelua)

      Aušros Vartai, Vilnan kaupungintalo ja Kaupungintalon aukio sijaitsevat 15 minuutin kävelymatkan päässä tästä hotellista. Vilnan yliopisto ja Vilnan katedraali ...

      Panorama Hotel47 €

      Panorama Hotel47 €
      Real House

      Real House

      Šiauliu st. 8-1, Vilnius
       3.0 kautta 5.0
        
        
       4,5 / 5 (6 arvostelua)

       Pyhän Nikolauksen kirkko ja Vilnan kaupungintalo sijaitsevat 5 minuutin kävelymatkan päässä tästä majatalosta. Kaupungintalon aukio ja Aušros Vartai ovat myös ...

       Radisson Blu Hotel Lietuva

       Radisson Blu Hotel Lietuva

       Konstitucijos av. 20, Vilnius
        4.0 kautta 5.0
         
         
        4,4 / 5 (31 arvostelua)

        Kansallinen taidegalleria ja Vilnan katedraali sijaitsevat 2 kilometrin päässä tästä ekologisesta/kestävän kehityksen mukaisesta hotellista. Vilnan yliopisto ...

        Radisson Blu Hotel Lietuva81 €

        Radisson Blu Hotel Lietuva81 €
        Europa Royale Vilnius

        Europa Royale Vilnius

        Ausros Vartu str 6, Vilnius
         4.0 kautta 5.0
          
          
         4,0 / 5 (26 arvostelua)

         Pyhän hengen kirkko ja Aušros Vartai sijaitsevat muutaman askeleen päässä tästä romanttisesta hotellista. Vilnan kaupungintalo ja Kaupungintalon aukio ovat myös ...

         Europa Royale Vilnius82 €

         Europa Royale Vilnius82 €
         Mabre Residence Hotel

         Mabre Residence Hotel

         Maironio str. 13, Vilnius
          4.0 kautta 5.0
           
           
          4,1 / 5 (16 arvostelua)

          Pilies Street, Vilnan yliopisto ja Kaupungintalon aukio sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä kylpylälomalle soveltuvasta hotellista. Vilnan kaupungintalo ...

          Mabre Residence Hotel109 €

          Mabre Residence Hotel109 €
          Shakespeare Boutique Hotel

          Shakespeare Boutique Hotel

          Bernardinu str. 8/8, Vilnius
           4.0 kautta 5.0
            
            
           4,4 / 5 (10 arvostelua)

           Pilies Street, Vilnan katedraali ja Vilnan yliopisto sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä hotellista. Kaupungintalon aukio ja Vilnan kaupungintalo ...

           Shakespeare Boutique Hotel93 €

           Shakespeare Boutique Hotel93 €
           Kartta

           Hinnat ovat edullisimpia perushintoja, joita on saatavilla seuraavan 30 päivän aikana. Hinnanmuutokset ovat mahdollisia ja eivät välttämättä sisällä hotellin palvelumaksuja, lisävuoteen hintaa tai sivukuluja, kuten huonepalvelumaksua. Hotelli kuitenkin veloittaa paikallisessa valuutassa sen hetkisellä kurssilla. Paikalliset maksut veloitetaan erikseen.